Ljudsko tijelo izuzetan je aparat koji sadrži brojne zamršene kemijske reakcije i transformacije koje se odvijaju dok spavamo. Ovi noćni procesi usko su isprepleteni s našim dnevnim aktivnostima i rutinama.

Ako se stalno budite u isto vrijeme tijekom noći ili se borite da zaspite, važno je otkriti temeljni uzrok i dešifrirati poruku koju vaše tijelo pokušava prenijeti. Točnije, ako se probudite između 23 sata i 1 sat ujutro.

Žučni mjehur je povezan s ovim određenim vremenskim razdobljem. Odgovoran je za metaboliziranje masti konzumiranih tijekom dana. Ako se probudite u tom razdoblju, to znači da ste konzumirali pretjerano tešku i masnu hranu, što ukazuje na potrebu za prilagodbom prehrane.

Slično tome, porast u ovom satu može ukazivati ​​na prisutnost nepovoljnih osjećaja, uključujući tugu, bijes i kritiku prema sebi i/ili drugima. Pogreške, bilo vaše ili tuđe, pridonose vašoj psihičkoj stabilnosti.

U slučaju da se budite između 1 i 3 sata ujutro.

U ovom specifičnom razdoblju jetra, koja služi kao pročišćivač našeg tijela, prolazi kroz proces pomlađivanja. Ako se u ovo doba probudite, to može značiti da je vaša jetra preopterećena i da ulaže dodatni napor. Vaše tijelo vam šalje signal da promijenite svoje prehrambene navike i smanjite konzumaciju alkohola.

Slično tome, čin buđenja u ovo doba ima potencijal izazvati negativne osjećaje uključujući ljutnju, bijes i krivnju, čime se ometa nečija sposobnost opuštanja.

Ako se budite između 3 i 5 sati ujutro.

Tijekom ovog određenog razdoblja, pluća se bave vitalnim zadatkom prikupljanja kisika i njegove distribucije različitim organima, pripremajući tijelo za nadolazeći dan. Tijekom tog razdoblja pluća prolaze kroz proces čišćenja. Buđenje između tri i pet sati ujutro može ukazivati ​​na prekomjerno nakupljanje zagađenog zraka ili nezdrave navike poput pušenja i pretjeranog konzumiranja hrane.

Nadalje, čin buđenja u ovom trenutku često je povezan s emocijama kao što su melankolija i grižnja savjesti, što ukazuje na prisutnost neriješenih ili neprihvaćenih negativnih okolnosti u nečijem životu.

U slučaju da se probudite u bilo koje vrijeme između 5 i 7 sati.

Razdoblje povezano s debelim crijevom je ono kada se podvrgava pomlađujućem čišćenju, ključnom procesu za cjelokupno tjelesno zdravlje. Ako se netko probudi tijekom tog vremena, to može ukazivati ​​na dehidraciju i potrebu za hidratacijom.

Kako navodi zpodvanna.hr, ranojutarnje ustajanje, točnije između 5 i 7 sati, može izazvati osjećaj nestrpljenja, praznine i nesigurnosti na emocionalnoj razini. To može ukazivati ​​na nedostatak napretka, stagnaciju i nedostatak osobnog i životnog ispunjenja.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.