Prema nekim stručnjacima, razina ovisnosti o šećeru nadilazi onu o određenim tvarima koje mijenjaju um, pa pogađa otprilike 14% odraslih i 12% djece. Branka Miljković, poznata nutricionistica, u intervjuu za Prvu TV istaknula je kako konzumacija slatkih poslastica potiče oslobađanje dopamina, naglašavajući ozbiljnost potencijalnih problema povezanih sa šećerom.

Nutricionistica je istaknula ozbiljnost ovisnosti o šećeru, usporedivši je s ovisnošću o drogama. Ključno je izbaciti šećer iz prehrane zbog mogućnosti raznih zdravstvenih problema. Najpristupačniji oblik šećera, kukuruzni sirup, obično se nalazi u gaziranim pićima. Osim toga, nutricionist je govorio o simptomima povezanim s ovisnošću o šećeru.

Prema riječima nutricionistice Branke Miljković, uvriježeno je mišljenje da ne može proći dan bez konzumiranja slatkiša. Ljudi često tvrde da im je slatko potrebno jer nema šećera, što je jasan pokazatelj ovisnosti. Međutim, kada iz prehrane izbacimo šećere, brzo shvatimo koliko smo ovisni. Pojavljuju se simptomi kao što su loš san, nervoza, znojenje, drhtanje i nadutost, koji nalikuju simptomima ustezanja koji se javljaju pri prestanku uzimanja jakih droga.

Prema njezinim riječima, izbacivanje šećera iz prehrane omogućuje nam da cijenimo prirodnu slatkoću voća. Ako nam voće i povrće više nije privlačno, to znači da smo konzumirali previše slatkih okusa. Nadalje je sugerirala da je samo konzumiranje voća dovoljna zamjena za šećer.

Voće sadrži korisne sastojke kao što su zdravi šećer, vlakna, vitamini i minerali. Proces probave šećera, međutim, iscrpljuje tijelo esencijalnih vitamina i minerala poput željeza i cinka, što može biti problematično. Nutricionist je nadalje upozorio pojedince koji žele eliminirati šećer iz svoje prehrane da očekuju simptome odvikavanja u trajanju od 4 do 7 dana. Srećom, tijelo će se na kraju oporaviti nakon ovog početnog razdoblja.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.