Kada izađete u prirodu, osobito tijekom pečenja na roštilju, komarci i muhe mogu se brzo pretvoriti u strašne protivnike. Međutim, možemo se utješiti činjenicom da određene biljke posjeduju sposobnost odbijanja ovih dosadnih insekata, učinkovito ih odvraćajući od približavanja.

Otkrijte učinkovite strategije za odbijanje ovih napada pomoću moći biljaka tako što ćete ih strateški postaviti blizu svoje terase ili u balkonske žardinjere, stvarajući moćnu obranu od ovih dosadnih krvopija.

  • Dodavajući dašak mediteranske privlačnosti vašem balkonu i terasi, lavanda ne samo da poboljšava estetsku privlačnost, već služi i kao snažno sredstvo odvraćanja od dosadnih muha i komaraca. Ova biljka, ukrašena nježnim ljubičastim cvjetovima, bitan je dodatak vašem okruženju. Naime, eterično ulje lavande jedinstveno je po svojoj sposobnosti da se izravno nanese na kožu bez razrjeđivanja. Snažan miris koji ispušta vrlo je neugodan za insekte, što ga čini učinkovitim prirodnim repelentom.

Motherwort, poznato botaničko čudo, posjeduje izvanrednu sposobnost tjeranja muha. Njegovo osnažujuće eterično ulje ispušta ugodan miris, što ga čini izuzetnim oružjem protiv dosadnih štetočina koje se prenose zrakom. U nesretnom slučaju uboda komarca u pomoć priskače matičnjak. Jednostavno otkinite svježi list, nježno istisnite sok na zahvaćeno područje i ostavite da se osuši. U roku od samo nekoliko sekundi, izluđujući svrbež će nestati u zrak.

Ako volite jedinstvenu floru i cijenite suvremene viseće košare, razmislite o korištenju tamjana kao sredstva za odvraćanje insekata (za više informacija o trenutnim vrtlarskim trendovima kliknite ovdje). Eterična ulja dobivena iz ove biljke učinkovito će otjerati insekte, osiguravajući da se klone vaše blizine.

Kako biste otjerali muhe tijekom putovanja, napravite mješavinu eteričnih ulja. Ulje matičnjaka ili lavande pomiješajte s mlijekom za tijelo u omjeru jedan prema četiri i nježno nanesite ovaj pripravak na kožu. Budite oprezni i izbjegavajte osjetljivo područje oko očiju.

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

  • Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.