– Dražen Petrović je po mišljenju mnogih najbolji košarkaš koji se ikada pojavio na ovim prostorima. Jednostavno, on je među prvim igračima iz Evrope, koji se 1991 godine otisnuo preko bare, te zaigrao u najjačoj ligi na svijetu, a to je svakako NBA. Međutim, njegova karijera je naprasno prekinuta u Njemačkoj, gdje je smrtno stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Dražen Petrović, koji se smatra jednim od najvećih košarkaša u povijesti jugoslavenske, hrvatske i europske košarke, tragično je skončao u kobnoj prometnoj nesreći u Njemačkoj 1993. godine, ostavljajući za sobom vječno pitanje što je još mogao postići. Tijekom tog određenog vremena, našao se u vrhuncu svoje fizičke sposobnosti. Obnašao je cijenjenu dužnost kapetana hrvatske reprezentacije, momčadi koja je samo godinu dana prije toga stigla do finala Olimpijskih igara u Barceloni, gdje su se na svom prvom velikom samostalnom natjecanju sučelili s legendarnim “Dream Teamom”.

Nadalje, služio je i kao razigravač za New Jersey Netse, a zajedno s poznatim ličnostima poput Vlada Divca, Aleksandra Volkova, Šarunasa Marčuljonisa i nekoliko drugih, odigrao je ključnu ulogu u premošćivanju jaza između Amerike i ostalih europskih košarkaških sila . Devet godina prije debija u reprezentaciji Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu već se proslavio. Sedam godina ponosno je nosio plavi dres i sakupio impresivnu kolekciju medalja, učvrstivši svoj status jednog od najcjenjenijih jugoslavenskih sportaša. Međutim, kada se zemlja suočila s previranjima i podjelama, našao se gurnut u poziciju vodje kao kapetan Hrvatske.

Čak je u jeku rata bio javno pod pritiskom da se izjasni kao Srbin ili kao Hrvat. Dražen Petrović, rođen od hercegovačkog pripadnika sigurnosnih službi Jovana Petrovića i Biserke Mikulandra, knjižničarke iz okolice Šibenika, obiteljski je vezan uz srbijansku i svjetsku ikonu Dejana Bodirogu, koji slovi i za jednog od najvećih europskih igrača u povijesti sporta. Tijekom programa uživo usred rata, gledateljica je u jednoj emisiji Draženu postavila pitanje. Voditeljica je na ulasku u studio srdačno pozdravila i publiku i njihovog uvaženog gosta. S tradicionalnom cigaretom u ruci pozornost je usmjerio prema Draženu i izrazio znatiželju o temi koja se stalno ponavlja u medijima – tvrdnji da je Dražen Petrović srpskog podrijetla. Brzo se ubacila voditeljica podsjetivši da ovo nije politički program.

No, nije mogao a da ne spomene Dražena, talentiranog braniča koji je slučajno Srbin. Voditelj je ustao sa svojeg mjesta, istaknuvši da Draženov identitet nadilazi njegovu nacionalnost. Unatoč nelagodi, Dražen se nasmijao. U pokušaju da ublaži neugodnu situaciju, voditelj se nesretno potrudio: “Možemo li se, molim vas, fokusirati na nešto drugo… recimo kako se osoba srpskog porijekla može istaknuti u ovom sportu?” Nažalost, odgovor je bio daleko od zadovoljavajućeg: “Pa on zapravo i nije Srbin, što objašnjava zašto njegov nastup nije na nivou. Nisu svi pojedinci s prezimenom Petrović srpskog porijekla”, zbog čega je voditelj naglo prekinuo razgovor. Okrenuvši pogled prema Draženu, naišao je na samouvjeren odgovor.

  • “Budite uvjereni, taj se upit može lako riješiti”, potvrdio je Dražen. Dajući dodatni kontekst, otkrio je: “Porijeklom sam iz Šibenika, a majka mi je iz susjednih Bilica. Što se tiče oca, on je iz Hercegovine, točnije iz Zagore.” Ove pronicljive primjedbe snimljene su i sačuvane na YouTube videu. I nakon mnogo godina sjećanja na izazovno doba kada su Dražen i njegovi kolege košarkaši bili u središtu pozornosti, te rasprave koje su se vodile u emisijama uživo, još uvijek izazivaju dubok osjećaj boli. Obeshrabrujuće je prisjetiti se kako je nekim pojedincima bilo prihvatljivo zadirati u privatnost Dražena Petrovića javnim ispitivanjem njegovih i krvnih zrnaca njegovih roditelja.

Jednako mučna bila je situacija u kojoj je bio stavljen, gdje je morao svjedočiti o duboko osobnim stvarima kao da ga ispituju. Nakon dugog niza godina, Aco Petrović, poznati košarkaš i trener koji je inače i Draženov brat, u opuštenijem je druženju podijelio kako je Draženova odanost hrvatskoj reprezentaciji nepokolebljiva. Dražen je, kaže Aco, bio ne samo košarkaški lider nego i istaknuta ličnost hrvatskog sporta. S obzirom na tadašnje okolnosti, Jugoslaviju pred podjelom, sve su oči bile uprte u Dražena na koju će se stranu odlučiti. Aco je, budući da je iz miješanog braka, shvatio značaj Draženove odluke.

Unatoč njihovom obiteljskom podrijetlu, Draženov izbor da predstavlja Hrvatsku bio je kristalno jasan. Ulaskom u UN poslao je snažnu poruku: “Hrvatska reprezentacija mi znači sve”. Aco Petrović rado se prisjeća kako je Dražen s neizmjernim ponosom pričao o 1992. godini. Taj iskreni osjećaj podijelio je u intervjuu za HRT.