Posvećenost prehrani i načinu života obitelji Đoković vidljiva je i pticama na grani, jer se trude osmisliti što zdravije obroke u svakodnevnom životu.

Tara i Stefan, Jelenina djeca, odgajana su na organskoj hrani baš kao i njihova majka. Jelena im je od malih nogu usađivala vlastiti pristup prehrani. Kada je Stefan bio dijete, Jelena je pričala o jelima koja mu je pripremala, poput hranjive kaše. Mješavina pirea od banane i avokada uporno je odličan izbor, rekla bi Jelena i naglasila da će po potrebi dodati prirodne zaslađivače poput meda, rogača u prahu, agavinog sirupa ili javorovog sirupa.

Budući da moje dijete pršti energijom čim se probudi, radije sve pripremim večer prije. Zbog toga planiram naše jutarnje obroke unaprijed. Jelena je podijelila svoje savjete, predlažući i drugima da se zabave eksperimentirajući sa sastojcima. Naglasila je da ukusna hrana ne mora uvijek biti prerađena; može biti svježa i hranjiva. Uz osmijeh je potom otkrila svoju tajnu:

  • Prvih godinu i pol Stefan se držao tipične dijete koja je uključivala meso i ribu. Međutim, nakon toga je prešao na biljnu prehranu, a kao rezultat toga njegovo zdravlje je napredovalo. S druge strane, Tara je od samog početka na biljnoj prehrani, a mi smo imali tu sreću da kod nje nikada nismo imali zdravstvenih problema. Naša djeca slijede potpuno biljnu prehranu bez ikakvih komplikacija. Imaju nezasitan apetit za krumpir, krastavce i mrkvu. Kako bih osigurao zaokružen unos hranjivih tvari, pripremam brojne smoothieje i u njihove obroke uključujem razno povrće. Iako moja djeca tek trebaju razviti okus za zelenu salatu, ostajem smiren dok im osiguravam potrebne hranjive tvari kroz dodatke prehrani ili shakeove. U našem kućanstvu prednost dajemo kuhanju u odnosu na prženje, a preferiramo kuhani ili pire krumpir kao način konzumacije, kako je Jelena jednom prilikom objasnila.

Nadalje, njihova je baka imala privilegiju otkriti cijenjenu deliciju koju je njezin unuk obožavao.

Moje poznate palačinke kod njih su hit. Često čujemo njihove gorljive molbe: “Bako, napravi nam palačinke!” Zatim zaigrano debatiramo: “Koju biste, bezglutensku ili običnu?” Stefan se ubacuje i kaže: “Bako, one obične, preskoči one bez glutena.” Njihova baka Dijana Đoković odgovara sa smiješkom.

Ističemo da se Đokovići pridržavaju veganske prehrane te svoje recepte s oduševljenjem dijele sa svojim obožavateljima.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.