Iako se općenito vjeruje da majka ima primarnu odgovornost za brigu o djetetu dok raste, obavljajući zadatke kao što su hranjenje i mijenjanje pelena, ključno je prepoznati značajnu ulogu koju očevi imaju u životima svoje djece. Psiholozi naglašavaju važnost očinske figure, ističući potrebu razmatranja određenih osobina partnera i njihovog potencijala kao budućeg oca svojoj djeci. Oba su roditelja od iznimne važnosti u odgoju djeteta i važno je priznati i cijeniti doprinose i jednog i drugog.

Utvrđivanje posjeduje li vaš partner očinski instinkt, voli li djecu i ima li sposobnost skrbiti o njima isprva može biti izazovno, ali određeni pokazatelji ili kvalitete koje pokazuje mogu pružiti vrijedan uvid u njegov potencijal kao oca.

Štetan utjecaj na djecu bez aktivno angažiranih očeva opsežno je istražen i potvrđen brojnim studijama. U svom pronicljivom članku objavljenom u Psychology Today, dr. Edvard Kruk istražuje strašne posljedice odsutnosti očinske figure u životu djeteta. Ova odsutnost može dovesti do mnoštva problema, uključujući ometan društveni razvoj, smanjeno samopouzdanje, akademski neuspjeh i razne druge negativne ishode.

 

Muškarcu koji je dužan biti istican kao otac prioritet je preuzimanje odgovornosti za vlastiti život. Ohrabrujući je pokazatelj ako vaš partner dosljedno pokazuje ovu kvalitetu u raznim aspektima života, kao što su posao, veze i obitelj, i ako mu možete svim srcem vjerovati. Muškarci koji preuzimaju odgovornost za vlastite živote nedvojbeno će učiniti isto kada je u pitanju njegovanje i odgoj djeteta.

Prema psiholozima, empatija obuhvaća sposobnost razumijevanja i suosjećanja s emocijama drugih. Pokazivanje pažljivog odgovora i razumijevanja na situaciju ukazuje na prisutnost ove karakteristike. Naime, hackspirit.com naglašava da očinstvo igra ključnu ulogu u poticanju razvoja samouvjerenog i emocionalno stabilnog djeteta.

  • Nedavna studija provedena 2020. godine istaknula je važnost empatičnih roditelja u stvaranju sigurnih temelja za njihovu djecu da upravljaju svojim emocionalnim putovanjima i pronađu utjehu u trenucima nevolje. Nadalje, istraživanje je pokazalo da očeva razina empatije tijekom trudnoće može imati trajan utjecaj na obrasce privrženosti djeteta. Djeca koja su izložena pozitivnim empatijskim iskustvima imaju tendenciju da razviju zdravu sklonost ka izražavanju svojih emocija umjesto da pribjegavaju izbjegavanju ili povlačenju. Posljedično, postaje imperativ promatrati kako vaš partner reagira na emocije drugih, procjenjujući njihovu sposobnost pružanja podrške i razumijevanja različitih perspektiva. Ova kvaliteta igra ključnu ulogu u oblikovanju nečije sposobnosti brižnog i brižnog oca.

Prema Psych Centralu, način na koji djeca odgovaraju, komuniciraju i slušaju može odražavati komunikacijske obrasce kojima svjedoče. Kada se muškarac bori da se izrazi na konstruktivan način, to može imati negativne posljedice, posebno u obliku pasivne agresije. Dobrobiti djeteta mogu uvelike pridonijeti očevi koji pokazuju zdravu komunikaciju ne samo sa svojim djetetom, već i s pojedincima u svom neposrednom okruženju, uključujući i djetetovu majku.

 

Roditelji mogu pružiti djeci vrijednu lekciju o učinkovitoj i empatičnoj komunikaciji pokazujući poštovanje i jasnu komunikaciju. Važno je da partneri posjeduju te vještine jer one doprinose zdravoj komunikaciji. To uključuje aktivno slušanje, jasno izražavanje osjećaja i potreba, održavanje kontakta očima i suzdržavanje od prekidanja drugih. Osim toga, priznanje partneru koji sluša prije dijeljenja vlastitog mišljenja ključni je aspekt učinkovite komunikacije.

Zrcaljenjem postupaka i riječi onih oko sebe, djeca internaliziraju i usvajaju ponašanja. Određeni izvor sugerira da su pojedinci koji dolaze iz obitelji s poviješću alkoholizma skloniji i sami upustiti se u takvo ponašanje. Slično tome, veća je vjerojatnost da će djeca čiji su roditelji pretili naslijediti ovo stanje. Nadalje, istraživanja su pokazala da su djeca čiji su roditelji tjelesno aktivni šest puta sklonija i sama bavljenju tjelesnom aktivnošću u usporedbi s djecom čiji roditelji nemaju tjelovježbu na prvom mjestu. Ovaj se obrazac proteže i na druge aktivnosti, poput čitanja, za koje je vrlo vjerojatno da će ih roditelji prenijeti na buduće generacije.

Psiholozi tvrde da su djeca sklona oponašati svoje roditelje, što ih u konačnici navodi na usvajanje korisnih navika poput tjelovježbe i čitanja; dakle, bitna točka ostaje da utjecaj roditelja igra presudnu ulogu.

Stručnjaci su identificirali ove karakteristike kao ključne vještine koje muškarci moraju njegovati kako bi učinkovito njegovali samosigurna i emocionalno oštroumna djeca. Ako vaš partner posjeduje ove atribute, velika je vjerojatnost da će se istaknuti kao izvanredan otac.