Kako toplinski valovi postaju sve češći, postaje presudno podizati svijest o povećanom riziku od utapanja, ne samo tijekom velikih razdoblja poput praznika i školskih odmora, već i tijekom drugih razdoblja povećanog rizika.

Osim promicanja temeljnih sigurnosnih mjera kao što su kupanje na plažama sa spasiocima i nadzor djece, bitno je osigurati edukaciju o drugim preventivnim mjerama koje pojedinci mogu primijeniti kako bi izbjegli utapanje tijekom intenzivnih toplinskih valova.

Bez obzira na vremenske uvjete, određene smjernice ostaju ključne. Neophodno je podsjetiti pojedince da plivaju unutar označenih područja označenih zastavicama na plažama, pažljivo nadziru malu djecu u blizini vodenih tijela i osiguraju upotrebu prsluka za spašavanje dok se bave vožnjom čamcem ili pecanjem sa stjenovitih područja.

U kontekstu toplinskog vala, još je važnije razmotriti dodatne sigurnosne mjere. Važno je napomenuti da konzumacija alkohola uvelike povećava vjerojatnost utapanja. Prethodne studije utvrdile su izravnu korelaciju između prekomjernog unosa alkohola i temperature zraka, osobito u riječnim sredinama.

Prema informacijama navedenim na web stranici thecoversation, ključno je voditi računa o povećanom zdravstvenom riziku tijekom toplinskog vala, osobito za osobe s medicinskim stanjima poput epilepsije i srčanih bolesti, budući da su suočeni s povećanim rizikom od utapanja, čak i prije ulaska voda.

BONUS TEKST

Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.