Baka Munira iz jednog bosanskog sela prolazi kroz životnu golgotu. O njenom životu odlučivali su drugi, a ne ona.

Pristala je da ostane u lošim bračnim uslovima iz različitih razloga, među kojima je i podrška koju je dobijala od svekrve.

Posle svih životnih nedaća, rada do besvesti, tuge i suza, Munira, u svojim osamdesetim godinama, odlučila je ispričati svoju priču za Bosansku seharu.

Ova starica, puna životnih mudrosti i iskustava, suočava se sa stvarnošću stara i sama. Za svoju ekstremno malu penziju kaže “Koliko je da je, neka dugo traje”.

Ima ćerku u Danskoj koja je posećuje tri puta godišnje, dok druga ćerka, koja živi u Americi, dolazi ređe. Munira je rodila ukupno četvoro dece.

Baka Munira potiče iz sela Osata, dok je njen muž bio iz Žepe. Njih dvoje su se upoznali na jednom veselju na pola puta između njihovih kuća.

U 6. razredu, sa samo 13 godina, Muniru je brat udao za tog čoveka.

“Brat me je udao. Imala sam samo 13 godina.” Pošto je Munira bila jako mlada, na veselje je došla sa bratom i snajom. Kako kaže, tog dana su se napili i njen brat i njen budući svekar. Tada je njen brat odlučio da je uda za sadašnjeg muža, iako je ona bila tek dete.

“Otišla sam na sastanak s mužem i rekla sam mu da ne mogu da se udam za njega dok ne pitam majku.”

Kad se udala i doselila u muževljevo selo, za nju su govorili da joj je suprug doveo nekakvo dete.

“Nisam htela ni da čujem o udaji jer nisam znala ni šta je to. A moj brat je tada glumio Boga i rekao mi da mi je on Bog i da je odlučio da me uda sa 13.”

Plakala je na putu do majke.

Kad se udala, svekar i svekrva su je sjajno prihvatili.

“Kad sam došla kod svekrve, ona me je grlila i ljubila.”

Imala je velikih problema sa mužem koji se odao alkoholu.

“Udao me brat za pjanog. On je samo pio. Bio mu je veliki zavisnik od alkohola. Na kraju je umro od toga.”

“Mene su voleli svekar i svekrva, zato sam i ostajala sa mužem iako mi nije bilo dobro s njim. Zbog svekrve sam ostala jer mi je pomagala oko dece. Tukao me je, ali sam ostajala zbog svekrve.”

Baka Munira se suočava sa teškom prošlošću i izazovima starenja, ali hrabro nastavlja dalje noseći breme svojih životnih izbora.