– Zaštita voća i povrća u današnje vrijeme, može se uraditi na jako puno načina. Jednostavno, u poljoprivrednim apotekama imamo jako puno načina i supstanci koje nam mogu pomoći u borbi sa štetočinama. Danas vam donosimo i par prirodnih trikova…

Ako primijetite obećavajuće znakove da vaši krastavci počinju davati plodove, otiđite do kuhinje i pogledajte videozapise s uputama na YouTubeu kako biste smislili hranjivi lijek za njih. Ovaj lijek, za koji su potrebni samo jedan sastojak i voda, osigurat će optimalan rast vaših krastavaca i u konačnici dovesti do ubrzane berbe u znak zahvalnosti. U ovoj jednadžbi mlijeko igra vitalnu ulogu kao ključna komponenta. U tom kontekstu, značaj razine masnoće nije od velike važnosti, stoga nije problematično koristiti alternative s niskim udjelom masti. Za pravilnu pripremu gnojiva savjetuje se koristiti omjer 1 litre mlijeka na svakih 10 litara vode. Kako biste osigurali dobrobit krastavaca, preporučljivo je ohlađeno mlijeko uliti u toplu vodu umjesto da ih izlažete niskim temperaturama.

Prije nego nanesete smjesu na korijenje, provjerite jeste li temeljito pomiješali mlijeko i vodu u kanti. Mlijeko, vrlo hranjivi napitak, posjeduje jedinstvenu mješavinu korisnih spojeva koji pružaju povoljne učinke i na ljude i na biljke. Ne samo da mlijeko opskrbljuje biljke vitalnim elementima u tragovima poput kalija, kalcija i magnezija, već također posjeduje sposobnost obogaćivanja i poboljšanja kvalitete tla. Ne samo da bakterije mliječne kiseline služe kao prirodna obrana od gljivičnih bolesti, već također igraju ključnu ulogu u sintezi esencijalnih vitamina i drugih biološki aktivnih tvari koje su potrebne za rast i održavanje biljaka. Kako bi se zajamčila uspješna gnojidba, ključno je slijediti propisanu količinu kako je navedeno u ovom priručniku.

Pretjerano koncentrirana otopina može negativno utjecati na kiselost tla, što može spriječiti zdrav rast krastavaca, umjesto da ga poboljša. Kako bi se postigli najbolji mogući rezultati, savjetuje se uliti litru ovog organskog hranjiva izravno u korijen bilo tijekom jutra ili večeri. Krastavac, znanstveno poznat kao Cucumis sativus, član je porodice biljaka koja također uključuje bundevu, tikvicu, dinju i lubenicu. Dok je znanstveno klasificiran kao voće koje podsjeća na rajčicu, u svakodnevnom jeziku se obično naziva povrćem, pa ćemo stoga usvojiti tu terminologiju. Uzgoj krastavaca seže u Indiju, gdje je započeo otprilike 4000 godina u prošlosti.

Od svojih početaka, utjecaj ovog fenomena širio se prema zapadu, dopirući do Babilona, ​​Grčke, Rima i na kraju do Amerike, dok se istovremeno širio prema istoku do Kine. Danas se uzgaja u gotovo svakom kutku svijeta. Uzgoj krastavaca uključuje uzgoj dvije različite vrste voća. Postoje dvije vrste krastavaca: krastavci za salatu, koji su namijenjeni konzumiranju svježi, i krastavci za kiseljenje, koji se uzgajaju posebno za proces kiseljenja. Krastavci za salatu imaju veću i čvršću koru, dok su kiseli krastavci manji i imaju tanju koru; usprkos tome, obje varijante nude jednake prednosti. Donedavno su svojstva krastavaca bila zanemarena, za razliku od drugih povrća, unatoč tome što zaslužuju pozornost.

Kako vrijeme prolazi, dolazi do primjetnih promjena zbog jedinstvene mješavine ljekovitih komponenti koje se nalaze u ovoj biljci. Prisutnost fitonutrijenata u krastavcima daje im ekskluzivna svojstva poput antioksidansa, protuupalnih svojstava i potencijalnih učinaka protiv raka. Unutar krastavca postoje tri različite kategorije fitonutrijenata. Antioksidativna i protuupalna svojstva krastavca mogu se pripisati njegovim fitonutrijentima, koji uključuju flavonoide kao što su apigenin, luteolin, kvercetin i kaempferol, lignane poput pinorezinola, lariciresinola i sekoizolaricirezinola, kao i triterpene uključujući kukurbitacin A, B, C i D.

Krastavac, uz svoje tradicionalne antioksidanse poput vitamina C, beta-karotena i mangana, doprinosi cjelokupnoj promociji vašeg zdravlja. Trenutno shvaćanje je da je krastavac bogat lignanima, posebno laricirezinolom, pinorezinolom i sekoizolaricirezinolom, koji su biljni polifenoli. Istraživanje ova tri lignana usredotočeno je na njihovu potencijalnu ulogu u liječenju kardiovaskularnih bolesti i raznih vrsta raka, uključujući rak dojke, maternice, jajnika i prostate.

1. Njihova se pomoć proteže na promicanje dobrobiti kardiovaskularnog sustava. Sa 152 mg kalija po šalici, krastavci posjeduju koristan mineral koji pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka. Rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti može se značajno smanjiti povećanjem unosa ovog minerala. Studije su pokazale da samo mali dio, točnije manje od 2%, odraslih osoba zapravo zadovoljava preporučeni dnevni unos kalija, koji iznosi 4700 mg. Stoga je uključivanje krastavaca u vašu prehranu vrlo učinkovita metoda za jačanje tijela.unos ovog bitnog elementa. Oni pokazuju protuupalni učinak.

Ekstrakti dobiveni iz svježih krastavaca imaju svojstva koja pomažu smanjiti upalu. Inhibicijom aktivnosti upalnih enzima poput ciklooksigenaze 2, krastavci imaju sposobnost ublažavanja upalnih procesa u tijelu. Jedna od prednosti njihove uporabe je njihova sposobnost ublažavanja boli. Krastavci sadrže flavonoide i tanine koji imaju protuupalna svojstva koja pomažu u sprječavanju oslobađanja slobodnih radikala i ublažavaju bol. Prema raznim studijama, tradicionalna upotreba krastavaca za liječenje glavobolje dobro je dokumentirana.