Susret s crvenim izbočinama na tijelu česta je pojava koja često ostavlja pojedince nesigurnima o njihovoj prirodi i mogućim implikacijama. Mnoštvo varijacija neravnina i ograničeno razumijevanje njihovog izvora i važnosti doprinose stanju zbunjenosti.

Posebna vrsta izrasline koju je lako identificirati poznata je kao angiom. Ove izrasline nevjerojatno sliče madežima i obično su male veličine. Iako se obično manifestiraju kao crvene boje, angiomi se također mogu pojaviti u različitim nijansama kao što su plava, crna ili kombinacija ovih nijansi. Kako pojedinci stare, osobito nakon što navrše 40 godina, broj ovih izraslina raste. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, iako se najčešće nalaze na torzu. Osim ako nema znakova krvarenja ili vidljivih promjena, prisutnost ovih izraslina na vašem tijelu obično nije razlog za brigu.

  • Nazivan “angioma trešnje” zbog svog osebujnog oblika, ovaj tip angioma nije jedini primjer unutar svoje klasifikacije. Druga kožna bolest koja se naziva “paukov angiom” pojavljuje se na sličan način. Koža poprima crvenkastu nijansu, nalik na dodatke pauka, sa živopisnom kružnom jezgrom. Ova se pojava može manifestirati u bilo kojoj fazi života, iako je češća kod žena u razdobljima povišene razine estrogena, kao što je trudnoća. Osim toga, služi kao pokazatelj poremećene funkcije jetre.

Obično te benigne kožne izrasline ne zahtijevaju uklanjanje jer ne predstavljaju nikakvu opasnost. Ipak, pojedinci se mogu odlučiti za njihovo uklanjanje u kozmetičke svrhe, a postupak je sličan uklanjanju običnih madeža. U tu svrhu mogu se koristiti različite tehnike, poput lasera, radio valova ili kirurške ekscizije.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.