Danas vam donosimo nekoliko savjeta koje svi volite da čitate, a u pitanju su pokazatelji koji se nalaze na licu. Više od tri tisućljeća postoji drevna kineska praksa raspoznavanja bolesti pomoću analize lica. Ljudsko tijelo na različite načine javlja prisutnost neravnoteže, služeći kao upozorenje koje zahtijeva naše pažljivo promatranje i reagiranje na njegove signale.

U kineskoj tradicionalnoj medicini vjeruje se da lice služi kao odraz našeg cjelokupnog zdravlja. Podijeljena u pet zona – čelo, nos, brada, desni obraz i lijevi obraz – svaka zona pruža uvid u stanje našeg tijela. Razumijevanje značenja iza signala i znakova na našem licu ključno je za pravovremeno djelovanje i prevenciju potencijalnih bolesti. Objašnjava dr. Ana Žikić, medicinska djelatnica specijalizirana za službenu i kinesku tradicionalnu medicinu.

Prema objašnjenju liječnika, dijagnoza bolesti obično uključuje korištenje četiri osnovne metode.

Sveobuhvatan proces dijagnostike lica, poznat i kao “mian shen”, uključuje različite komponente kao što su promatranje pacijenta, postavljanje pitanja, aktivno slušanje, korištenje osjetila mirisa i palpacije. Svaka od ovih komponenti ima više podvrsta koje zajednički doprinose ukupnoj procjeni.

Prema riječima dr. Žikića, lice je transparentan portal u naše tijelo, pružajući dragocjene uvide u trenutno stanje našeg organizma.

Liječnik objašnjava da postoji više pristupa tumačenju prezentiranih informacija. Prema načelima škole “pet elemenata” u kineskoj medicini, svaki dio našeg lica predstavlja različite komponente, kao što su vatra, zemlja, voda, metal i drvo, koje odgovaraju određenim organima u tijelu. Liječnik ima za cilj dijagnosticirati pacijente na temelju međusobnog djelovanja ovih elemenata, budući da su oni složeno povezani i utječu jedni na druge. Uspostavljanjem ravnoteže među tim elementima, liječnik nastoji promicati sveukupno blagostanje i vratiti tijelo u zdravo stanje. Liječnik dalje daje analizu 5 zona na licu koje služe kao pokazatelji stanja tijela.

U kineskoj medicini vjeruje se da element vatre odgovara čelu. Obično je ovo područje povezano s probavnim sustavom i srcem. Pri pregledu čela može se uočiti slijed od mokraćnog mjehura do debelog i tankog crijeva. Simptomi kao što su crvenilo, suhoća i prisutnost malih krvnih žila mogu upućivati ​​na neadekvatnu detoksikaciju probavnog trakta, dehidraciju i prekomjeran unos alkohola.

Brada, povezana s elementom vode, usko je povezana s bubrezima, mjehurom i reproduktivnim sustavom, uključujući hormonsku ravnotežu i razne žlijezde. Prisutnost promjene boje i tamnih mrlja na koži oko usta i brade potencijalno može značiti probleme s bubrezima ili mjehurom. Osim toga, pojava prištića na ovom području može ukazivati ​​na neravnotežu hormona, koja je često posljedica prekomjerne proizvodnje estrogena i testosterona. Nadalje, udubljenje između nosa i gornje usne, poznato kao filtrum, odgovara maternici i jajnicima kod žena i prostati kod muškaraca.

Element zemlje predstavljen je nosom, koji je zamršeno povezan sa želucem, slezenom i gušteračom. Ako netko osjeti pojavu prištića ili svrbež na nosu, to je pokazatelj da njegovo tijelo nije pozitivno reagiralo na hranu koju je konzumirao. Prisutnost velikog broja mitesera može ukazivati ​​na probleme s pražnjenjem crijeva. Ispucale kapilare i crvenilo na dnu nosa mogu se pripisati pretjeranoj konzumaciji alkohola, kave i čaja, kao i povišenoj razini stresa i tjeskobe. Postojanje masnoće na nosu označava prisutnost yin energije i sklonost prehladama i bronhitisu.