– Za danas jedna jako relaksirajuća vijest, koja je povezana sa životom na selu. Mnoge osobe iz svih slojeva društva, sve više i više žude za životom na selu. Međutim, kuća kao i imanje uvijek ima puno više posla oko sebe, nego kada živite u udobnom domu u gradu. Sljedeća priča koja je jako zanimljiva dolazi nam iz Srbije.

Vesko Šutović, uspješan poduzetnik porijeklom iz Bialystoka, ali trenutno nastanjen u Sjedinjenim Državama, traži porodicu koja bi mu se pridružila na njegovom imanju u Gornjem Selu, samo sedam kilometara udaljenom od užurbanog centra grada. U znak zahvalnosti za njihov naporan rad, spreman je ponuditi znatnu mjesečnu platu od 700 eura. Takođe, garantuje porodici da će poljoprivrednu robu koju proizvedu bezbrižno otkupiti, jer ima namjeru da u bliskoj budućnosti osnuje hotel u svojoj rodnoj Crnoj Gori.

Kako bi svom djedu osigurao neophodnu njegu i podršku, Šutović je spreman ponuditi porodici izbor između 10 krava ili 100 ovaca i koza, kao i sav pripadajući prihod. Uz to, namjerava im osigurati zagarantovanu platu. Sa bogatim iskustvom kao vlasnik više američkih biznisa, Šutović posjeduje posjed od 50 hektara u blizini Bijelog Polja, sa kućama, štalama i drugim relevantnim sadržajima. Nadalje, u toku su planovi za izgradnju hotela na ovim prostorima.

  • Sa velikim entuzijazmom, Šutović upućuje svesrdni poziv porodici, ohrabrujući ih da iskoriste priliku koju je pružio njegovim velikodušnim gestom. Porodica će dobiti sav prihod od prodaje mlijeka, sira, teladi i jagnjadi. Opremljen svom neophodnom poljoprivrednom opremom, Šutović je svesrdno posvećen da im pomogne na bilo koji način. Istu priliku je već pružio ministru poljoprivrede Crne Gore, čvrsto vjerujući da će porodica shvatiti autentičnost njegove ponude i svom novom poduhvatu pristupiti sa nepokolebljivom posvećenošću.

Kako bi se osiguralo prebivalište, ključno je istaknuti integritet i čistu pravnu evidenciju porodice kojoj je potreban smještaj, uz davanje referenci. Biće sprovedene detaljne provere kako bi se osiguralo da samo pojedinci sa visokim moralnim karakterom dobiju boravak. Opcija stanovanja dostupna porodicama je velika kuća sa četiri spavaće sobe. Za detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije u Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore.

Poreklom iz Novog Sela, Dragan Lucić je krenuo u strašnu odiseju koja ga je na kraju odvela u Austriju. Tokom svog dugog boravka u inostranstvu, koji je trajao više od trideset godina, svesrdno se posvetio marljivosti, na kraju se etablirao kao uspešan poslovni čovek. Ono što ga istinski izdvaja je njegova odlučna vezanost za svoje porijeklo. Motivisan dubokom privrženošću svom rodnom gradu, osetio je neospornu želju da obnovi stan svojih predaka i izvrši značajna ulaganja u Novo Selo. Trenutno je zadubljen u poduhvat izgradnje deset šarmantnih bungalova, koji bi trebao biti završen ovog ljeta.

Sa dubokim osećajem afiniteta prema rodnom kraju, Dragan je jasno stavio do znanja da, iako živi u inostranstvu, njegova veza sa rodnim gradom ostaje nepokolebljiva. Smatra da je ostavljanje trajnog utiska od najveće važnosti, zbog čega je, uprkos tome što je imao priliku da ulaže u Austriju, odlučio igrati ulogu u napretku svog sela, u konačnici od koristi širem regionu Posavine.

Dragan dijeli zamršen proces izgradnje bungalova i cijelog turističkog kompleksa, procjenjujući njegovu vrijednost na više od 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

Mnoštvo vjenčanja održava se upravo na ovom mjestu, što ga čini omiljenom destinacijom za pojedince iz dijaspore. Ipak, postavlja se ključno pitanje u smislu ponude dovoljno smještaja za ove prilike. Kako bi se riješio ovaj problem, zamišljeno je rješenje: izgradnja raskošnih bungalova koji neprimjetno spajaju etničku ljepotu sa savremenim inovacijama. Cijena ovog izuzetnog poduhvata, uključujući i dogradnju veličanstvenog bazena, iznosi oko 600.000 KM. Osim toga, pruža se niz dodatnih pogodnosti kako bi se dodatno poboljšalo cjelokupno iskustvo.

Iako odlazak u penziju nije neizbežan ishod, Dragan i njegova supruga odlučili su da ponovo uđu u ovu fazu života. Iako su postojale i druge mogućnosti za ulaganje svojih resursa, on ističe da finansijska dobit nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir.

  • “Nikada nisam investirao u Austriju, gdje sam jednostavno ostvario profit. Međutim, ovdje u svojoj domovini, odlučio sam ulagati. Ima nešto u ovom mjestu što duboko odjekuje mojim srcem. U proteklih dvadeset godina, Proveo sam nevjerovatna četiri i po mjeseca kod kuće, kao da nikad nisam otišao.Ovdje stanuju moji rođaci, gdje su moji prijatelji i gdje sam zaista poznat, kao što ih poznajem.Na ovom mjestu je da nađem najveću lepotu“, deli Dragan. Zbog svog povoljnog geografskog položaja i bogatih vodnih resursa, Posavina posjeduje ogroman potencijal za razvoj turizma. Dragan se rado prisjeća svojih dana djetinjstva kada je vodio lovce i ribolovce iz Italije. Neposredna blizina autoputa i postojanje tri granična prelaza u krugu od 50 kilometara doprineli su povećanju posećenosti ovog područja. Uvažavajući ove činjenice, Pero Radić, županijski ministar iz istog sela, predviđa veliki potencijal za pokretanje projekta.

U krugu od 50 kilometara imamo sreću da imamo tri granična prelaza i tri mosta na našoj strateški povoljnoj lokaciji. Stvaranje dobro povezane mreže autoputeva i brzih puteva stvorilo je potražnju za smještajem i turističkom ponudom, što nam donosi neizmjernu radost. Ovaj region je postao tražena destinacija, koja privlači posetioce iz bliže i dalje okoline. Nadamo se da će projekti i investicije poput ovog biti toplo prihvaćeni i u potpunosti iskorišteni. Ovaj poduhvat nije samo značajan poduzetnički uspjeh, već i dokaz naše duboke ljubavi prema domovini.

Broj pripadnika dijaspore koji se vraćaju kućama u stalnom je porastu, a mlađe generacije željno ulažu u ovo područje kao način da uzvrate zajednici koja im je pružila toliko toga. Ovaj izuzetan projekat služi kao uzoran model za regiju Posavine i željno očekujemo da ćemo i u budućnosti svjedočiti sličnim pričama o trijumfu“, zaključuje ministar Radić.