Krumpir posjeduje jedinstvenu kvalitetu jer se može podvrgnuti različitim metodama pripreme, što ga izdvaja od većine ostalih namirnica. Osim toga, imaju izvanrednu sposobnost skladištenja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, u rasponu od tjedana do čak mjeseci. Unatoč njihovoj inherentnoj otpornosti, ključno je pridržavati se pravilne prakse skladištenja kako bi se održala kvaliteta krumpira.

Trajanje u kojem će krumpir ostati jestiv ovisi o načinu na koji je pohranjen. Optimalni uvjeti skladištenja, zajedno s odsutnošću mrlja na krumpiru, mogu produžiti njihov rok trajanja na više mjeseci. Međutim, ako se krumpir skladišti na temperaturama višim od 12°C, doći će do ubrzane dehidracije, čime se smanjuje njihova dugovječnost. Unatoč tome, čak iu okolnostima koje nisu idealne, krumpir može ostati održiv nekoliko tjedana.

Kako bi se osiguralo optimalno skladištenje krumpira, preporuča se držati ga na suhom mjestu.

Iako bi moglo biti primamljivo očistiti krumpire prekrivene prašinom prije spremanja, savjetuje se suzdržati se od toga. Koža krumpira ima potencijal zadržati vlagu, što dovodi do stvaranja pretjerano vlažnog okruženja koje može rezultirati mirisom pljesniva i ubrzanim kvarenjem.

Stavite ga u košaru ili torbu.

Za očuvanje svježine krumpira ključno je osigurati odgovarajuću cirkulaciju zraka. Obično se krumpir pakira u mrežastu vrećicu koja olakšava protok zraka. Ako imate takvu vrećicu, krumpir možete jednostavno spremiti u nju.

Otkrijte mjesto koje je istovremeno hladno i slabo osvijetljeno.

Krumpir uspijeva u podzemnim okruženjima koja oponašaju tamu i hladnoću koju preferiraju. Kako bi održao svoju svježinu, krumpir treba čuvati na temperaturama od 7°C do 12°C, što podrum čini izvrsnom opcijom. U nedostatku hladnog podruma, ključno je pronaći najtamnije i najhladnije dostupno mjesto. Idealna alternativa bila bi smočnica smještena daleko od bilo kakvih izvora topline, poput štednjaka ili perilica posuđa.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.