– U posljednje vrijeme sve veći broj žena ima problema sa hormonima, i to se generalno sve odražava na dlačice koje rastu na licu ili bradi. Mnogo je čimbenika koji su uvjetovali takvo nešto, a mi danas govorimo o razlozima, kao i o načinu kako se riješiti istih.

Rasprostranjenost problema s dlakama na bradi nadilazi ono što bi se moglo pretpostaviti, a među ženama se o tome često ne govori. Unatoč uvjerenju da se s ovim problemom susrećete prvi put, važno je prepoznati da su se s njime susreli i bezbrojni drugi. Pojava ovih dlaka može se pripisati mješavini genetskih čimbenika i hormonalnih utjecaja. Prisutnost muških hormona u našim tijelima, u kombinaciji s osjetljivom ravnotežom ukupnih hormona, uvelike doprinosi razvoju ovih neželjenih dlačica.

Snaga ili krhkost vaše kose određena je osjetljivošću folikula vaše kose na hormone, što je genetski naslijeđeno svojstvo. Ako je vaša baka imala problema s dlakama na bradi, velika je vjerojatnost da ćete se i vi suočiti sa sličnim izazovima. Genetska komponenta igra značajnu ulogu u tome kako će vaša koža i kosa reagirati na hormonalne fluktuacije tijekom vašeg života. Rast dlaka na licu, posebno na području brade, može se pojaviti u bilo kojem trenutku. Međutim, za većinu žena, ovaj fenomen ima tendenciju da se dogodi kasnije u životu kada dođe do promjene u hormonskoj ravnoteži. Promjena razine hormona, osobito tijekom menopauze, često uzrokuje pojavu novih dlaka na licu.

Da biste uklonili te neželjene dlačice, najjednostavniji pristup je njihovo čupanje pincetom. Unatoč tome, ako imate posla s velikim brojem dlačica ili ako svakodnevna rutina čupanja postane previše iscrpljujuća, laserski tretmani nude održivo rješenje. Lasersko uklanjanje dlačica ima potencijal značajno smanjiti rast dlačica tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što rezultira dugotrajnim rezultatima. Iako prisutnost dlaka na bradi obično nije razlog za uzbunu, važno je napomenuti da se mnoge žene susreću s ovom pojavom bez ikakvog razloga za brigu.

Unatoč tome, ako uočite popratne simptome poput neredovitih menstrualnih ciklusa, vidljivih znakova starenja na tijelu i licu te dugotrajnih akni, savjetuje se da potražite liječničku pomoć jer to mogu biti pokazatelji sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS je prevladavajući hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnoj dobi i može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija osim pojačanog rasta dlaka. Rano otkrivanje i liječenje igraju ključnu ulogu u upravljanju simptomima i poboljšanju opće dobrobiti. Na rast kose ne mogu utjecati samo genetika i hormoni, već i izbor načina života. Čimbenici poput stresa, prehrane i razine tjelesne aktivnosti mogu utjecati na ravnotežu hormona u tijelu.

Za promicanje optimalnog rasta kose, važno je održavati zdravu prehranu koja obiluje esencijalnim hranjivim tvarima i baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću. Ove prakse mogu pomoći u regulaciji razine hormona i smanjiti vjerojatnost prekomjernog rasta dlaka. Osim toga, redoviti pregledi kod zdravstvenog radnika ključni su za isključivanje bilo kakvih temeljnih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na rast kose. Kada je riječ o estetskom problemu dlačica na bradi kod žena, ključno je tom problemu pristupiti s dobrom informiranošću i empatijom. Različite metode uklanjanja dlačica, poput čupanja ili laserskih tretmana, nude različita rješenja za rješavanje ovog problema. Ako osjetite bilo kakve dodatne zdravstvene simptome, preporučljivo je potražiti savjet liječnika kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

  • Hormonska ravnoteža i genetika igraju značajnu ulogu u rastu dlačica na licu, no uz pravilnu njegu i stručnu pomoć moguće je učinkovito riješiti ovaj problem i postići željeni izgled. Dok društvene norme nalažu da žene trebaju imati kožu bez dlaka i bez mana, potpuno je prirodno i uobičajeno da žene imaju dlake na licu, bilo da se radi o bradi, iznad usana ili duž čeljusti. Važno je utvrditi opravdavaju li vaše dlake na licu bilo kakvu brigu i je li potrebno potražiti liječničku pomoć.

Ako postoji značajno povećanje brzine kojom dlake na licu i tijelu rastu, to bi mogao biti pokazatelj temeljnog problema. Nagle i primjetne promjene u rastu dlaka mogu poslužiti kao rani pokazatelj hormonske neravnoteže. Da biste stekli dublje razumijevanje hormonalne neravnoteže ili drugih stanja koja se mogu zaključiti na temelju rasta dlaka, važno je upoznati se sa spoznajama ginekologa Shwete Desai i dermatologinje Michelle Green. Uvriježeno je mišljenje da svaka prisutnost dlaka na licu kod žena ukazuje na problem. No, ginekolog Desai tvrdi da je potpuno prirodno da žene imaju nešto dlaka na licu, ako ih ima u malim količinama.

Dermatolog Green dalje objašnjava da povremena prisutnost svijetlih, finih dlačica ili nekoliko grubih, tamnih dlačica, primjerice na bradi, ne bi trebala biti razlog za zabrinutost. Dok se mala količina dlaka na licu smatra normalnom, Desai upozorava da pojava guste, grube dlake može biti znak hirzutizma, stanja koje karakterizira pretjerani rast dlaka. Desai naglašava da hirzutizam pogađa otprilike 5 do 10 posto žena u reproduktivnim godinama i da je obično uzrokovan povišenjem testosterona, muškog spolnog hormona. Rijetke i sitne dlačice na obrazima ili iznad usana nisu razlog za brigu.

Međutim, promjene u ukupnoj gustoći ili izgledu dlaka na licu mogu biti pokazatelj temeljnog problema, zbog čega je potreban posjet liječniku. Ove promjene u rastu dlaka mogu poslužiti kao potencijalni pokazatelj popratnih tjelesnih promjena, poput hiperandrogenizma, često povezanog sa sindromom policističnih jajnika. Dodatni simptomi ovog stanja uključuju akne, hipertenziju, neredovite menstrualne cikluse, niži ton glasa, debljanje i povećanje mišićne mase. Dostupne opcije za uklanjanje dlačica ovise o temeljnom uzroku rasta dlačica na licu.

Ako je pretjerana dlakavost uzrokovana hormonskom neravnotežom, Green predlaže korištenje oralnih lijekova za snižavanje testosterona poput spironolaktona, koji ne samo da pomažu u smanjenju rasta dlaka, već također pomažu u liječenju akni. Osim toga, oralni kontraceptivi koji reguliraju hormonsku neravnotežu mogu biti korisni. Bilo da je dlakavost posljedica genetike ili hormonalnih problema, postoje različite metode za uklanjanje neželjenih dlačica, uključujući pincetu, izbjeljivanje, depilaciju ili laserske tretmane, ako je riječ o nečemu što vam smeta.