Posljednje desetljeće života Nikola Tesla proveo je boraveći u sobi 3327 na 33. katu hotela “New Yorker”, što je potvrda njegove nepokolebljive privrženosti načelu djeljivosti s 3. Unatoč suočavanju s financijskim izazovima, Tesla je ostao uporan u svom nastojanju ideja i kreacija do posljednjeg daha. Tragično, preminuo je u nezamislivim teškoćama, pomalo zanemaren od strane društva, ostavljajući za sobom dugotrajno pitanje je li njegovo zanemarivanje bilo slučajno ili namjerno, zagonetku koja je godinama ostala neriješena.

Brojni su pojedinci tražili zasluge za njegova djela, a izvanredna dalekovidnost prikazana u njegovim idejama vidljiva je činjenicom da se čak i suvremeni stručnjaci bore da shvate i provedu mnoge od njih.

Službeni podaci govore da je Nikola Tesla preminuo u 87. godini života od tromboze srca 7. siječnja 1943. godine, točnije u hotelskom apartmanu u 22.30 sati.

Čak i uz prodaju patenata povezanih s izmjeničnom strujom, Tesla se nalazi u velikim dugovima dok ostavlja trag u svijetu.

Čuveni izumitelj Nikola Tesla preminuo je u siromaštvu, ali njegov doprinos društvu bio je nemjerljiv. Gradonačelnik New Yorka, Laguardia, priznao je veličinu Teslinih kreacija, čije značenje s vremenom samo raste. Možda će neki gradonačelnikove riječi doživjeti kao licemjerne, ali istina je neporeciva.

Sava Kosanović, sin Marice, Nikoline najmlađe sestre, u svojim memoarima pripovijeda o pronalasku znanstvenikova tijela.

Ujutro 7. siječnja 1943. pratio sam bliskog prijatelja dok smo ulazili u Teslinu sobu, samo da bismo ga našli beživotnog. Izgled mu je postao još mršaviji i bljeđi, s blagom slutnjom i zaleđenim, ali pomalo spokojnim izrazom koji je gotovo nalikovao osmijehu. Na prostranom okruglom stolu nalazila se jedna od brojnih otvorenih metalnih kutija koje je Tesla posjedovao, u kojima su se nalazila pisma i skica. Ovaj crtež prikazuje samog Teslu, među okupljenim posjetiteljima tijekom 1942. godine.

Cijelu je kuglu zemaljsku potresla objava o odlasku briljantnog uma. Četrdeset osam sati Teslini posmrtni ostaci bili su izloženi u poznatom pogrebnom poduzeću koje se nalazi na Aveniji Madison. Mnoštvo pojedinaca, među kojima su bili cijenjeni državni dužnosnici, ugledne javne osobe, bliski suputnici, poznanici i svakodnevni obožavatelji, pohrlili su na posljednji ispraćaj s cijenjenim znanstvenikom, a mnogi su izrazili sućut upisom u knjigu žalosti. Telegrami i poruke sućuti stizali su iz svih kutaka svijeta…

Dana 12. siječnja održana je komemoracija u Crkvi svetog Ivana Krstitelja na Manhattanu u New Yorku u čast Tesline ostavštine nakon njegove smrti. Nakon obreda, Teslino tijelo podvrgnuto je procesu kremiranja. Otprilike 2000 osoba, uključujući brojne poznate ličnosti i nobelovce, nazočilo je sprovodu. Ugledne novine iz New Yorka osigurale su prisustvo svojih novinara koji će pratiti događaj. Od relativno zanemarene osobe, Tesla je preko noći odjednom postao središte globalne pozornosti i rasprava.

No, i dok smo se opraštali od pojedinca koji je značajno poboljšao kvalitetu svakodnevnog života za sve, ostao je osjećaj gorčine.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u SAD-u episkop Dionisije iz manastira Svetog Save dobio je obavijest o detaljima sahrane. Međutim, umjesto da sam prisustvuje bogoslužju i služi, odlučio je poslati svećenika koji nije točno predstavljao crkvu. Ovaj svećenik djelovao je raščupano i neuredno, što je navelo g. K. da ga odmah otpusti.

Prema službenom dokumentu poslanom Muzeju Nikole Tesle, Šarlota Muzar, dugogodišnja tajnica diplomata i publicista Save Kosanovića, inače sina Tesline najmlađe sestre Marice, navodi da je biskup odbio sudjelovanje, navodno jer je Teslino tijelo bilo namijenjeno biti kremiran.

Zlatko Baloković, glasoviti violinist i jedan od najvećih svjetskih virtuoza tog vremena, izveo je Schubertovu “Ave Maria” i popratio je srdačnom srpskom pjesmom “Tamo daleko”, uz pratnju slovenskog zbora Slovan.

Nakon Tesline smrti, FBI je naredio imigracijskoj službi da zaplijeni sve njegove osobne stvari i dokumentaciju, unatoč njegovom statusu američkog građanina. Naknadno se Ministarstvo obrane obratilo FBI-u, zbog čega su Teslini dokumenti klasificirani kao strogo povjerljivi. Kao rezultat značaja Teslinih izuma i patenata, Edgar Hoover i predsjednikovi savjetnici su sve njegove osobne stvari proglasili “strogo povjerljivima”.