Svake godine Biljana Jevtić i Ace Ilić organiziraju živopisno okupljanje na svom obiteljskom imanju na Petlovom brdu u povodu Đurđevdana, privlačeći brojne posjetitelje. Poput vrijednih niških domaćica, Bilja brižljivo spravlja asortiman slatkih đakonija koje će uljepšati ovaj značajan događaj. Istovremeno, ponosni Šumadinac Aca brine se za ljevanice i nadzire financijske aspekte veselja.

Neodoljiva privlačnost stola proizlazi ne samo iz bogate ponude hrane, već i iz primamljivog ambijenta, pojačanog glazbom, koja stvara toplu i prijateljsku atmosferu. Pjevanje je u domu Biljane Jevtić i Ace Ilića postalo neizostavna tradicija koja se slavi svaki Đurđevdan.

Uz pratnju Ace i svoje kume Suzane Mančić, Bilja svojim najdražima rado otpjeva par pjesama, dok njihov nasljednik Ivan nastavlja osvajati goste svojim sve zabavnijim sposobnostima.

Usred ove značajne pobjedničke prilike prate ga njegovi cijenjeni posjetitelji, a treću godinu zaredom prisutna je i mlada djevojka koju Bilja i Aca nježno grle kao svoju voljenu kćer. Vrijedi spomenuti da omiljena obitelj inače obilježava Acin rođendan 5. svibnja okupljanjem s prijateljima na Đurđevdan. Jevtić i Ilić ove su godine imali i dodatni razlog za slavlje jer se Uskrs poklopio s određenim datumom, pa su tako ukupno tri razloga.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.