Zlatan Ibrahimović je definitivno čovjek koji je obilježio svjetski fudbal u posljednjih 20 godina. Vuče korijene sa ovih prostora, a ako pogledamo neke njegove poteze iz karijere, jasno je i vrapcima na grani da je Blkanac.

Završivši slavan i živahan staž profesionalnog fudbalera, Zlatan Ibrahimović je učvrstio svoj status jednog od velikana svih vremena. Ipak, njegova zadivljujuća harizma ostaje nesmanjena, zadivljujući pojedince širom svijeta. Ne samo poznat po svojim izuzetnim nastupima na terenu, Ibrahimović je stekao priznanje i po svojim bezvremenskim izjavama koje su odjekivale godinama.

Tokom nedavnog intervjua sa novinarom Piersom Morganom, Ibrahimović se suočio sa prilično izazovnim pitanjem. Morgan je postavio pitanje da li je više zadovoljavajuće postići golove ili se baviti seksualnim aktivnostima. Na svoj karakteristični način, švedski fudbaler je odgovorio:

  • – Doživljaj seksualne aktivnosti je poboljšan. Očigledno je da pojedinci koji imaju suprotna uvjerenja mogu naići na poteškoće u svojim intimnim odnosima. Ibrahimović je jasno iznio svoj stav. S godinama je naglašavao značaj ne zanemarivanja intimnosti; zapravo, dodaje jedinstvenu privlačnost svakoj romantičnoj vezi. Stoga, ništa ne treba pretpostavljati ili uzimati zdravo za gotovo kada su u pitanju stvari u spavaćoj sobi. Iznad svega, otvoren dijalog o svim aspektima je ključan za osiguranje zadovoljstva oba partnera.

Ibrahimović je dao brojne izjave koje su osvojile svijet, a mi smo odabrali neke od najintrigantnijih koje će vam sigurno izmamiti osmijeh na lice.

Kada se Švedska nije uspjela kvalificirati za Svjetsko prvenstvo, hrabro je izjavio: “Svjetsko prvenstvo bi prestalo da postoji bez mog prisustva. Ne bi bilo zadivljujućih utakmica za gledanje, a iščekivanje bi nestalo.” U mom slučaju, stekao sam status legende mnogo prije završetka karijere, odlikovanje koje se obično dodjeljuje pojedincima kada se sve završi.

– Da li je u mom najboljem interesu da ostanem u PSŽ-u? Nivo divljenja navijača je neosporan, ali sam i dalje skeptičan u pogledu njihove sposobnosti da fizički premjeste Ajfelov toranj i podignu statuu u moju čast. Međutim, ako bi oni ostvarili takav podvig, ja bih se svečano obavezao da ću nastaviti svoj mandat u klubu. – Za rođendan moje žene nisam joj ništa poklonio. Zlatan, s druge strane, jeste. Reči mi ne uspevaju u pokušaju da prenesem nivo savršenstva koji sam postigao.

Moja svestranost kao igrača omogućava mi da se ističem na bilo kojoj poziciji u timu, uključujući i ulogu golmana, pokazujući svoje izuzetne vještine.

Bio bih oduševljen da mi se Rooney pridruži u Parizu i igra zajedno. Međutim, on se mora priviknuti na činjenicu da sam ja taj koji konstantno postiže više golova. Svaki tim se suočava sa značajnim izazovom kada se nosi sa povrijeđenim Ibrahimovićem. Posjedujem sposobnost da manipuliram narandžom na sličan način kao što to čini John Carew s loptom.

  • Tokom utakmice između Ajaxa i Liverpoola, izveo sam seriju manevara na terenu. U početku sam skrenuo ulijevo, što je navelo protivnika da ogleda moje pokrete. U pokušaju da ga nadmudrim, brzo sam promijenio smjer i krenuo udesno, samo da bih otkrio da se brzo prilagođava još jednom. Konačno sam još jednom naglo skrenuo ulijevo, ali na moje veliko iznenađenje, on je naglo prekinuo potjeru i skrenuo pažnju na kupovinu hot doga. Ova anegdota naglašava zamršene vještine driblinga koje su prikazane tokom utakmice.

Tokom svađe u svlačionici, jasno je stavio do znanja Van der Vaartu da nije namjerno nanio štetu. Međutim, također je upozorio da će, ako bude ponovo optužen, namjerno slomiti obje noge Van der Vaartu. U našoj potrazi za kućom, ne mogu a da se ne zapitam šta će se dogoditi ako je ne pronađemo – možda ćemo umjesto toga na kraju kupiti hotel u Parizu.

– Kakav je to stil igre? Je li to švedski stil? Balkanski stil? Ne, to je u Zlatanovom stilu.

Umjesto kupovine Porschea, odlučio sam se za avion zbog njegove superiorne brzine.

Jednom prilikom, zaključio je izrazivši snažnu sklonost ka skromnosti i stalnoj obzira prema drugima. Naprotiv, Zlatan Ibrahimović se ponosi svojom individualnošću i posebnošću. Svoja postignuća pripisuje napornom radu i odlučnosti, a njegov pedantan pristup svemu što radi dodatno oslikavaju njegovi principi za odgoj djece.

  • Ibrahimović je u nedavno objavljenoj knjizi “Adrenalin” izrazio nepokolebljivo obožavanje svoje djece, proglašavajući ih svojim prioritetom. Njihova dobrobit mu je od najveće važnosti i on vjeruje da ljubav prema njima podrazumijeva njihovu zaštitu, a istovremeno im omogućava da istražuju svoju slobodu pod odgovornim vodstvom. Pojasnio je da djeci ne dozvoljava da se bave društvenim mrežama, a pristup internetu im je ograničen.

Zlatanova namjera iza zabrane je spriječiti širenje netačnih i neprovjerenih informacija.

  • Na sličan način, on se suzdržava od javnog izlaganja svoje djece i porodice na svojim platformama društvenih medija. Sasvim je uobičajeno svjedočiti brojnim pojedincima koji dijele živote svoje djece na internetu, čak idu čak i do kreiranja profila na društvenim mrežama za djecu od sedam ili osam godina, što rezultira znatnim brojem pratilaca. Međutim, jesmo li zastali da razmislimo hoće li ova djeca zaista pronaći sreću i ispunjenje u ovako javnoj i eksponiranoj egzistenciji? Da li su roditelji potpuno svjesni potencijalnih implikacija i posljedica svojih postupaka?

Kako prenosi Sportlife, Zlatan je rekao da njegova uloga nije da ograničava druge, već da ih usmjerava u pravom smjeru. Kada steknu stabilnost i nezavisnost, slobodni su da nastave svojim putem.

Zlatan Ibrahimović, porijeklom iz bivše Jugoslavije, otvoreno je priznao izazove sa kojima se suočavao u djetinjstvu. U potrazi za boljim životom, Ibrini roditelji su stigli u Švedsku 1970. godine; međutim, njihov brak je prekinut kada je on imao samo dvije godine.

Kako bi zbrinuo Zlatana, njegovu stariju sestru Sanelu i više polubraće i sestara, od kojih se jedno borilo sa ovisnošću o drogama, otac Šefik preuzeo je ulogu domara, dok je njegova majka Jurka 14 sati dnevno posvetila radu čistačice.