– Danas malo govorimo o jetri, koja je definitivno najvažnija žlijezda u cijelom organizmu. Jednostavno, bnez jetre bi preminuli u roku od dva dana, jer je je ona odgovorna da se otrovi ne gomilaju u vašem tijelu. Ono što je jako bitno napomenuti je to, da se ne može uraditi transplatacija iste.

Manifestacije bolesne jetre očituju se kroz izgled kože i nogu. Ovi simptomi služe kao pokazatelji disfunkcije jetre. Razgovarajmo o znakovima masne jetre u našem najnovijem postu na blogu. Mnogi pojedinci nisu svjesni znakova povezanih s ovim stanjem, koje služi kao prva faza bolesti jetre. Ako ne prepoznate ove rane simptome, izlažete se značajnom riziku od raznih teških bolesti. Steatoza jetre, koja se obično naziva masna jetra, nastaje kada postoji nakupljanje masti u jetri. Iako je normalno da jetra sadrži određenu količinu masti, višak može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija.

Važno je napomenuti da je jetra drugi najveći organ u ljudskom tijelu. Jetra igra ključnu ulogu u izvlačenju hranjivih tvari iz naše prehrane i eliminaciji toksina iz krvotoka. Kada se prekomjerna količina masti nakupi u jetri, može izazvati upalu, što rezultira oštećenjem jetre i stvaranjem ožiljnog tkiva. U težim slučajevima, ovaj ožiljak može napredovati do zatajenja jetre. Alkoholna masna bolest jetre izraz je koji se koristi za opisivanje razvoja masne jetre kod osoba koje konzumiraju prekomjerne količine alkohola.

Jetra, vitalni organ odgovoran za brojne ključne funkcije koje pridonose našem općem blagostanju, provodi stotine ovih procesa na dnevnoj bazi. Odvojite trenutak i pogledajte video u nastavku u kojem naš liječnik detaljno objašnjava simptome. Osim uloge u proizvodnji žuči, jetra obavlja brojne vitalne funkcije u tijelu. Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljikohidrata. Razgrađuje masti i proizvodi lipoproteine ​​kako bi olakšao njihov transport u krvotok. Osim toga, jetra je uključena u metabolizam proteina, transformirajući aminokiseline u potrebne proteine ​​za tijelo.

Ugljikohidrati se pohranjuju kao glikogen u jetri i mogu se pretvoriti u glukozu kada se ukaže potreba. Jetra igra ključnu ulogu u proizvodnji proteina, budući da sintetizira raznolik niz proteina koji su neophodni za pravilno funkcioniranje tijela. Među tim proteinima su čimbenici zgrušavanja krvi, koji su vitalni za prevenciju prekomjernog krvarenja. Jetra djeluje kao spremište vitalnih hranjivih tvari, uključujući glikogen, vitamine (osobito A, D, E, K) i minerale poput željeza i bakra. Te rezerve jamče da tijelo ima dovoljno resursa za održavanje normalnog funkcioniranja u različitim okolnostima. Jetra je ključna u regulaciji brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući upravljanje razinom glukoze u krvi, metabolizmom lipida i metabolizmom hormona. Za dobrobit i optimalan rad jetre ključno je održavati zdrav način života.

  • To podrazumijeva održavanje nutritivne prehrane, bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću, suzdržavanje od prekomjernog unosa alkohola i pušenja te podvrgavanje rutinskim liječničkim pregledima kako bi se brzo identificirale potencijalne bolesti jetre. Jetra sadrži dio masti, prvenstveno u obliku triglicerida. Te pohranjene masti u jetri djeluju kao izvor energije koji se može iskoristiti u vrijeme kada nema dovoljno vanjskog unosa energije (kao što je iz hrane). Unatoč tome, ako sadržaj masti u jetri dosegne 5 posto ukupne težine, klasificira se kao masna jetra ili steatoza.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je stanje u kojem se prekomjerna masnoća, posebno trigliceridi, nakuplja u jetri. Važno je napomenuti da se ovo stanje javlja kod osoba koje ne konzumiraju prekomjerne količine alkohola. Iako naziv bolesti naglašava izbjegavanje konzumacije alkohola, valja spomenuti da se bolest masne jetre može pojaviti i kod osoba s alkoholnom bolešću jetre (ALD), ali kroz drugačiji mehanizam nakupljanja masti. Kod ALD-a konzumacija alkohola primarni je uzrok nakupljanja masnoće, dok kod NAFLD-a glavni doprinose nezdrave životne navike poput nedostatka tjelesne aktivnosti i visokokalorične prehrane.

NAFLD se obično povezuje s metaboličkim sindromom, koji obuhvaća stanja poput pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišene razine masti u krvotoku. Nealkoholna masna bolest jetre, najbrže rastuća bolest probavnog sustava, jedan je od primarnih uzroka kronične bolesti jetre. Opsežna istraživanja o prevalenciji ove bolesti uglavnom su provedena u Sjedinjenim Državama, otkrivajući da približno 20 do 25 posto pojedinaca boluje od nealkoholne masne bolesti jetre. Štoviše, značajan postotak osoba s dijabetesom tipa 2 (u rasponu od 50 do 70 posto) i onih koji su pretili (u rasponu od 50 do 90 posto) također doživljava ovo stanje.

Naime, zapanjujućih 85 posto osoba s teškom pretilošću (klasificiranih kao 3 stupnja) dijagnosticirana je nealkoholna masna bolest jetre. Nealkoholna masna bolest jetre obično ne pokazuje vidljive simptome u svojim ranim fazama, što otežava otkrivanje. Međutim, često se otkrije slučajno laboratorijskim testovima koji pokazuju povišene jetrene enzime ili slikovnim metodama koje otkrivaju steatozu jetre. Kako bi se potvrdila prisutnost nakupljanja masti (steatoza), moraju se isključiti drugi potencijalni uzroci bolesti jetre, poput virusnog hepatitisa, autoimunih poremećaja, izloženosti toksičnosti i metaboličkih stanja. Najčešće korištena slikovna metoda za prepoznavanje steatoze je ultrazvuk abdomena.

Za održavanje zdrave jetre preporučljivo je usvojiti prehranu koja obiluje antioksidansima i ima protuupalna svojstva. Preporučljivo je pridržavati se načela mediteranske prehrane, što podrazumijeva prvenstveno konzumaciju namirnica biljnog podrijetla. Nužno je smanjiti unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, kao i izbjegavati fruktozu i dodane šećere. Ključno je izbjegavati visoko prerađenu hranu koja sadrži dodanu fruktozu, kao što su visokofruktozni, glukozno-fruktozni ili kukuruzni sirup.

Uz to, treba izbjegavati slatka pića. Umjesto toga, odlučite se za zamjenu zasićenih masti mono- i polinezasićenim mastima, osobito omega-3 masnoćama. Korisno je uključivanje ribe u prehranu 2-3 puta tjedno, poput sardina, skuše, tune, pastrve ili brancina. Maslinovo ulje treba koristiti kao primarni izvor dodane masnoće za kuhanje i začinjanje. Na kraju, preporučuje se svakodnevno konzumiranje orašastih plodova i sjemenki.