Bolest štitnjače, prevladavajuća bolest našeg modernog doba, često je karakterizirana zadebljanjem vrata, prema medicinskim stručnjacima. Ovaj simptom je posebno izražen kod osoba s normalnom tjelesnom težinom, jer se njihov vrat čini vidljivo uvećanim. Ali što točno uzrokuje ovaj fenomen? Primarni krivac iza bolesti štitnjače obično je autoimuni poremećaj, pri čemu vlastita antitijela tijela greškom napadaju i uništavaju štitnjaču, doživljavajući je kao prijetnju.

Stručnjaci navode da su poremećaji štitnjače rašireni među ženama, a procjenjuje se da jedna od pet žena tijekom života doživi takvo stanje. No, valja napomenuti da je i broj oboljelih muškaraca u porastu. Osim genetskih čimbenika, bolesti štitnjače također se mogu pripisati različitim čimbenicima načina života, uključujući stresan život, neadekvatnu prehranu i fluktuacije u hormonskim razinama zbog događaja kao što su trudnoća i menopauza, kako prenosi WebMD.

Neispravan rad štitnjače, koja se nalazi ispod Adamove jabučice na vratu, drugi je najčešći endokrini problem, nakon dijabetesa. Značajni pokazatelji oštećenja štitnjače uključuju oticanje vrata, neobjašnjive fluktuacije u težini, gubitak kose i promjene u razini energije i raspoloženju.

  • Funkcioniranje metabolizma regulirano je štitnjačom, a svaki poremećaj u njezinu normalnom radu može rezultirati raznim problemima, uključujući probleme s plodnošću, povišeni krvni tlak, srčane komplikacije i psihičke poremećaje poput depresije. Dva najčešća tipa bolesti štitnjače su hipotireoza, koju karakterizira nedovoljno lučenje hormona, i hipertireoza, koju karakterizira prekomjerno lučenje hormona. Kako su uzroci i stanja ovih poremećaja različiti, tako se razlikuju i simptomi koje manifestiraju.

Gubitak obrva također se može smatrati simptomom.

Baš kao i svaki drugi dio našeg tijela, obrve služe svrsi, a promjene u njihovom izgledu mogu ukazivati ​​na problem u pozadini. Stoga, ako primijetite značajno stanjivanje ili potpuni nestanak obrva na vanjskim rubovima, stručnjaci preporučuju da potražite savjet liječnika.

Uzrok ovog fenomena ne temelji se samo na estetici; nego se vjeruje da je povezan s hormonskom neravnotežom koja utječe na tijelo i rezultira gubitkom kose na tom određenom području lica. Ova hormonska neravnoteža često je povezana s poremećajima rada štitnjače, točnije hipotireozom, a rjeđe hipertireozom. Liječnici su primijetili da i muškarci i žene koji pate od ovih stanja štitnjače često osjete ovaj simptom mnogo prije nego što drugi pokazatelji poremećaja štitnjače postanu očiti. Može proći nekoliko mjeseci prije nego što se pojave drugi simptomi, kao što su promjene težine, slabost, gubitak kose, lupanje srca i lomljivi nokti.

Manifestacije koje su obično povezane s hipotireozom.

Hashimotov sindrom, autoimuna bolest, glavni je krivac za nedovoljnu proizvodnju hormona štitnjače. Potvrda ovog stanja uključuje testiranje na antitijela na tiroidnu peroksidazu (TPO) i tireoglobulin (Tg). Važno je napomenuti da se autoimuna bolest može manifestirati bez hormonske neravnoteže, no ipak je ključno konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom jer se u takvim slučajevima simptomi ipak mogu pojaviti.

Osjećaj povećanja tjelesne težine bez odgovarajućeg povećanja konzumacije hrane.

Sposobnost tijela da zadrži vodu

Dva uobičajena probavna problema su zatvor i probavne smetnje.

Trajna iscrpljenost i uporan nedostatak vitalnosti

Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu

Koža kojoj nedostaje vlage i djeluje grubo i ljušti se

Stanje gubitka kose

Može se uočiti prisutnost otečenog vrata, obično poznatog kao guša.

Povišene razine krvnog tlaka

Osjećaj lupanja srca u prsima.

Osjećaj hladnoće kao rezultat smanjene brzine metabolizma.

Depresija

Psihomotorna retardacija odnosi se na usporavanje fizičkih i mentalnih procesa.

Neplodnost

Tipično, liječenje hipotireoze uključuje zamjenu prirodnih hormona štitnjače sintetičkim analogama, koji se uzimaju svakodnevno ujutro na prazan želudac, prema potrebnoj dozi za tijelo pojedinca.

Hipertireoza

Hipertireoza se javlja kada dođe do skoka u sintezi hormona štitnjače, prvenstveno zbog autoimunog stanja poznatog kao Gravesova bolest. Dodatni čimbenici kao što su čvorići i disfunkcija hipofize također mogu pridonijeti ovom stanju. Simptomi kod hipertireoze obično su izraženiji u usporedbi s hipotireozom.

Indikacije se predstavljaju kako slijedi:

Simptomi pretjeranog rada štitnjače mogu uključivati ​​ubrzan rad srca, prekomjerno znojenje, neobjašnjiv gubitak težine unatoč povećanom apetitu, učestalo pražnjenje crijeva, subjektivni osjećaj topline, drhtanje ruku i mišića tijela, gubitak kose, lomljivi nokti, otekline na vratu te osjećaj nervoze i psihičkog nemira.
Pojedinac može iskusiti niz problema poput hiperaktivnosti, nesanice, poremećaja menstrualnog ciklusa, oštećenja vida, izbuljenih očiju i povišenog krvnog tlaka.