Trljanje očiju ne samo da nije preporučljivo zbog mogućnosti razmazivanja šminke, već može predstavljati i opasnost po zdravlje. Zapravo, medicinski stručnjaci aktivno obeshrabruju ovu radnju iz specifičnog i važnog razloga.

Trljanje očiju često je odgovor na prisutnost čestica prljavštine ili prašine koje uzrokuju iritaciju na trepavicama ili u oku. Međutim, može poslužiti i kao pokazatelj vašeg ukupnog zdravlja očiju. Healthline upozorava da trljanje očiju može predstavljati određene rizike:

Postoje različita tumačenja za čin trljanja očiju, koji može ukazivati ​​na prisutnost infekcije oka, alergije ili neke druge osnovne medicinske bolesti.

Čin trljanja očiju može biti potaknut infekcijama poput konjunktivitisa. Vrijedno je napomenuti da, iako se ova infekcija često susreće i obično nije ozbiljna, simptom koji najviše smeta nedvojbeno je svrbež.

Unatoč zaraznoj prirodi, ključno je da se suzdržimo od trljanja očiju kako bismo spriječili širenje infekcije.

Svrbež očiju, čest simptom alergija i stanja kao što je peludna groznica, obično se može ublažiti primjenom lijekova protiv alergija.

Svrbež očiju može biti uzrokovan raznim čimbenicima, kao što je naprezanje očiju zbog prekomjernog vremena provedenog pred ekranom ili suhe oči zbog nedovoljne proizvodnje suza, što dovodi do nelagode i iritacije.

Dr. Imajne Tarib, oftalmologinja, naglasila je potencijalne rizike trljanja očiju na TikToku, upozorivši da ta navika može dovesti do razvoja stanja kao što je keratokonus, dok također pogoršava probleme poput podočnjaka, bora i krvavih očiju.

S više od 19,9 milijuna pregleda na TikToku, podijeljen je video u kojem ona demonstrira nježnu tehniku ​​trljanja očiju kada dodir postane neizbježan.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.