– U nastavku našeg današnjega članka, govorimo o zdravlju, i to pogotovo kod žena. Naime, žene kada pređu 35 godina odmah kreću problemi sa hormonima, te slijedi menopauza, koja donosi jako velike probleme….

Nakon što ste pažljivo organizirali svoj godišnji odmor, besprijekorno uskladili datume, cijene i destinacije, odjednom dolazite do spoznaje da se upravo u tom razdoblju očekuje i vaš menstrualni ciklus. Česta je pojava da pojedinci potraže savjet ginekologa u vezi s odgodom ciklusa, pogotovo kada se to poklopi s željno iščekivanim godišnjim odmorima i putovanjima. U posljednje vrijeme došlo je do porasta usvajanja ove prakse od strane tinejdžerica mlađih od 16 godina.

Iako je odgađanje menstruacije općenito sigurno za većinu žena, neophodno je posavjetovati se s ginekologom prije donošenja takve odluke , kao najzastupljenija metoda uključuje korištenje kontracepcijskih pilula koje sadrže hormone. Ključno je napomenuti da ovo ne bi trebala biti rutinska praksa, već rezervirana za iznimne okolnosti. Prije poduzimanja bilo kakvih radnji, uvijek je preporučljivo potražiti savjet medicinskog stručnjaka.

Dr. Božana Stepanov, specijalistica ginekologije i opstetricije sa subspecijalizacijom steriliteta i plodnosti, odgovara na upite o metodama, sigurnosti, mogućim rizicima i neželjenim ishodima vezanim uz proces istiskivanja. Dr. Božana Stepanov toplo savjetuje i upozorava sve, a posebno mlade djevojke i roditelje, da se prije uzimanja bilo kakvih hormona posavjetuju s liječnikom. Ključno je educirati se o prisutnosti akutnih ili kroničnih bolesti, primjeni drugih lijekova, te se dobro informirati o potencijalnim rizicima i nuspojavama povezanih s lijekom.

Prema riječima dr. Stepanova, izvođenje zahvata općenito je jednostavno kada pacijentica ima redovite menstrualne cikluse, ali za one s neredovitim ciklusima potrebno je pažljivo planiranje kako bi se menstruacija odgodila. Odgoda menstruacije može se postići korištenjem kontracepcijskih pilula. Odgađanje menstrualnog ciklusa korištenjem kontracepcijskih pilula je jednostavan proces. Nakon što se potroši posljednja tableta iz trenutnog pakiranja 21. ili 28. dana, jednostavno nastavite s uzimanjem tableta iz sljedećeg pakiranja bez ikakvog prekida.

Nakon što se pilule iz druge kutije potroše do željenog datuma, očekuje se da će menstruacija započeti u roku od dva do tri dana nakon uzimanja posljednje pilule. Dr. Stepanov naglašava važnost savjetovanja s ginekologom prije korištenja hormonskih tableta za pomicanje menstrualnog ciklusa, jer tijelo može biti zbunjeno redovnim početkom sljedeće kutije nakon sedam dana pauze. Bitno je napomenuti da su kontraindikacije za korištenje ovih tableta iste kao i kada se propisuju u terapijske svrhe. Stoga se preporuča štedljivo koristiti ovu metodu i ne odstupati od propisane sheme.

Na tržištu su dostupni razni pripravci s progestagenom koji se također mogu koristiti za odgađanje menstruacije. Za odgodu menstruacije, ove tablete treba uzimati dva puta dnevno, počevši najmanje 3 dana prije očekivanog menstrualnog ciklusa. Trajanje korištenja može se prilagoditi na temelju preferencija, ali ne smije biti duže od dva tjedna. Menstruacija se obično nastavlja nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta. Ključno je razumjeti da ove tablete ne služe kao oblik kontracepcije i ne pružaju zaštitu od neželjene trudnoće.

Strogo se savjetuje da potražite savjet liječnika kada razmatrate upotrebu progestagenskih pripravaka za odgodu menstruacije, budući da postoje kontraindikacije koje treba uzeti u obzir. Je li rizično odgađati početak menstruacije? Dr. Stepanov upozorava da kada pojedinci počnu s hormonskom terapijom i uz to se izlažu produljenom izlaganju suncu, mogu doživjeti neželjene učinke kao što su pojačana osjetljivost na sunce, mučnina, probojno krvarenje ili slični simptomi.

Ako se pojavi bilo koja od ovih neželjenih nuspojava, lijek treba prekinuti, iako je važno napomenuti da to može rezultirati neočekivanim menstrualnim krvarenjem, što može poremetiti planove za godišnji odmor. Dr. Stepanov ističe da povremeno uzimanje hormonskih tableta nema štetnih učinaka na zdravlje zdravih pacijenata bez kontraindikacija. Žene starije od 35 godina, koje puše ili imaju visok krvni tlak trebaju biti posebno oprezne kada razmišljaju o odgodi menstrualnog ciklusa, jer ti čimbenici mogu povećati vjerojatnost razvoja krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara .