Smatran za najuspešnijeg tenisera u istoriji Srbije i jednog od velikana svih vremena u ovom sportu, Novaka Đokovića od milja zovu Nole i Džoker. Rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu, kao najstarije dete Dijane i Srđana. Đoković ima dva mlađa brata, Marka i Đorđa, koji se obojica bave svetom tenisa.

U srećnom braku sa svojom dugogodišnjom devojkom Jelenom (bivša Ristić), Đoković je ponosni otac njihovog sina Stefana i ćerke Tare. Njihova porodica je dodatno obogaćena prisustvom dva draga ljubimca, Piera, bijelog maltezera koji čak ima i svoj aktivni Tviter nalog, i smeđe pudlice.

Sa nepune četiri godine, Đoković je krenuo na svoje tenisko putovanje na odmoru sa porodicom u teniskom kampu na Kopaoniku, gde su njegovi roditelji imali piceriju. U to vreme Đoković je prvi put stavio ruku na reket i pokazao rane znake potencijala pod paskom trenera Jelene Genčić.

Do svoje sedme godine, Đoković je otkrio izvor inspiracije u legendarnom teniseru Pitu Samprasu, čiji je uticaj odigrao ključnu ulogu u oblikovanju Đokovićevih snova i putanje u sportu. Inspirisan prizorom kako drži željeni trofej Vimbldona, njegova odluka da se popne na najviše ešalone tenisa bila je nepokolebljiva. Sa nepunih dvanaest godina, primljen je na cenjenu minhensku tenisku akademiju, gde je dobio uputstva od Nikole Pilića, cenjenog jugoslovenskog sportskog ambasadora. Godine 2001.

Novak je trijumfovao kao prvak Evrope i u singlu i u dublu, dovodeći svoj tim do ubedljive pobede. Uprkos njihovim hrabrim naporima, za dlaku su propustili da osvoje juniorsku titulu u Davis Cupu. Naredne godine je osigurao impresivno 40. mjesto među najizuzetnijim svjetskim juniorskim igračima.

Čista lepota koja izvire iz rezidencije porodice Đoković u Rumi je zaista prizor za posmatranje. Srđan Đoković, otac svetski poznatog tenisera, imao je pre nekoliko godina briljantnu ideju – da u Vojvodini napravi raj u koji bi mogli da se povuku njihovi najmiliji i bliski prijatelji.

Smešten u neposrednoj blizini Rume, ovaj izuzetan stan postao je omiljeno odredište Jelene i Novaka, dok Dijana i Srđan tu često nalaze utehu. Najblaže rečeno, Đokovićeva vila koja izaziva strahopoštovanje ostaviće vas bez teksta.