– Danas govorimo o bolestima koje se mogu desiti na koži. Koliko god da koristite zaštitu, mažete se raznim kremama, jako je bitno da sa vremena na vrijeme uradite nalaze kod svoga dermatologa….

Unatoč njihovoj izrazitoj boji i obliku, hemangiomi su zapravo bezopasni tumori kože koji su česti i obično nisu razlog za brigu. Kako bismo stekli potpunije razumijevanje, istražimo različite vrste hemangioma i situacije u kojima može biti potrebno medicinsko liječenje. Prevladavajući oblik hemangioma, koji se naziva hemangioma nevus ili hemangiom trešnje, lako je prepoznatljiv zbog svoje grimizne boje, iako se može manifestirati u nijansama azurne, ebanovine ili čak u kombinaciji nijansi.

Naime, ova vrsta hemangioma može se pojaviti ne samo na torzu, već i na drugim dijelovima tijela. Nadalje, kako pojedinci stare, osobito nakon 40. godine života, količina hemangioma obično raste. Obično su te izrasline bezopasne i ne zahtijevaju nikakvu intervenciju osim ako se ne promijene njihove dimenzije, boja ili ako počnu krvariti. Paučasti hemangiomi, koji se nazivaju i paučasti angiomi, pokazuju karakterističan uzorak nalik na pauka, s crvenim izbočinama koje se šire prema van iz središnjeg područja koje je nešto tamnije pigmentirano.

Bitno je imati na umu sljedeće detalje: Hemangiomi pauka mogu se pojaviti kod pojedinaca bilo koje dobi, ali se češće opažaju kod žena tijekom razdoblja povišenih razina estrogena, kao što je trudnoća. Važno je spomenuti da prisutnost ovih vaskularnih lezija može povremeno signalizirati probleme s jetrom, stoga je preporučljivo konzultirati liječnika ako dođe do iznenadne ili višestruke pojave paučastog hemangioma.

Iako su u pravilu bezopasni, neki se pojedinci odlučuju na njihovo uklanjanje isključivo iz estetskih razloga. Tehnike koje se koriste za uklanjanje hemangioma vrlo su slične onima koje se koriste za obične madeže, kao što je kirurško vađenje, postupci radiovalova i laserska terapija. Općenito, hemangiomi su samo površinska smetnja i rijetko predstavljaju zdravstveni rizik. Ipak, ako primijetite bilo kakve promjene na svojim hemangiomima ili ako ih imate znatan broj, savjetuje se da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste utvrdili jesu li potrebni daljnji zahvati ili tretmani.

BONUS TEKST:

dodatni tekst za vaš užitak: Kada je protok krvi u srce opstruiran, dolazi do srčanog udara, uzrokujući oštećenje srčanog mišića. Primarni razlog iza srčanog udara je prestanak dotoka krvi u srčani mišić, uzrokovan ugruškom koji ometa koronarnu arteriju. Tipično, ovaj ugrušak potječe iz aterosklerotskog plaka i učinkovito začepljuje arteriju odgovornu za opskrbu srčanog mišića vitalnim kisikom i hranjivim tvarima. Prekid opskrbe krvlju rezultira otkazivanjem stanica srčanog mišića, što dovodi do prestanka pumpanja. Ovo zatajenje srca, odgovornog za cirkulaciju krvi kroz tijelo, uzrok je problema.

Hrvatska godišnje doživi oko 26.000 slučajeva srčanog udara, ali postoji tračak nade jer trećina pacijenata preživi. Za učinkovito upravljanje ovim stanjem ključno je odmah prepoznati simptome i brzo potražiti pomoć hitne službe. Prepoznajući prvi sat nakon pojave simptoma kao kritično razdoblje, to ima značajan utjecaj na učinkovitost liječenja. Indikacije srčanog udara uključuju osjećaj nelagode ili punoće u prsima, upornu stiskajuću bol u sredini prsnog koša, bol koja se širi u lijevu ruku, nagli gubitak vida, osjećaj vrtoglavice, epizode povraćanja i poteškoće s disanjem. Neophodno je odmah prepoznati ove početne simptome i odmah potražiti liječničku pomoć.

Kada se suočite sa srčanim zastojem, ključno je primijeniti kompresiju prsnog koša i postaviti pacijenta na bok kako bi se olakšalo umjetno disanje u slučaju poteškoća s disanjem. Ključni pristup u liječenju srčanog udara je prevencija, koja može značajno smanjiti šanse za pojavu do 60%. Ovi principi se također mogu primijeniti u borbi protiv ateroskleroze, fokusirajući se na povećanje prisutnosti prirodnih spojeva koji imaju sposobnost rastvaranja krvnih ugrušaka (trombi) ili služe kao antikoagulansi za promicanje razrjeđivanja krvi.