Supruga najbolje rangiranog tenisača, Jelena Đoković, s velikom pažnjom bira prioritete u prehrani. Održavanje njezine dobrobiti uvijek joj je bilo od najveće važnosti.

Na Novaka Đokovića uvelike je utjecala nepokolebljiva predanost hrani njegove supruge Jelene Đoković. Upravo kroz njegov promišljen pristup prehrani može se otkriti tajna Novakove trajne prisutnosti u profesionalnom sportu i izvanrednih postignuća u tenisu. Uvriježeno je mišljenje da mladenački izgled Jelene i Novaka mogu zahvaliti njihovoj privrženosti zdravoj prehrani. Jelena, koja se ponosno izjašnjava kao veganka, dokaz je njihove predanosti zdravoj prehrani.

Jelena Đoković jednom je otkrila da je njezino putovanje u veganstvo počelo kao rezultat njezinih financijskih poteškoća i nedostatka pristupa pravim mogućnostima prehrane. Budući da nije imala sredstava za objedovati vani ili čak imati kuhinju kod kuće, morala je osmisliti plan kako bi se uzdržavala tri godine. Stoga je veganstvo postalo njezino rješenje usred ovih izazovnih okolnosti.

Unatoč tome što je u početku izražavala nezainteresiranost da postane veganka, Jelena je s vremenom prihvatila taj način života i sada se ponosi konzumiranjem isključivo biljnih obroka.

U prošlosti sam imao jaku strast prema uživanju u hrani, posebno mesu. Čak i sada duboko cijenim njegove okuse, ali sam donio svjesnu odluku da ću se suzdržati od njegove konzumacije. Ovaj izbor mi je donio osjećaj blagostanja i ispunjenosti, što je bio moj krajnji cilj. Moj je cilj bio otkriti put prema životu živopisnog i energičnog života, potpuno budnog i prepunog vitalnosti.

Supruga Novaka Đokovića otkrila je svoje prehrambene preferencije.

Jelena Đoković je u emisiji “Šta sam ja tebi i ko sam sama sebi” ispričala da se njena ishrana sastoji od 70 odsto sirove hrane i 30 odsto kuvane hrane. Često uživa u jelima poput juhe, tjestenine bez glutena, kvinoje i riže. U današnjem svijetu pronalaženje istinski zdrave i dobro pripremljene hrane može biti izazov. Zato Jelena ističe važnost učinkovite organizacije obroka. Srećom, sretna je što ima partnera koji dijeli njezinu predanost očuvanju zdravlja i snage. Iako se njihovi režimi prehrane mogu neznatno razlikovati, oboje daju prednost svojoj dobrobiti.

Jelena Đoković svoju ljepotu i vitku figuru može zahvaliti jedinstvenom režimu prehrane, otkrivaju različiti izvori. Ključna komponenta ovog režima je zrno kvinoje, koje zauzima istaknuto mjesto u njezinoj svakodnevnoj rutini. Jelena kvinoju uvrštava u svoja jela na različite načine, prepoznajući njezin značaj u osiguravanju esencijalnih nutrijenata. S obzirom na dugogodišnji vegetarijanski način života, i Jelena i Novak aktivno traže prirodne izvore proteina, a jedna od preferiranih opcija je kvinoja. Ova izvanredna biljka doista je dragocjena prednost kada je u pitanju promicanje opće dobrobiti.

Nazivana “zlatom Inka” i “kraljicom sjemenki”, ova posebna hrana igrala je vitalnu ulogu u prehrani drevnih civilizacija u Južnoj Americi. Kvinoja je imala status svetinje i nije se konzumirala samo kao glavna namirnica, već se koristila i u tradicionalnoj medicini. Prepuna proteina, vitamina C, kalcija, raznih minerala, aminokiselina i drugih vrijednih sastojaka, kvinoja je imala široku primjenu. Služio je i kao hranjivi izvor hrane i ključni sastojak u stvaranju masti, eteričnih ulja i narodnih lijekova. Kroz povijest se kvinoja prepisivala pacijentima za ublažavanje tegoba poput reume, tumora, hemoroida i išijasa.