– Polako nam se bliži i početak ljeta, a to je period koji osim visokih temperatura donosi i grmljavinu te veliko nevrijeme. Jednostavno, u tim trenutcima trebaju se znati neke osnovne stvari, i mora se paziti da se ne urade neke pogrešne stvari. 

Dajući dragocjene savjete o zaštiti od munje, dr. Vladimir Đurđević, ugledni profesor Fizičkog fakulteta, ističe važnost traženja zaklona na otvorenom prostoru kako bi se zaštitili od udara groma. 1. Ulazak u strukturu Optimalan način djelovanja je potražiti utočište u čvrstoj zgradi od cigle, jer te strukture nude izvrsnu obranu od udara groma. U slučaju da se u neposrednoj blizini nalazi vaša stambena ili druga zgrada, potrebno je hitno potražiti zaklon u zatvorenom prostoru. Ako nije moguće stići do sigurne strukture, zaklon unutar zatvorenog vozila također može poslužiti kao dovoljna zaštita.

2. Klonite se nepouzdanih utočišta Zaštita od munje nije zajamčena u poluotvorenim prostorima kao što su nadstrešnice za automobile ili autobusna stajališta. Također je preporučljivo kloniti se električnih stupova, visokih stabala ili bilo kojih drugih visokih građevina koje mogu privući udare groma. U slučaju da ne možete pronaći prikladno mjesto za skrivanje, bolje je potražiti sklonište na nižem i sigurnijem mjestu umjesto da ostanete ranjivi. Organiziranje aktivnosti prema predviđenim vremenskim uvjetima Poslušajte preporuku profesora Đurđevića da budete u toku s vremenskom prognozom.

  1. Ako se kasnije tijekom dana predviđaju oluje ili grmljavinska nevremena, bilo bi mudro odgoditi sve nebitne zadatke koji se mogu odgoditi. Strategizirajte svoj raspored na način koji će vas smjestiti u blizinu zaštićene strukture ili prebivališta gdje možete potražiti utočište. 4. Uključivanje u korištenje telefona usred grmljavinske oluje Unatoč uobičajenim zabludama, korištenje mobilnog telefona u zatvorenom prostoru za vrijeme grmljavinske oluje potpuno je sigurno. Međutim, preporučljivo je izbjegavati fiksne telefone jer energija koju ispušta munja može potencijalno prijeći vodove i predstavljati rizik za korisnika.

Proces uključivanja mobilnog telefona Profesor Đurđević savjetuje da treba izbjegavati punjenje mobitela za vrijeme grmljavinskog nevremena zbog potencijalne opasnosti da električna energija od udara groma ošteti uređaj. Kako bi se ovaj rizik sveo na najmanju moguću mjeru, preporučuje se isključiti punjenje i ograničiti korištenje telefona samo kada je to potrebno.

Nošenje obuće od gume Za osobe koje rade vani, osobito na otvorenom, kao što su polja, vrlo je preporučljivo nositi gumenu obuću. Gumene cipele služe kao izolacijska barijera i mogu učinkovito smanjiti potencijalni utjecaj u slučaju nesretnog udara groma. Kako predlaže dr. Đurđević, u slučaju nepredviđene nepogode, gumene cipele mogu uvelike umanjiti vjerojatnost zadobivanja teških ozljeda. Ukratko, ključno je kloniti se otvorenih područja i potražiti utočište u zatvorenim objektima ili vozilima.

Preporučljivo je planirati svoje aktivnosti na temelju vremenske prognoze kako biste izbjegli opasne okolnosti. Korištenje mobilnog telefona u zatvorenom prostoru ne predstavlja opasnost, ali najbolje je suzdržati se od korištenja fiksnih telefona. Ako morate raditi na otvorenom tijekom grmljavinske oluje, nošenje gumene obuće može ponuditi dodatnu zaštitu. Pridržavajući se ovih smjernica, možete uvelike smanjiti vjerojatnost udara groma i zaštititi sebe i svoje najdraže.