U današnjem ubrzanom svijetu, konstantan stres koji doživljavamo je u porastu, ostavljajući nam malo vremena za prioritet svoje zdravlje. Kao rezultat toga, često pribjegavamo izboru nezdrave hrane dok smo u pokretu. Međutim, ako se posvetimo hranjivoj prehrani i uključimo redovitu tjelovježbu u svoje rutine, možemo očekivati ​​brza poboljšanja. Višak kilograma postupno će nestajati, ostavljajući nam povećanu razinu energije i veći osjećaj zadovoljstva fizičkim izgledom. Nasuprot tome, ako se unatoč svim naporima i dalje borimo s debljanjem, možda bi bilo vrijedno temeljito ispitati svoju hormonalnu ravnotežu, kao što predlaže nutricionistica dr. Sara Gottfrejd.

U slučaju da ste cijeli život održavali relativno ravan trbuh i iznenada osjetili primjetno povećanje veličine, moguće je da su hormonalne promjene temeljni uzrok.

Kako starimo, naša tijela mogu razviti smanjenu osjetljivost na inzulin, zbog čega će pohranjivanje masti biti prioritet umjesto sagorijevanja. Porast razine estrogena u žena tijekom perimenopauze pogoršava ovaj problem promicanjem inzulinske rezistencije, što rezultira nakupljanjem abdominalnog sala. Prema nutricionistici dr. Sari Gottfrejd, inzulinska rezistencija također može utjecati na razne druge ključne hormone.

Dr. Gottfrejd objašnjava da inzulin igra značajnu ulogu u regulaciji hormona gladi, leptina, koji tijelu daje signal kada je sito. Kada su razine inzulina visoke, razine leptina također mogu porasti. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, to ne znači nužno da će netko imati bolji osjećaj kada treba prestati jesti. Zapravo, kontinuirano povišene razine leptina mogu dovesti do disfunkcije receptora za leptin.

Nakon što ovi receptori prestanu slati signale mozgu koji ukazuju na sitost, javlja se fenomen koji nije povezan s predviđenom ulogom leptina – kontinuirano konzumiranje hrane bez primanja signala sitosti, što neizbježno dovodi do debljanja.

Razina estrogena kod žena prolazi kroz značajne promjene i prije i nakon menopauze, što dovodi do promjena u raspoloženju, kao i do nakupljanja abdominalnog sala.

Dr. Gottfrejd objašnjava da je važno ne kriviti sebe za debljanje u tom razdoblju jer su promjene u razini estrogena prirodna pojava. Prema opsežnim istraživanjima, ove hormonalne promjene temeljni su uzrok povećane osjetljivosti žena na poremećaje raspoloženja u usporedbi s muškarcima. Osim toga, u ovoj fazi života žene često doživljavaju depresiju.

“Nemojte kriviti vlastiti nedostatak discipline ako se mučite skinuti te tvrdoglave kilograme. Vjerojatno su vaši hormoni postali vaš protivnik”, objašnjava ona.

Preusmjerite pozornost na aspekte koji su pod vašom kontrolom i dajte prednost uključivanju velikih količina povrća, nemasnih proteina, složenih ugljikohidrata i zdravih masti u svoje obroke. Kortizol, poznat i kao hormon zabrinutosti, igra značajnu ulogu u igri težine. Kada vaše tijelo otkrije pretjeranu tjeskobu i brigu, razina kortizola naglo raste, što potencijalno pridonosi nakupljanju trbušne masnoće.

Doktorica Jacqueline Montoya objašnjava da se ovaj fenomen događa kada tijelo uđe u stanje poznato kao “bori se ili bježi”. Kada doživite povećanu razinu stresa i tjeskobe, tijelo se prebacuje u način preživljavanja, što rezultira povećanjem razine kortizola koji signalizira tijelu da pohranjuje dodatne masnoće.

Kada je riječ o debljanju, neispavanost i iscrpljenost mogu poslužiti kao očiti pokazatelji hormonske neravnoteže. Nedostatak sna dovodi do umora, stresa i nesanice, što posljedično utječe na razinu hormona, posebice kortizola. Dr. Montoya pojašnjava da povišena razina kortizola može dovesti do smanjenja razine hormona štitnjače, što u konačnici pridonosi nakupljanju trbušne masnoće.

Međusobna povezanost tijela znači da je rješavanje hormonalne neravnoteže odgovorne za nakupljanje masnoće u struku primarni izazov u ovoj borbi. Ipak, pribjegavanje lijekovima nije jedino rješenje, budući da promjene načina života također mogu donijeti značajna poboljšanja.

Dr. Montoya predlaže da donošenjem inteligentnih prehrambenih izbora, dosljednim vježbanjem, davanjem prioriteta mirnom snu i učinkovitim upravljanjem stresom, pojedinci mogu učinkovito riješiti hormonsku neravnotežu.

U razdoblju od 40 dana predlažem da iz prehrane izbacite šećer, gluten, mliječne proizvode, alkohol i kofein. Uz nemasne bjelančevine ključno je dnevno unositi otprilike pola kilograma povrća. Cilj je ublažiti nutritivni stres značajnim smanjenjem konzumacije visoko reaktivne hrane.

Dr. Gottfrejd sugerira da je povremeni post, posebno usredotočen na raspored posta 16:8, ključan za učinkovitu promjenu vlastite prehrane. Preporučeni pristup je konzumiranje svih obroka unutar 8-satnog prozora, nakon čega slijedi razdoblje gladovanja od 16 sati. Imate fleksibilnost u određivanju određenog vremena prehrane i posta koji je u skladu s vašim životnim stilom. Dodatno, naglašeno je bavljenje treninzima visokog intenziteta i osiguravanje obveznog sna od sedam do osam sati svake noći. Ključno je dati prednost kvalitetnom snu jer umor može dovesti do prejedanja.

Slijedeći ovu određenu rutinu, postaje moguće učinkovito eliminirati višak masnoće bez ikakvih štetnih učinaka na vlastito zdravlje, dok se istovremeno uspostavlja hormonska ravnoteža.