Skoro četiri i po godine, pokojna Hurisa Eminija (44), Podgoričanka, uporno je čekala odgovor Službe za brzi pregled sa pitanjem da li će se odazvati vještacima i vještacima. Radnje su preduzete i koje radnje su uzeti. osoblje.

Beneficije Krizne klinike u Podgorici, garantovali su da neće pružati kliničku pomoć pacijentima koji će uskoro umrijeti. Onda umro. Njen drugi partner, Nejat Emini, sumnjao je da se radi o smetnji i pokušaju prikrivanja činjenica i odlučio je da slučaj okonča u zakonskom roku krivičnog postupka.

ODT Podgorica je saopštio da se istraga nastavlja. Nakon smrti svoje bolje polovine, Nejat Emini je ostao u kontaktu sa svim organizacijama, uključujući i pravosuđe, međutim, kako je uvjeravao, stvaranjem Organizacije Branitelji zajedničke slobode i mogućnosti ispunjen je svaki njegov zahtjev A. , koji je dao ideje i sugestije.

Ombudsman je poslao preporuke stručnjacima

U mišljenju ombudsmana, objavljenom krajem 2019. godine, stoji, između ostalog, da su prava pacijenata na liječenje zanemarena i da im nije učinjena nepravda.

Branioci su takođe dali različite preporuke Crnogorskoj kriznoj kliničkoj pomoći – da krizni štab treba da se upozna sa kliničkim etičkim kodeksima, pozivajući se na standarde stručnjaka i obaveze prema pacijentima, posebno onima koji se bave krizama. Dr Saša Stefanović, tadašnji direktor ZHMP-a, potvrdio je postojanje isključenja u pripremi vještaka, kako tvrdi Emini.

Podsjetimo, onkološka pacijentica Hurija Emini umrla je 19. oktobra 2019. godine, dan nakon što su joj, prema riječima njenog supruga, ljekari u Urgentnom centru u Podgorici “uskratili njegu ili liječenje zbog neugodnog mirisa u sobi.