– U proteklom tjednu imali smo jako velike temperature, a u nekim gradovima ona je iznosila i 40 stepeni celzijusa. Sve nas koji smo ostali po gradovima, i koji nismo na morskim destinacijama, definitivno interesuje kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu….

Današnje visoke temperature označavaju ga kao jedan od najsparnijih dana ove godine, dok toplinski val guta cijelu Europu. Ipak, Balkan je taj koji snosi najveći teret ekstremne vrućine, a glavni gradovi Beograd i Atena dostižu visokih 38 stupnjeva Celzijusa, što ih čini najtoplijim urbanim središtima. Danas su u zemljama regije upaljeni žarko crveni ili narančasti meteoalarmi koji označavaju prisutnost ekstremno visokih temperatura, zbog čega meteorolozi ističu važnost pridržavanja sigurnosnih smjernica u ovakvim vremenskim uvjetima.

  • Izdano je upozorenje zbog iznimno povišenog UV indeksa u svim zemljama u regiji. Počevši od sredine srpnja, u istočnim i južnim regijama Europe ponovo će doći do iznimno visokih temperatura, pri čemu će pojedina područja dosezati više od 40 °C. Očekuje se da će dugotrajno razdoblje intenzivne vrućine započeti početkom tjedna i potrajati do sljedećeg vikenda. U međuvremenu će zapadni i sjeverni dijelovi kontinenta zadržati umjereniju klimu, smještenu između frontalnih zona.

Prognoze pokazuju da će mnoge zemlje doživjeti temperature koje prelaze 30 stupnjeva, au određenim regijama u Italiji i zemljama južnog i središnjeg Balkana očekuje se da će premašiti +40 °C. Kao i kod prethodnog toplinskog vala u lipnju, očekuje se da će se područja istočne Europe i Balkanskog poluotoka suočiti s najekstremnijim temperaturama. Kako tjedan počinje, očekuje se da će se ovaj obrazac proširiti na cijelu Europu, s postupnim intenziviranjem blokade od mediteranske regije do srednje i istočne Europe do sredine srpnja.

Petak će obilježiti dolazak najviše točke toplinskog vala. Mjesec srpanj započeo je prikazom živahnog vremena, s produženim razdobljima toplih temperatura u većini Europe. Do toga je došlo nakon početnog znatnog toplinskog vala u ljetnoj sezoni 2024., koji se dogodio krajem lipnja. Trenutačno ukupni vremenski obrazac prelazi u konzistentnije stanje, što rezultira produljenim razdobljem intenzivne vrućine u određenim regijama kontinenta. Karta meteograma za središnji Balkanski poluotok, s fokusom na Srbiju, pokazuje značajnu temperaturnu anomaliju od oko 10 °C iznad prosjeka, praćenu dugotrajnim toplinskim valom u trajanju od oko 7-10 dana.

Očekuje se da će temperature u središnjoj i južnoj Italiji u srijedu premašiti 30 stupnjeva, odražavajući vruće vrijeme kakvo je bilo u brojnim balkanskim zemljama. Vrhunac ovog toplinskog vala očekuje se u petak, s najvišim temperaturama. U južnoj Italiji i sjevernom dijelu Balkanskog poluotoka, posebice u istočnoj Hrvatskoj, sjevernoj Srbiji i Mađarskoj, maksimalne temperature bit će od 38 do 42 °C. Osim toga, predviđa se da će se regije u Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj približiti niskim 40-im godinama. Diljem regije Balkana izdaju se upozorenja u nijansama crvene i narančaste.

U Dubrovniku je temperatura preko noći pala na 30 stupnjeva, u Splitu je bila nešto svježija noć na 29 stupnjeva, a u Rijeci je zabilježena temperatura od 28 stupnjeva. Današnji dan označava očekivani vrhunac žestokog toplinskog vala koji je zahvatio Hrvatsku. U većem dijelu zemlje očekuju se visoke temperature, osim tri hrvatske regije – Osijeka, Karlovca i Gospića – za koje nema upozorenja na pretjerano vruće vrijeme. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti vruće do 39 Celzijevih stupnjeva uz aktivno narančasto upozorenje. Osim toga, očekuje se da će brojne regije imati tropsku noć, s minimalnim temperaturama iznad 20 stupnjeva.

  • Crnu Goru očekuje obilje sunca i vrućina, do 39 stupnjeva, a Podgorica čak do 40 stupnjeva. More će biti obilježeno uzburkanim valovima, uz zadržavanje ugodne temperature od 25 stupnjeva. Kako se navodi u priopćenju MUP-a Crne Gore, trenutna prognoza sugerira da će se ovakvo stanje zadržati veći dio narednog tjedna. Očekuje se toplinski val s povišenim temperaturama zraka koje će na brojnim mjestima dosezati između 37 i 40 Celzijevih stupnjeva, a ponegdje i više od 40 Celzijevih stupnjeva. S obzirom na trenutne meteorološke uvjete, Ministarstvo unutarnjih poslova ističe mogućnost suša i opasnost od požara.

Stoga podsjećaju da naredba o zabrani loženja vatre ostaje na snazi. U zaključku priopćenja stoji da je Uprava za zaštitu i spašavanje MUP-a uputila upozorenje svim sudionicima u sustavu zaštite i spašavanja u kojem se ističe važnost jačanja operativne pripravnosti. U Sjevernoj Makedoniji očekuje se i vruće i vrlo toplo vrijeme, au zapadnim krajevima do kraja dana najavljena je kiša, grmljavina i moguća tuča, najavljuju meteorolozi.

Grčka se nacija suočava s neposrednom opasnošću dok se bori s pojavom novih šumskih požara. U utorak je upozorenje na požar u Grčkoj podignuto na razinu četiri od pet zbog konvergencije intenzivnih vjetrova i visokih temperatura u rasponu od 35 do 40 stupnjeva Celzijevih u različitim regijama. Prema grčkom portalu Katimerini, vatrogasna služba je u utorak izdala dnevni bilten u kojem je objavila četvrti stupanj upozorenja u pet regija: Atici (uključujući otok Kiteru), Zapadnoj Grčkoj (uključujući Ahaju i Iliju na Peloponezu), Sjevernom Egeju (s posebna pozornost na otoke Lezbos i Chios) i kopnenu Grčku (osobito Viotia, Evia, Phokides i Phtiotis).

Kada se izda upozorenje razine 4, ograničene su određene aktivnosti kao što su spaljivanje biljnih ostataka, kuhanje na otvorenoj vatri, pušenje u blizini košnica, korištenje strojeva za iskru i druge slične radnje koje mogu nenamjerno zapaliti vatru. Prema vladi, Grčka se u lipnju suočila s više od 1200 šumskih požara, što je više nego dvostruko više od broja zabilježenog u istom mjesecu prethodne godine. U povijesti prvi put, nacija se susrela s iznimno toplom zimom praćenom toplinskim valom bez presedana, s temperaturama koje su se penjale do užasnih 44 stupnja Celzijusa tijekom prva dva tjedna lipnja.

Proteklih nekoliko tjedana požari su izbili u okolici Atene, na otoku Chios u blizini turskog kopna i u regiji Peloponez južno od glavnog grada zbog kombinacije jakih vjetrova i sušnih uvjeta. Tijekom brifinga za novinare, Pavlos Marinakis, vladin glasnogovornik, otkrio je da se broj požara u lipnju ove godine značajno povećao na 1.281, u oštrom kontrastu s 533 požara zabilježena u istom razdoblju prošle godine. Nadalje je spomenuo da je lipanj ove godine oborio rekorde kao najtopliji mjesec u povijesti, a očekuje se da će nadolazeći srpanj slijediti sličan obrazac.