U nastavku našeg članka bavimo se temom srpskih biznismena koji su stekli golemu imovinu, ali nemaju vremena da njima upravljaju. Naša sljedeća priča dolazi iz Srbije i govori o pojedincu s neobičnim zahtjevom u vezi sa svojom imovinom.

Vesko Šutović, uspješni poduzetnik koji je porijeklom iz Bialystoka, ali sada živi u Sjedinjenim Državama, trenutno traži obitelj koja bi mu pomogla na njegovom imanju u Gornjem Selu, samo sedam kilometara udaljenom od centra grada. Zauzvrat za njihov predani rad spreman je ponuditi pozamašnu mjesečnu plaću od 700 eura. Nadalje, Šutović jamči da će obiteljske poljoprivredne proizvode otkupiti bez brige, jer u dogledno vrijeme ima namjeru otvoriti hotel u svojoj domovini Crnoj Gori.

Šutović, koji je dugi niz godina bio vlasnik više američkih tvrtki, posjeduje imanje od 50 hektara u blizini Bijelog Polja, s rezidencijama, skloništima za stoku i drugim pratećim objektima. Kako bi njegov djed dobio potrebnu brigu i brigu, Šutović je spreman obitelji pokloniti ili 10 krava ili 100 ovaca i koza, zajedno sa svom pripadajućom dobiti. Dodatno, obitelji namjerava osigurati zajamčenu plaću. Nadalje, u tijeku su planovi za izgradnju hotela na tom području.

Šutović s velikim entuzijazmom upućuje srdačan poziv obitelji, pozivajući ih da iskoriste priliku koju im pruža. Obitelj bi dobila puni prihod od prodaje mlijeka, sira, teladi i janjadi kao rezultat ove velikodušne ponude. Opremljen svom neophodnom poljoprivrednom opremom, Šutović im je svim srcem posvećen pružanju nepokolebljive potpore na svaki mogući način. Nakon što je ovu priliku već pružio ministru poljoprivrede Crne Gore, Šutović čvrsto vjeruje da će obitelj uvidjeti iskrenost njegovog prijedloga i pristupiti zadatku s neviđenom predanošću.

Ključno je istaknuti zahtjev da obitelj kojoj je potreban smještaj mora posjedovati i integritet i čistu pravnu evidenciju, zajedno s vjerodostojnim referencama. Provest će se temeljita provjera kako bi se zajamčilo da će samo pojedinci visokog moralnog kvaliteta dobiti priliku boraviti u smještaju. Mogućnost stanovanja dostupna obiteljima je velikodušna kuća s četiri spavaće sobe. Za dodatne informacije zainteresirani mogu dobiti dodatne informacije u Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore.

Podrijetlom iz Novog Sela, Dragan Lucić krenuo je u tešku odiseju koja ga je naposljetku dovela u Austriju. Tijekom svog dugog boravka u inozemstvu, koji je trajao više od tri desetljeća, posvetio se marljivom radu i pojavio se kao uspješan poslovni čovjek. Ono što ga razlikuje je njegova čvrsta veza sa svojim podrijetlom. Potaknut gorljivom privrženošću rodnom mjestu, osjećao je neophodnu potrebu da obnovi svoju djedovinu i da značajnije doprinose Novom Selu. Trenutačno je zaokupljen pothvatom izgradnje deset šarmantnih bungalova, čiji je završetak planiran za ovo ljeto.

S dubokim osjećajem afiniteta za rodni kraj, Dragan je i dok je boravio u inozemstvu isticao svoju nepokolebljivu vezu s rodnim gradom. Veliku važnost pridaje ostavljanju trajnog dojma, a unatoč tome što je imao priliku investirati u Austriju, namjerno se odlučio posvetiti napretku svog sela, a time i širem području Posavine.

Dragan otkriva metodologiju koja stoji iza njegovog inovativnog pristupa izgradnji bungalova i cijelog turističkog kompleksa, koji procjenjuje na više od 1,2 milijuna konvertibilnih maraka.

Mnoštvo vjenčanja održava se na ovom posebnom mjestu, privlačeći poprilično mnoštvo iz dijaspore. Ipak, postoji gorući problem u vezi s pružanjem dovoljnog smještaja za te prilike. Kako bi se riješila ova dilema, zamišljeno je inovativno rješenje: izgradnja raskošnih bungalova koji besprijekorno spajaju etnički šarm sa suvremenim sadržajima. Investicija u ove izvanredne smještajne kapacitete, zajedno s raskošnim bazenom, iznosi oko 600.000 KM. Nadalje, u ponudi je niz dodatnih pogodnosti za poboljšanje cjelokupnog iskustva gostiju.

Iako su se Dragan i njegova supruga odlučili vratiti, važno je napomenuti da mirovina nije na pomolu. Unatoč dostupnosti drugih mogućnosti ulaganja, Dragan naglašava da financijska dobit nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir.

U Austriji sam jednostavno zarađivao bez ulaganja, ali ovdje, u svojoj domovini, odlučio sam ulagati. Postoji nešto u vezi s ovim mjestom što duboko odjekuje mojim srcem. Tijekom protekla dva desetljeća proveo sam značajan dio vremena kod kuće, gotovo kao da nikad nisam ni odlazio. Tu živi moja rodbina, tu žive moji prijatelji i tu sam istinski poznat, kao što poznajem i ljude ovdje. Upravo u ovom poznatom okruženju nalazim najveću ljepotu”, priča Dragan. Sa svojim povoljnim položajem i obilnim vodenim resursima, Posavina ima ogroman potencijal za razvoj turizma. Dragan se rado prisjeća dana djetinjstva kada je vodio lovce i ribiče iz Italije.Blizina autoceste i tri granična prijelaza u krugu od 50 kilometara pridonijeli su sve većem broju posjetitelja ovog kraja.Uvažavajući te nepobitne činjenice, Pero Radić, župan iz istog sela , predviđa veliki potencijal za pokretanje projekta.

U radijusu od 50 kilometara, naša lokacija ima prednost tri granična prijelaza i tri mosta, što je čini strateški povoljnom. Uspostava dobro povezanog sustava autocesta i brzih cesta stvorila je potražnju za smještajem i turističkom ponudom, što nas ispunjava neizmjernim oduševljenjem. Ova regija postala je tražena destinacija koja privlači posjetitelje iz bliže i dalje okoline. Predviđamo da će nastojanja i ulaganja ove prirode biti toplo prihvaćeni i u potpunosti iskorišteni. Ne samo da je ovaj pothvat izvanredno poduzetničko postignuće, već služi i kao dokaz naše duboke ljubavi prema domovini. Sve veći broj pripadnika dijaspore vraća se svojim korijenima, a mlađi naraštaji revno ulažu u ovaj kraj kao način vraćanja zajednici koja im je toliko toga pružila. Ovaj nesvakidašnji projekt predstavlja svijetli primjer za regiju Posavine i s nestrpljenjem očekujemo da ćemo u godinama koje dolaze svjedočiti sličnim trijumfalnim pričama“, zaključuje ministar Radić.