Svijet prepoznaje Balkan po brojnim političkim tenzijama i problemima, ali i po iskrenom gostoprimstvu lokalnog stanovništva, ukusnoj kuhinji i veselim proslavama.

Međutim, sve je veći broj pojedinaca koji napuštaju svoju tradiciju, što izaziva zabrinutost među onima koji duboko poštuju i naklonost svom kulturnom naslijeđu. Oni se plaše da bi priliv zapadnih i drugih uticaja mogao na kraju izbrisati ove negovane običaje.

U iznenađujućem preokretu, porodica iz Loznice doživela je šokantnu priču koju danas prenosimo sa vama. Mlada devojka Miljana otkrila je izuzetan prikaz kako je njen brat naišao na devojku iz Novog Pazara dok se školovao.

Ovaj slučajni susret prerastao je u romantičnu vezu, koja je na kraju dovela do njihovog braka.

Jasno je dala do znanja da joj niko ne smeta ni po vjeri, ni po nacionalnosti, ni po bilo kom drugom aspektu. Međutim, njoj je bilo čudno što je vjenčanje dogovoreno na našoj lokaciji. Kako se ispostavilo, ova mlada Novopazarka je prilično imućna, a njeni roditelji žive u inostranstvu. Samim tim, venčanje nije održano u Loznici kako je prvobitno planirano, već u Beogradu, a kasnije u Novom Pazaru.

Uprkos patrijarhalnoj prirodi Miljanine porodice, mladenkina porodica je na kraju preuzela odgovornost za proces donošenja odluka. Začudo, vjenčanje nije održano u crkvi; umjesto toga, okupili smo se u restoranu gdje su svi neizmjerno uživali.

Na opšte iznenađenje, otkriveno je da će na svadbi nedostajati alkohola zbog privrženosti porodice islamskoj vjeri. Miljana je izrazila razočarenje, priznavši da, iako mnogi muslimani na Balkanu konzumiraju alkohol kao dio tradicije i kulture južnoslovenskih naroda, to ne ukazuje na alkoholizam. Osjećala je tugu zbog nemogućnosti da nazdravi bratu i njegovom partneru.