Glazbena odiseja Mile Kitića počinje u skromnom bosanskom selu Donji Cerani, gdje je proveo svoje formativne godine u obitelji posvećenoj poljoprivredi. Unatoč skromnom odrastanju, Mile se rado prisjeća djetinjstva, ističući ljubav koja je prožimala egzistenciju njegove obitelji, čak i usprkos nedaćama. Tijekom iskrenog intervjua za Grand, Mile nudi pogled u svoju prošlost, otkrivajući osobne anegdote o svojoj mladosti i mukotrpnom putu koji je prošao do uspjeha.

Rođen u brdima Donjeg Čerana, Mile se rado prisjeća svog skromnog podrijetla. U ovom selu dnevna rutina naše obitelji vrtjela se oko obrade zemlje. Budući da sam bio jedan od petero braće i sestara, prihvatio sam se svojih dužnosti od malih nogu, brinuo sam se za stoku i pomagao u poljoprivrednim zadacima, sve dok sam pohađao školu. To je bila sama bit našeg postojanja – način života koji je duboko utjecao na moj karakter.
Odlukom roditelja da bolji život potraži u dalekoj Americi, nekadašnja idilična seljačka egzistencija je nestala.

Trinaestogodišnji Mile je zajedno sa starijim bratom ostao u Sarajevu, zajedno se suočavajući s nedaćama u skučenoj prostoriji. Njihovi su dani bili ispunjeni napornim zadacima i svakodnevnim preprekama, oblikujući Mileov karakter i rasplamsujući u njemu nepokolebljivu želju za uspjehom. “Sarajevo je postalo moje novo okruženje, a glazba se pojavila kao moj put za samoizražavanje i trijumf. Krenuo sam na svoje putovanje svirajući bas gitaru za bend ‘Prinčevi’, dok sam žonglirao svojim akademskim obavezama. Prikazujući svoje talente u kulturnim središtima a sudjelujući na amaterskim natjecanjima, otvorio je put ka afirmaciji“, prisjeća se Mile svojih skromnih glazbenih početaka.

Od spokojnog sela do užurbane metropole, Mile Kitić je na svom putu nailazio na brojne prepreke, ali je ipak ostao uporan u potrazi za trijumfom. Nepobjedivim duhom i nepopustljivom predanošću svojoj umjetnosti, popeo se u zenit slave. Trenutno, kao hvaljena svjetiljka, nastavlja očaravati publiku svojim nevjerojatnim talentom i nepokolebljivom predanošću glazbi. Rođen 1. siječnja 1952. godine u selu Donji Cerani, pokraj Sarajeva, u Bosni i Hercegovini, Mile Kitić postao je legendarna ikona u svijetu narodne glazbe. Odgajan u skromnoj zemljoradničkoj obitelji, upijao je vrijednosti marljivosti, poštenja i ustrajnosti.

Mileova strast prema glazbi bila je vidljiva od malih nogu. Iako je njegova obitelj cijenila tradicionalne melodije narodne glazbe, sirova energija rock and rolla bila je ta koja ga je istinski osvojila tijekom njegovih tinejdžerskih godina. Ova novootkrivena ljubav zapalila je goruću želju u njemu da savlada gitaru i pokaže svoj vokalni talent. Po završetku srednjeg obrazovanja, Mile je donio odluku da se preseli u Sarajevo, gdje će njegov glazbeni put istinski započeti. U početku je počeo nastupati u lokalnim ustanovama, bez napora osvajajući publiku svojim iznimnim obradama omiljenih narodnih pjesama. Godine 1975. predstavio je svoj debitantski album pod nazivom “Chija si, Chija si”, koji je odmah dočekan s ogromnim odobravanjem.

  • S hitovima koji su osvojili top liste kao što su “Mala iz Novog Pazara” i “Plavi ciganin”, Mile Kitić brzo je postao poznat u području narodne glazbe, čime je stekao ogromno poštovanje. Tijekom svoje slavne karijere prikupio je opsežnu diskografiju albuma i singlova, dobivajući brojna priznanja i stekavši široku popularnost diljem bivše Jugoslavije i dijaspore. Njegovi su koncerti stalno bili rasprodani, a njegove su pjesme imale stalan uspjeh na top listama. Unatoč slavi, iza kulisa Mile Kitić ostao je skroman i privržen obitelji. Prošao je kroz više brakova i prihvatio očinstvo, suočavajući se sa životnim izazovima hrabro i odlučno.
    Tijekom vremena, Mileova trajna strast prema glazbi ostala je nepokolebljiva. Čak i sada, nakon slavne karijere duge četiri desetljeća, on ostaje aktivna snaga u glazbenoj industriji, rasplamsava žar i izaziva duboke osjećaje svoje lokalne publike.