– George Best je definitivno jedan od najčudnijih svjetskih nogometaša. Jednostavno, da je pio pola manje nego što jeste, imao bi jako dobru karijeru. Međutim, i pored toga on je i dalje u top 5 nogometaša Engleske, svih vremena…

George Best, naširoko priznat kao jedan od najvećih nogometaša u povijesti, stekao je svjetsku slavu. Međutim, njegov buran i popustljiv način života na kraju je zasjenio njegova postignuća na terenu, zbog čega su ga neki smatrali vrhunskim primjerom neispunjenog potencijala u svijetu nogometa. Osim toga, bivša Jugoslavija dičila se svojom verzijom legendarnog Georgea Besta. Fikret Mujkić, slavljen kao sjajna zvijezda jugoslavenskog nogometa i po mnogima jedan od najboljih igrača na ovim prostorima, nažalost nikada nije uspio ostvariti zapaženu karijeru. Slično svom kolegi iz Velike Britanije, Mujkić je volio aktivnosti izvan nogometne sfere, poput prepuštanja ženskom društvu i alkoholu.

  • Njegova ozloglašenost dosegla je čak točku da je ovjekovječen u pjesmi pod nazivom “Zabranjeno pušenje” cijenjenog sarajevskog benda. Da, Fikret Mujkić je nitko drugi do legendarni Đulijano Pike spomenut u kultnoj pjesmi “Probušeni dolar”. Prije nekoliko desetljeća, renomirane sportske novine “Tempo” prepričale su zadivljujuću priču o Fikretu Mujkiću i njegovim eskapadama izvan terena, ostavivši upečatljiv dojam. Mujkićevi su prijestupi iz mladosti oprošteni, jer su njegov nemirni duh i žeđ za avanturom smatrani prolaznim osobinama pojedinaca čiji karakter još nije bio u potpunosti razvijen. Tako je bilo i sa Fikretom Mujkićem, kojem je kazna smanjena, pa se s iskrenim kajanjem vratio u tim.

U narednoj sezoni Mujkić je iskazao točnost, predanost i marljivim vježbanjem stekao povjerenje Ribara. U novom prvenstvu briljirao je na poziciji lijevog krila, u konkurenciji s Bajevićem, Santracom i Zambatom za titulu prvog strijelca lige. Njegova iznimna igra zaokupila je pozornost trenera Rajka Mitića koji je tražio mišljenje Ribara o Mujkićevom ponašanju. U sezoni 1968./69. Mujkić je doživio svoj vrhunac, često bivajući u izboru za reprezentaciju.

Međutim, svaki put kad je imao priliku pokazati svoj talent na terenu, podlijegao je još jednom nesmotrenosti, često pred svojim prijateljima, koji su kasnije ostali razočarani njegovim ponašanjem. Tijekom mjeseca rujna odigran je željno iščekivani sarajevski derbi koji je rezultirao udvostručenom posjećenošću na stadionu Koševo. Željezničar, odlučan u namjeri da osigura naslov prvaka, čeka jednu od najzahtjevnijih borbi. Međutim, dramatičan preokret dogodio se u poluvremenu. Izbio je “puč” u svlačionici momčadi, jer su se braća Mujkići i Sprečo oglušili o upute trenera, što je dovelo do žestoke razmjene riječi. Kao posljedica toga, Pike je bio izrazito odsutan s terena do kraja utakmice.

U pobjedi od 2-1, Sarajevo je slavilo nad Željom, što je izazvalo optužbe Mujkićevih suigrača za nelojalnost prema klubu koji ga je odgojio. Ovaj skandal snažno je odjeknuo u sarajevskoj sportskoj zajednici, a pojavile su se spekulacije da je Mujkić namjerno namjestio ishod kako bi obukao dres Sarajeva i ostavio Željezničar iza sebe. Nakon što se saznalo da će se Fikret Mujkić, cijenjeni nogometaš, vjenčati s Radmilom Živković, proslavljenom Miss Jugoslavije iz 1969. godine, vladalo je kolektivno uvjerenje da će upravo ta veza Pikea dovesti do statusa nogometnog velemajstora. Prevladavalo je mišljenje da će brak uvesti novu zrelost i transformirati ga u dobro zaokruženog sportaša.

Upravo ga je na modnoj reviji modne linije “Alhos” u Sarajevu tijekom zime 1969. neočekivano pogodila Kupidonova strijela. Mujkić je tada već bio “pomilovan” od Ribara i kluba, ali mu je ova druga prilika pružila priliku da se iskupi. Čvrsto se obvezao da će krenuti pravim putem i ponizno tražio oprost od trenera Ribara. Po završetku modne revije Pike i Radmila su se ruku pod ruku prošetale do “Hamam-bara” gdje su se prepustile umiljatom razgovoru do ponoći.

Pike nije gubio vrijeme, već je sutradan odmah otputovao u Beograd, gdje je dva dana boravio kao gost u Radmilinoj rezidenciji. Nekoliko dana kasnije, neposredno pred dolazak Nove godine, Radmila Živković imala je zadovoljstvo da upozna Pikeove roditelje na svadbi njegovog starijeg brata Midhata. Ljubav Pike i Radmile rascvjetala se i rasplamsala pa su Novu godinu dočekali u veselju u hotelu “Albatros” u Cavtatu, gdje su nestrpljivo razgovarali o budućem danu kada će se i službeno vjenčati. U tom trenutku Radmila Živković je izjavila da je to zaista bila ljubav na prvi pogled.

Pike je utjelovljenje mladića mojih snova i vjerujem da naša zajednička budućnost obećava veliku sreću. Po završetku sukoba na Benbaši, Mujkić je hitno prebačen u vojni pritvor. No, razlog njegova pritvaranja nije bio vezan samo uz kafanski incident; nego se temeljio na opravdanoj sumnji da se s određenim osobama (među kojima je i njegov otac Ramiz, koji je također osumnjičen) udružio radi krivotvorenja isprava zbog čega mu je zbog očinske potpore vojna obveza smanjena na godinu dana.

Nakon što je utvrđeno da je potvrda o očevoj mirovini krivotvorena, utvrđeno je da Fikret Mujkić nije primarni hranitelj svoje obitelji, zbog čega mu je propisana vojna obaveza od 18 mjeseci. Vojne vlasti privele su Fikreta Mujkića i njegovog oca Ramiza zbog sumnje da su, doduše posredno, sudjelovali u nabavi krivotvorenih dokumenata. Slučaj je dobio značajnu pozornost jer se vjerovalo da su i drugi pojedinci također mogli biti upleteni. Nakon petnaest dana provedenih u zatvoru, Mujkić je pušten na slobodu i službeno mu je ukinut pritvor.

Slučaj je zatim proslijeđen Uredu vojnog tužiteljstva na daljnje ispitivanje, koje je predstavilo četiri moguća pravca djelovanja: 1. odbacivanje tužbe; 2. provođenje dodatnih istraživanja; 3. proširenje istrage na još dvije osobe; 4. pokretanje sudskog postupka podizanjem optužnice. Nakon što je karijeru započeo u Željezničaru, Fikret Mujkić Pike svoj je talent pokazao u zagrebačkom Dinamu, NAC Bredi i Panathinaikosu. Na Grbavici, mjestu gdje je sve počelo, zaključio je karijeru i nastupio u pet utakmica za reprezentaciju bivše Jugoslavije.