– U nastavku našeg današnjega vikend članka, malo ćemo da govorimo o segmentu zdravlja, kroz prizmu vitamina. Ljeto je idealno godišnje doba, kada imamo vitamina svuda oko nas u vidu voća i povrća, i treba se konzumirati što je više moguće….

Odsutnost vidljivih simptoma može potrajati dulje vrijeme kada osoba ima manjak vitamina. To posebno vrijedi za vitamin D, koji naše tijelo prirodno proizvodi kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. Indikacije nedostatka vitamina D često su pogrešne i dvosmislene, ali ključno je odmah procijeniti njegovu razinu kada osjetite bol u kostima. Prihvaćeni raspon za razine vitamina D obično je između 75 do 150 nanomola po litri, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, ovisno o metodi mjerenja koju je odabrao laboratorij. Osim prisutnosti bolova u kostima, osobe s nedostatkom vitamina D mogu se susresti sa slabošću mišića, što može spriječiti njihovu sposobnost obavljanja zadataka kao što je penjanje stepenicama ili ustajanje s tla.

Dodatne indikacije su umor, jutarnja ukočenost i suha koža. Žene u menopauzi i starije odrasle osobe izložene su povećanom riziku od prijeloma, uključujući sitne prijelome koji pogađaju kosti udova i kralježnice. Kako bi se osigurala odgovarajuća razina vitamina D, savjetuje se izlaganje sunčevoj svjetlosti najmanje dvije sesije u trajanju od 15 minuta svaki dan.

Alternativno, pod vodstvom medicinskog stručnjaka, možete odlučiti uključiti dodatak vitamina D u svoju rutinu. Osobe s kroničnim stanjima poput dijabetesa, hipertenzije i opstruktivne plućne bolesti potiču se na unos većih doza vitamina D. Snaga imunološkog sustava usko je povezana s prehranom, zbog čega je važno održavati uravnoteženu prehranu. Iako pretjerano restriktivne dijete mogu negativno utjecati na imunološki sustav, višak kilograma također je štetan.

Optimalna imunološka funkcija može se postići prehranom koja obiluje hranjivim proteinima, korisnim mastima, antioksidansima, probioticima i prebioticima. Kako biste održali snažan imunološki sustav, ključno je u prehranu uključiti proteine ​​bogate hranjivim tvarima. Optimalni izvori visokokvalitetnih proteina su jaja, riba, plodovi mora, meso i mliječni proizvodi. Osim toga, mahunarke i žitarice nude bogatstvo aminokiselina koje jačaju imunitet. Jačanje imuniteta ključna je funkcija vitamina C.

Kako biste osigurali adekvatan unos ove esencijalne hranjive tvari, u svoju prehranu uključite raznovrsnu hranu bogatu vitaminom C. Tu spadaju paprike, brokula, agrumi poput grejpa, mandarine, naranče i limuna, kiseli kupus, cvjetača i prokulice. Ciljajte na šest obroka voća i povrća dnevno kako biste zadovoljili svoje potrebe za vitaminom C. U crijevima se nalazi većina stanica imunološkog sustava, što ga čini ključnim za održavanje zdrave crijevne flore. Fermentirani mliječni proizvodi, koji sadrže probiotike, igraju ulogu u tome promicanjem dobrih bakterija.

Osim toga, prebiotici koji se nalaze u korijenu cikorije, luku i bananama hrane ove korisne bakterije, stvarajući snažno imunološko partnerstvo. Hrana bogata antioksidansima ima sposobnost suzbijanja štetnih slobodnih radikala i jačanja imunološkog sustava tijela. Ta se hrana sastoji od raznovrsnog žutog, narančastog i crvenog voća i povrća poput bundeve, mrkve, cikle i crvenog kupusa, zajedno sa zelenom hranom koja sadrži klorofil.

Osim toga, antioksidansi se mogu pronaći u crnom vinu, tamnoj čokoladi i zelenom čaju. Kako bismo održali snažan imunološki sustav, ključno je konzumirati dobro zaokruženu prehranu koja obiluje ključnim nutrijentima, redovito se izlagati suncu za stvaranje vitamina D i obratiti pažnju na poruke koje naše tijelo šalje. Održavanje zdravlja i prevencija bolesti ovisi o konzumaciji odgovarajuće prehrane i uključivanju dodataka prehrani, uz savjetovanje stručnjaka.