– Kada smo imali pandemiju korona virusa, dalo se primjetiti u godinu dana lokdauna, dalo se primjetiti da je cijela planeta prodisala. Tada se jasno dalo primjetiti da je čovjek glavna štetočina, i da on u stvari uništava floru i faunu…

U sklopu znanstvene studije o kvaliteti tla, farmeri i vrtlari u Švicarskoj zakopali su ukupno 2000 pari bijelog donjeg rublja diljem zemlje. Kao dio istraživačkog projekta, Agroskop, državni istraživački institut, osigurao je volonterima koji su sudjelovali s dva kompleta pamučnih gaća, uputivši ih da odjeću zakopaju u svom vrtu ili na svom imanju. Nakon isteka određenog razdoblja, donje rublje je iskopano i podvrgnuto ispitivanju kako bi se procijenilo njegovo stanje, služeći kao mjerač za razinu degradacije koju su uzrokovali sitni organizmi na tkanini.

  • Pokret je s vremenom proširio svoj doseg diljem svijeta, obuhvaćajući razne organizacije i institucije posvećene zdravlju tla. Jedna takva organizacija je Pennsylvania Soil Health Coalition, koja se sastoji od šesnaest članova osnivača iz različitih sredina, uključujući nevladine udruge, obrazovne ustanove i državne agencije. Kako javlja jutarnji.hr, koalicija preporučuje jedinstvenu vrtlarsku tehniku ​​ispitivanja tla: zakopavanje donjeg rublja u vrt. Tvrde da se ovom metodom može učinkovito utvrditi zdravlje tla. Globalna inicijativa zakopavanja donjeg rublja u zemlju, koja je nastala u Sjedinjenim Državama i od tada se proširila na Australiju, Novi Zeland i Europu, dobila je podršku raznih pojedinaca i organizacija, uključujući Pennsylvania Soil Health Coalition.

Ovaj pokret ima za cilj podići svijest o važnosti zdravlja tla i zajednički raditi na njegovom poboljšanju. Vrijedno je napomenuti da ovo nije prvi pothvat te vrste, budući da su mnogi prihvatili izazov sa zajedničkim ciljem na umu. Praksa zakopavanja vrećica čaja u tlo bila je dobro uspostavljena metoda za proučavanje sastava i kvalitete tla već duže vrijeme. Kako bi procijenili učinkovitost nove metode pamučnih gaća, Državni institut za agroskop pozvao je volontere da zakopaju standardne vrećice čaja u tlo i prikupe uzorke, testirajući tako njihovu pouzdanost.

Projekt se provodi pod nazivom „Dokazne gaće. Digitalnim pristupom provodi se analiza razgradnje organskih vlakana. Prisutnost većeg broja perforacija na donjem rublju izravno je u korelaciji s ukupnim zdravljem tla. Prema Heijdenu, studija ima za cilj naglasiti različite prijetnje s kojima se tlo suočava, uključujući eroziju, prekomjernu upotrebu gnojiva i građevinske aktivnosti. Prema Agroskopovim stručnjacima, kopnena masa koja je dva i pol puta veća od Švicarske godišnje se uništi diljem svijeta. Naknadno ova područja zbog neplodnog tla postaju nepogodna za bilo kakve poljoprivredne pothvate.