– Heliobakterija je jako opasna po jednu osobu kada je dobije. Kreću problemi sa probavom i samim želudcem, a jako se teško nje riješiti, te farmaceutska industrija još uvijek nije pronašla pravo riješenje za ovu bolest….

Kako piše portal Lepa & Srećna, Helicobacter pylori je mikroorganizam koji vrlo rado napada sluznicu želuca, što dovodi do niza problema poput pojačanog stvaranja želučane kiseline, gastritisa i stvaranja čira. Nadalje, osobe zaražene bakterijom H. pylori suočavaju se s povećanim rizikom od razvoja raka želuca, s četverostrukim povećanjem vjerojatnosti razvoja ovog malignog stanja.

  • Iako je ključno napomenuti da antibiotsko liječenje obično traje dva tjedna, a terapija ulkusa može trajati i dulje od dva mjeseca, pacijenti se moraju pažljivo pridržavati propisane terapije prema uputama liječnika, bez obzira na brzo nestajanje simptoma. Uključivanje brokule u prehranu dodatni je korak predostrožnosti koji pojedinci mogu poduzeti. Istraživanje objavljeno na portalu Stil otkriva da se dnevnom konzumacijom 70 grama brokule može učinkovito smanjiti prisutnost Helicobacter pylori za 40 posto.

Kako bi se postigli optimalni rezultati, savjetuje se pridržavati se ove prehrambene prakse najmanje dva mjeseca. Povrće bogato hranjivim tvarima, brokula, dokazano se učinkovito bori protiv ovog štetnog mikroorganizma, nudeći prirodnu pomoć u održavanju dobrobiti želuca i smanjujući vjerojatnost razvoja teških bolesti, poput raka. Pronađena na sluznici želuca, Helicobacter pylori (HP) jedinstvena je spiralna bakterija koja uspijeva u visoko kiselom želučanom sadržaju, niskim razinama kisika i temperaturi od 37 C. Ne samo da je prisutnost bakterije pronađena u želučanoj sluznici, već je identificirana i u ranicama sluznice usne šupljine, zubnom plaku, slini, a potvrđena je čak i u uzorcima stolice.

Terapija poznata kao BICOM pokazala se učinkovitom u liječenju Helicobacter pylori. Infekcija uzrokovana bakterijom Helicobacter pylori raširena je diljem svijeta, s prevalencijom u rasponu od 20-50% u razvijenim zemljama do čak 80% u zemljama u razvoju. Prisutnost humoralnog i staničnog imunološkog odgovora obično se opaža u slučajevima infekcije Helicobacter pylori. Potpuno istraživanje načina na koji se infekcija Helicobacter pylori prenosi još je u tijeku. Međutim, sva prethodna istraživanja dosljedno potvrđuju da se infekcija izravno prenosi s već zaražene osobe na osobu koja nije zaražena, na tri primarna načina:

  1. Prijenos bakterija može se dogoditi različitim putovima: iz želuca u usta kada zaraženi sadržaj povrati i proguta zdrava osoba, s usta na usta kada se bakterije izravno prenose između usta zaražene i zdrave osobe te iz stolice do usta kada onečišćene ruke unose bakterije iz stolice zaražene osobe u usta zdrave osobe. Na brzinu kojom mala djeca dobivaju infekcije uvelike utječu njihove socioekonomske okolnosti. Među tom djecom, prevalencija Helicobacter pylori infekcije najveća je kod one koja dijele krevet s roditeljima ili braćom i sestrama, borave u sredinama gdje majka prethodno žvače djetetovu hranu ili ustima čisti djetetovu dudu prije nego što je vrati.

Osim toga, veća je vjerojatnost zaraze i kod djece smještene u raznim kolektivnim ustanovama. Međudjelovanje između agresivnosti bakterija i osjetljivosti domaćina vjerojatno pridonosi prisutnosti asimptomatskih pacijenata koji dožive samo upalu želučane sluznice (gastritis) nakon pregleda, dok drugi razviju niz stanja, uključujući čireve ili još ozbiljnije bolesti poput raka želuca ili limfoma. Bol, prevladavajući simptom, obično se karakterizira kao stabilan i tup osjećaj. Manifestira se povremeno, s razdobljima od nekoliko dana do nekoliko tjedana između.

U slučaju duodenalnog ulkusa, bol se javlja nekoliko sati nakon obroka ili u kasnim noćnim satima kada je želudac prazan, ali se smanjuje nakon uzimanja hrane. Nasuprot tome, kod čira na želucu bol se općenito pojačava nakon jela. Uz prevladavajući simptom boli, pojedinci također mogu doživjeti gubitak težine zbog averzije prema hrani ili anoreksije, kao i nadutost, podrigivanje, mučninu i povraćanje. Ozbiljnost ovih simptoma može uvelike varirati, u rasponu od blagih do nepostojećih. Nadalje, otprilike 25% slučajeva prati uobičajena komplikacija krvarenja. Antibiotici imaju sposobnost iskorijeniti Helicobacter pylori, bakteriju koja uspijeva u kiseloj sredini.

Uz baktericidna svojstva, liječenje antibioticima također bi trebalo dovesti do smanjenja lučenja kiseline. Najčešći pristup terapiji uključuje kombinaciju antibiotika i inhibitora protonske pumpe, kao što su azitromicin, amoksicilin i omeprazol, što se naziva trojna terapija. Međutim, prekomjerna uporaba antibiotika s vremenom je rezultirala razvojem otpornosti na antibiotike kod ovih bakterija. To ne samo da ima štetne učinke na sluznicu želuca, već i pogoršava stanje već postojećeg gastritisa.