Fokus ovog članka je na voljenim pratiocima koji donose toliko radosti u naše živote: našim kućnim ljubimcima, a posebno psu. Ova životinja je poznata po ogromnoj količini naklonosti i udobnosti koju pruža svojim ljudskim kolegama. Njihovo ponašanje je često umirujuće i ima sposobnost da ublaži naš nivo stresa.

U ovom članku ćemo ući u fascinantan svijet pasa i pružiti neke intrigantne činjenice o ovim izvanrednim stvorenjima. Nadalje, rasvijetliti ćemo njihovo ponašanje i razjasniti njegov značaj u različitim situacijama. Uprkos tome što je njihova DNK najsličnija onoj vukova, psi se suštinski razlikuju po tome što su veoma društvena bića, koja oličavaju ljubav i otvorenost. Nije iznenađenje da se mnogi pojedinci odlučuju udomiti pse kao svoje voljene pratioce, jer dobro socijaliziran pas može učiniti život mnogo ugodnijim i obogaćenijim, a vaš krzneni prijatelj uvijek stoji na vašoj strani.

Bilo da više volite duge šetnje, brzi trčanje ili jednostavno izležavanje, vaš krzneni pratilac će biti uz vas, željan da učestvuje u bilo kojoj aktivnosti koju odaberete. Psi su evoluirali od samo kućnih ljubimaca do obavljanja brojnih praktičnih uloga u društvu. Smatraju se vrijednim pripadnicima raznih državnih službi, uključujući policiju, vatrogasnu jedinicu, vojsku i druge sigurnosne agencije. Osim toga, oni pružaju neophodnu podršku kao psi vodiči za one sa oštećenjem vida i kao nezamjenjivi pastiri za one koji se bave stočarstvom.

Dok psi možda nisu u stanju da komuniciraju verbalno, oni koriste svoje ponašanje da prenesu poruke svojim ljudskim pratiocima. Radnje kao što su lizanje ruku, lajanje i uspostavljanje kontakta očima samo su neki od primjera kako psi komuniciraju. Među ovim ponašanjima, lizanje rukama je jedno od najčešćih, a postoje različiti razlozi zašto psi to čine.

Prvo, lizanje ruku može biti način da nekoga pozdravite. Njuškanjem, a zatim lizanjem ruke, pas procjenjuje pouzdanost osobe. Drugo, lizanje ruku može biti izraz ljubavi. Kao majčinski instinkt, psi često ližu svoje štence da bi ih očistili ili pokazali naklonost, a isto mogu učiniti i sa svojim ljudskim vlasnicima.