Kada je u pitanju izbjeljivanje zuba kod kuće, na raspolaganju nam je zaista mnogo proizvoda. Međutim, većina proizvoda za izbjeljivanje zuba sadrži određene kemikalije, što zabrinjava mnoge ljude. Ako želite bjelje zube, ali želite izbjeći kemikalije, ovaj članak vam donosi prirodne, sigurne metode izbjeljivanja.

Zbog čega zubi izgledaju žuto?
Mnogo je razloga zašto naši zubi gube sjaj i bjelinu. Određene namirnice mogu zamrljati vašu zubnu caklinu. Osim toga, nakupljanje plaka na vašim zubima također može uzrokovati njihovu žutu boju, ali to se obično može liječiti tradicionalnim proizvodima za čišćenje i izbjeljivanje zuba.

Međutim, ponekad zubi mogu izgledati žuti jer je tvrda caklina erodirala, otkrivajući dentin. Dentin je prirodno žuto koštano tkivo koje se nalazi ispod zubne cakline.

Evo 6 jednostavnih načina da prirodno izbijelite zube!
1. Koristite metodu ekstrakcije ulja za izbjeljivanje zuba
Oil pulling je tradicionalni narodni lijek dizajniran za poboljšanje oralne higijene i uklanjanje toksina iz tijela.

Ova praksa uključuje grgljanje usta uljem kako biste uklonili bakterije koje se mogu pretvoriti u plak i uzrokovati žutilo zuba. Tradicionalno se koristi suncokretovo ili sezamovo ulje, ali bilo koje ulje će raditi.

Kokosovo ulje je popularan izbor zbog svog ugodnog okusa i brojnih zdravstvenih prednosti. Kokosovo ulje je također bogato laurinskom kiselinom, koja je poznata po svojoj sposobnosti da smanji upalu i ubije bakterije. Više studija je pokazalo da svakodnevno povlačenje ulja može smanjiti oralne bakterije, plak i gingivitis.

Za ovu metodu, stavite 1 supenu kašiku kokosovog ulja u usta i provucite njome po zubima, jeziku i desni. Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi, pa ćete možda morati pričekati nekoliko sekundi da se otopi. Nastavite grgljati ulje u ustima 15-20 minuta dok ne bude podsjećalo na mlijeko. Onda ispljuni. Pazite da kokosovo ulje ne ispljunete u toalet ili kantu za smeće, jer se može stvrdnuti u odvodu i uzrokovati začepljenje.

Isperite usta toplom vodom i operite zube.

Za razliku od mnogih drugih metoda izbjeljivanja zuba, kod ove metode zubi nisu izloženi kiselinama ili drugim sastojcima koji napadaju zubnu caklinu.

2. Izbijelite zube aktivnim ugljem od kokosovih pahuljica
U posljednje vrijeme sve je popularnije izbjeljivanje zuba aktivnim ugljem od kokosove ljuske. Poželjan je jer ne oštećuje zubnu caklinu, a rezultati izbjeljivanja vidljivi su već nakon nekoliko upotreba.

Iako izgleda skoro isto kao i obični aktivni ugalj, njegova svojstva za izbjeljivanje zuba su sasvim drugačija. Aktivni ugalj od kokosovih pahuljica ima veću površinu i gustinu mikropora, kao i veću poroznost od običnog aktivnog uglja koji se kupuje u ljekarnama, što ga čini pogodnijim za čišćenje površinskih naslaga koje zubima daju žućkastu nijansu.

Gdje kupiti i kako koristiti?

Aktivni ugalj na bazi kokosovih pahuljica teško je razlikovati od običnog ugljena, pa se preporučuje da ga kupujete samo od provjerenih proizvođača kao što je marka Mabox. Mabox iskustvo također opisuje detaljnu upotrebu sveobuhvatnog efekta izbjeljivanja.

3. Koristite sodu bikarbonu za izbjeljivanje zuba
Soda bikarbona sadrži prirodna svojstva izbjeljivanja zuba, zbog čega je popularan sastojak paste za zube.

To je blagi abraziv koji može pomoći u uklanjanju mrlja s površine vaših zuba. Osim toga, soda bikarbona stvara alkalno okruženje u ustima, što sprječava rast bakterija.

 

Ovo nije tretman za izbjeljivanje zuba preko noći, ali trebali biste primijetiti promjenu u izgledu vaših zuba s vremenom.

Nauka nije dokazala da redovno pranje sodom bikarbonom može izbjeliti zube, ali više studija je pokazalo da pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu ima značajne efekte izbjeljivanja.

Jedno istraživanje je pokazalo da je pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu učinkovitija u uklanjanju žutih mrlja sa zuba od standardne paste za zube bez sode bikarbone. Što je veća koncentracija sode bikarbone, to je veći učinak.

Da biste koristili ovu metodu izbjeljivanja zuba, pomiješajte 1 kašičicu sode bikarbone sa 2 kašičice vode i operite zube sa njom. Ovo možete raditi nekoliko puta sedmično.

4. Koristite vodonik peroksid
Vodikov peroksid je prirodni izbjeljivač zuba koji ubija i bakterije u ustima. U stvari, ljudi godinama koriste vodikov peroksid za dezinfekciju rana zbog njegove sposobnosti da ubija bakterije.

 

Mnogi proizvodi za izbjeljivanje zuba sadrže vodikov peroksid, iako je koncentracija mnogo veća od one koju koristite.

Iako se čini da je vodikov peroksid siguran u visoko razrijeđenim koncentracijama, visoke koncentracije ili prekomjerna upotreba mogu uzrokovati iritaciju desni i osjetljivost zuba.
Pomiješajte vodikov peroksid sa sodom bikarbonom da napravite pastu za zube. Pomiješajte 2 kašičice vodikovog peroksida sa 1 kašičicom sode bikarbone i nežno operite zube sa mešavinom.

Ograničite upotrebu ove domaće paste na jednom ili dva puta sedmično, jer prekomjerna upotreba može narušiti zubnu gleđ.

5. Koristite voće i povrće za izbjeljivanje zuba

Ishrana bogata voćem i povrćem je dobra za vaše telo i vaše zube. Iako nije zamjena za četkanje, hrskavo sirovo voće i povrće može pomoći u uklanjanju plaka dok žvačete.

Jagode i ananas su dva voća za koja se kaže da pomažu u izbjeljivanju zuba.

Za prirodno izbjeljivanje zuba mnoge poznate ličnosti koriste mješavinu jagoda i sode bikarbone.

Zagovornici ove metode tvrde da kiselina u jagodama uklanja promjenu boje sa zuba, dok soda bikarbona uklanja mrlje.

Međutim, ovaj tretman nije u potpunosti podržan od strane nauke.

Iako jagode mogu pomoći u pilingu i izbjeljivanju zuba, manja je vjerovatnoća da će prodrijeti u mrlje.

Ako odlučite isprobati ovu metodu, nemojte to raditi više od nekoliko puta sedmično, jer prekomjerna upotreba može uzrokovati štetu.