– Kako nam se polako približava ljeto, samim time već se sada prave planovi gdje ljetovati ove godine. Isto tako, treba se pripremiti i za kupaće kostime, i da se na plaži izgleda koliko-toliko normalno, kada se govori o samoj kilaži. Mi vam tako danas donosimo i savjet jednog muškarca, koji je sredio svoj problem sa kilogramima.

Nisam točno pokrenuo konkretnu strategiju, ali sam zacrtao popis stvari koje treba izbjegavati konzumiranje. To je… Do sredine siječnja otkriveno je da je moja težina dosegla 101,6 kg, a visinu održavam na 1,85 m. Do početka ožujka vaga je pokazivala težinu od 90 kilograma, što je značilo značajan gubitak od 11,6 kilograma u razdoblju od šest tjedana. Tijekom sljedećih petnaest dana smršavio sam još 4 kilograma, što je rezultiralo trenutnom težinom od 86 kilograma.

Uklonio sam sva predložena brisanja iz sadržaja. 1. Razna peciva i pekarski proizvodi, kao što su kroasani, pite i slične poslastice, napravljeni od bijelog brašna. Odlaganje šećera je česta pojava, pa tako i čokolade, keksa i namaza. Ponekad si dopustim užitak da pojedem dvije štangle tamne čokolade. Potpuno sam izbacio gazirana pića iz svoje prehrane, uključujući omiljene poput Cole, Fante i obične voćne sokove u kojima sam nekoć uživao. Ova ga je promjena potpuno iznenadila. Iz prehrane sam potpuno izbacio sve mesne namirnice, uključujući čajne kobasice, kulane, šunku i druge slične proizvode. Preferirani pristup je odbacivanje piva i alkohola, jer je povoljnije konzumirati manje alkohola.

Temeljno načelo smanjenja potrošnje je osigurati da konzumirate odgovarajuću količinu bez pretjeranog uživanja. Stoga je važno izbjegavati prejedanje kontroliranjem porcija i jedenjem više puta tijekom dana. Umjesto da uživate u nezdravim grickalicama poput čipsa ili cigareta, slobodno uživajte u šaci lješnjaka ili nekoliko badema kao hranjivoj alternativi. Umjesto spajanja mesa s kruhom, rižom ili krumpirom, odlučite se poslužiti ga uz prilog salate, čime ćete osigurati uravnotežen i hranjiv obrok. Iako je pečenje na roštilju svakako opcija, preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja dva peciva uz jedan kebab. Umjesto toga, preporuča se odlučiti se za pečenu piletinu s bijelim mesom uz obilnu porciju salate. Iako je voće općenito zdrav izbor, važno je biti oprezan kada je u pitanju večera, odlučiti se za jabuku i izbjegavati voće koje ima visok sadržaj šećera kao što su citrusi, jagode i kruške.

Za održavanje pravilne hidratacije preporuča se dnevni unos od dvije do tri litre vode. Važno je napomenuti da se sljedeća zapažanja temelje isključivo na osobnim iskustvima autora ovog članka. Ključno je razumjeti da se individualizirane smjernice u pogledu prehrane i tjelesne aktivnosti tijekom procesa mršavljenja mogu razlikovati za svaku osobu. Dodatne vijesti: Prema riječima osobnog trenera Nikole Krgića, male prilagodbe mogu imati značajan učinak. Problem pretilosti ne može se riješiti nikakvim sagorjevačem masti ili tabletom. Razmotrimo ovo logično – da takvo rješenje stvarno postoji, bi li bilo više od milijardu pojedinaca koji se bore s problemima težine u cijelom svijetu?

Porast ovog broja može se pripisati i sjedilačkom načinu života i napretku tehnologije; međutim, ključno je priznati široku upotrebu šećera, aditiva i umjetnih sladila u gotovo svim prehrambenim proizvodima. U svijetu u kojem je sve lako dostupno, a šećer sveprisutan, postaje sve veći izazov održati kontrolu nad vlastitom težinom, osobito s obzirom na njegovu prirodu ovisnosti. Nadalje, ljudski je rod vezan rutinom. Ako ne promijenimo zastarjele nepovoljne obrasce, neće biti napretka u potrazi za mršavljenjem. Mršavljenje se može postići različitim pristupima i planovima prehrane, od kojih je najpoznatiji post. Iako post nedvojbeno rezultira gubitkom težine, prate ga dva značajna nedostatka. Prvo, upitna je njegova dugoročna održivost, a drugo, predstavlja rizik za zdravlje i strogo se ne preporučuje. Srećom, uključivanje učinkovitih metoda u vašu svakodnevnu rutinu nije izazovan zadatak, a ishodi koje one donose nedvojbeno su vrijedni truda.

1. Stvaranje deficita u kalorijskom unosu Kako bi se postigao željeni ishod kalorijskog deficita, postoje dva pristupa koja se mogu poduzeti – ili smanjenjem dnevnog unosa kalorija ili povećanjem potrošnje kalorija. Važno je osigurati da kalorijski deficit ne prijeđe 500 kalorija, iako je smanjenje od 300 kalorija dovoljno za početak napretka. Pojedinci koji se upuste u novi režim treninga bez ikakvih promjena u svojoj prehrani nedvojbeno će svjedočiti primjetnim promjenama zbog porasta kalorijske potrošnje. 2. Konzumacija proteina Uobičajeno je opažanje da pojedinci koji ne treniraju i oni koji imaju dosljednu rutinu treninga često ne unose odgovarajuću količinu proteina.

  • Proteini igraju vitalnu ulogu kao temeljne komponente za razne tjelesne funkcije i od najveće su važnosti značaj. Preporučena doza kreće se od 1,5 do 2 grama po kilogramu tjelesne težine. Hidratacija je treći faktor koji treba uzeti u obzir. Održavanje pravilne hidratacije, osobito tijekom toplijih mjeseci, od iznimne je važnosti. Vrlo je moguće da značajan dio populacije zanemaruje konzumaciju vode, unatoč činjenici da se ljudsko tijelo sastoji od 70% vode. Preporučeni dnevni unos vode varira ovisno o čimbenicima kao što su spol, dob i razina aktivnosti, pri čemu se ženama savjetuje da konzumiraju približno 2,5 litre, a muškarcima oko 3,5 litara. Obuka je bitan aspekt svakog pothvata. Igra vitalnu ulogu u usavršavanju vještina, poboljšanju učinka i postizanju uspjeha. Bilo da se radi o sportu, poslu ili bilo kojem drugom području, trening je ključ za otključavanje nečijeg punog potencijala. Kroz sustavnu i rigoroznu obuku pojedinci mogu razviti svoje sposobnosti, povećati svoje znanje i unaprijediti svoje sposobnosti.

Pruža priliku za učenje novih tehnika, stjecanje dragocjenog iskustva i izgradnju samopouzdanja. Trening također pomaže u svladavanju izazova, pomicanju granica i dosezanju novih visina. To je kontinuirani proces koji zahtijeva predanost, disciplinu i ustrajnost. Ulažući vrijeme i trud u obuku, pojedinci se mogu postaviti za dugoročni uspjeh i osobni rast. Dakle, prihvatite snagu treninga i oslobodite svoj pravi potencijal. Važno je napomenuti da prehrana bez vježbanja dovodi do smanjenja mišićne mase. Osim toga, vrijedno je spomenuti da mišići igraju vitalnu ulogu u sagorijevanju kalorija. Zbog toga je korisno imati veći postotak mišićne mase.

5. Hrana puna vlakana Za svaki obrok preporučljivo je imati obilnu porciju povrća koja će činiti barem jednu trećinu tanjura. Zamijenite sve nezdrave grickalice hranjivim voćem. Odabirom hrane bogate vlaknima ne samo da ćete se osjećati zadovoljnima, već ćete također promovirati zdrav probavni sustav, čime ćete zaraditi zahvalnost vašeg želuca. Snovi su fascinantan aspekt ljudskog postojanja, nudeći pogled u dubine naše podsvijesti. Oni su tajanstveno carstvo u kojem naša mašta divlja i sve se čini mogućim. U carstvu snova možemo letjeti nebom, putovati u daleke zemlje ili čak komunicirati s davno izgubljenim voljenima. Snovi imaju moć izazvati snažne emocije, bilo da se radi o radosti, strahu ili tuzi. Mogu nas osvježiti i nadahnuti, ili nas mogu proganjati dugotrajne misli i neriješeni osjećaji. Unatoč svojoj prolaznoj prirodi, snovi zauzimaju značajno mjesto u našim životima, pružajući uvid u naše najdublje želje, strahove i težnje. Oni su prozor u dušu, portal u svijet izvan naše budne stvarnosti.

Dakle, prihvatite zagonetni i zadivljujući svijet snova, jer u njima leži riznica neiskorištenog potencijala i bezgranične mašte. Značaj sna za naše tjelesno blagostanje doista je nevjerojatan. U razdoblju od 8 sati, dok smo u stanju sna, naše tijelo prolazi kroz proces pomlađivanja. Oni koji imaju nedovoljno sna također pate od poremećene proizvodnje hormona i povećane učestalosti gladi tijekom dana.