– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koja će vas definitivno zanimati, a tiče se psihopata, i osoba sa osihičkim smetnjama. Jednostavno, dovoljno je da danas samo otvorite veb portale i da vidite da svako malo imamo neko ubistvo, silovanje ili neki drugi akt iz crne hronike. Sve osobe koje to urade, u većini situacija ne pokazuju ni zrno empatije. 

Postoji li način da se brzo prepozna je li netko psihopat? Prema “Ink magazinu”, istraživači su otkrili nekoliko znakova koji se mogu uočiti unutar pet minuta, a koji pokazuju da ste u prisutnosti psihopata. Psihopati raspravljaju o ovim stvarima dvostruko češće od većine. Istraživanja pokazuju da psihopati imaju tendenciju fokusirati svoje razgovore na teme poput hrane, seksa i novca, dok pokazuju znatno manje interesa za raspravu o stvarima vezanim uz obitelj, religiju i duhovnost, za razliku od prosječne osobe.

  • Prema Jessici Stillman, ako se pojedinac neprestano fiksira na materijalne užitke ili svoj financijski status, preporučljivo je držati se na distanci od njih ili im pristupati s najvećim oprezom. Psihopati imaju tendenciju otvoreno objavljivati ​​svoje namjere. Psihopati, kako ih je opisao Robert Hare, tvorac Psychopathy Checklist-a, posjeduju prenapuhan osjećaj vlastite važnosti i pretjerano grandioznu percepciju vlastite vrijednosti. Njihov ego je jako pretjeran.

Prema Hareu, psihopati se ističu po svojoj krajnjoj usredotočenosti na sebe i uvjerenju da su žarišna točka svemira, što koriste kako bi racionalizirali svoju sklonost da žive po vlastitim pravilima. Za razliku od uspješnih pojedinaca koji pomno ocrtavaju svoje planove, strategije i dnevne rutine za postizanje svojih ciljeva, psihopati su skloni samo raspravljati o svojim težnjama bez ikakvog razumijevanja potrebnih koraka ili konkretnog plana za postizanje. Manje je vjerojatno da će psihopati oponašati naše neverbalne izraze. Možda se čini čudnim, ali studije pokazuju da osobe koje posjeduju brižnu i empatičnu prirodu imaju tendenciju odražavati neverbalne znakove drugih. Kada prepričava bolnu priču i pokazuje bolan izraz lica, empatični slušatelj će instinktivno usvojiti isti izraz lica.

Slično tome, ako se radosna anegdota podijeli s osmijehom, oni će također uzvratiti osmijehom. Suprotno uobičajenim očekivanjima, psihopati ne pokazuju zarazno ponašanje zijevanja kao odgovor na zijevanje drugih. Studije su otkrile ovu intrigantnu činjenicu, ističući egocentričnu prirodu psihopata i njihov nedostatak empatije prema drugima. Psihopati pokazuju iznimnu razinu koncentracije kada je u pitanju traženje nagrada. Potraga za nagradama univerzalno je zadovoljstvo. Međutim, znanstvene studije otkrile su intrigantnu razliku u mozgu psihopata – on je ustrojen da neumoljivo juri za nagradama, bez obzira na posljedice.

To je zbog izvanredne sposobnosti mozga psihopata da proizvede do četiri puta veću količinu dopamina, neurotransmitera koji izaziva zadovoljstvo, u usporedbi s prosječnim pojedincem. Loši šefovi često privlače pažnju i sklonost psihopata kada je u pitanju zaposlenje. Postoje određeni pojedinci na položajima autoriteta koji posjeduju kvalitete s kojima je teško raditi, kao što su arogancija, nepristojnost i nadmoćna priroda. Njihovi zahtjevi mogu biti pretjerani, a ponašanje nedosljedno, što može stvoriti negativno radno okruženje.

Međutim, važno je razlikovati ove osobe od psihopata. Istraživanja pokazuju da psihopatima nedostaje sposobnost suosjećanja s drugima. Posjeduju izvanrednu razinu pribranosti i neustrašivosti, ostajući ravnopravni u situacijama koje bi obično izazvale stres, strah ili ljutnju kod većine pojedinaca. Umjesto da ih pokreću emocije, oni tim situacijama pristupaju sa smirenim i analitičkim načinom razmišljanja, uvijek tražeći načine da napreduju. Ne samo da psihopati cvjetaju u prisutnosti nasilnih šefova, već su i skloni dugoročnoj suradnji s njima jer im to daje osjećaj neovisnosti.