Ako ste žena koja prolazi kroz menopauzu i namjeravate izgubiti kilograme, postoji određena namirnica koja se toplo preporučuje. Ključ za postizanje uspjeha leži u uključivanju nevjerojatno hranjivih keto namirnica u vaše svakodnevne obroke, a avokado je ultimativno skriveno blago. Izazov upravljanja težinom postaje sve teži za mnoge žene tijekom ove faze života.

Dok neki pojedinci mogu ukazati na loše prehrambene odluke i nedostatak tjelesne aktivnosti kao glavni uzrok izazova u kontroli tjelesne težine, bitno je priznati duboki utjecaj koji hormonske fluktuacije mogu imati na tijelo. Kada se razine estrogena i progesterona smanje, povećava se vjerojatnost debljanja.

Postizanje i održavanje uravnotežene težine može se postići sveobuhvatnom metodom koja uključuje odgovarajuću prehranu, redovitu tjelovježbu i režim detoksikacije. Za borbu protiv pretilosti bitno je kloniti se određenih namirnica, uključujući one koje obiluju šećerom, mastima, natrijem i brzu hranu. S druge strane, postoje određene namirnice koje su iznimno korisne za skidanje kilograma, a najbolji primjer je moćan avokado. Unatoč sadržaju mononezasićenih masti i broju kalorija od 234, konzumacija avokada srednje veličine ne dovodi do povećanja tjelesne težine.

Uključivanje ove namirnice, koja obiluje esencijalnim nutrijentima, u vaše dnevne obroke može vam pružiti uravnoteženu mješavinu hranjivih masti i vlakana. Studije su pokazale da ova osebujna kombinacija ima potencijal povećati osjećaj sitosti i smanjiti želju za nezdravim grickalicama, što dovodi do dugotrajnog zadovoljstva.

Rezultati nedavne studije otkrili su da su ljudi koji su redovito unosili avokado u svoju prehranu primijetili smanjenje ukupne potrošnje hrane i unosa kalorija tijekom obroka koji su sadržavali avokado. To je dovelo do uspješnih rezultata mršavljenja za te osobe. Nadalje, avokado je općenito priznat zbog svog potencijala za promicanje hormonske ravnoteže, posebno u odnosu na razinu estrogena. Unutar avokada prisutna je manoza, jedinstveni oblik šećera, koji pomaže tijelu u iskorištavanju inzulina, što u konačnici dovodi do smanjenja inzulinske rezistencije.

Avokado posjeduje specifičnu mješavinu ugljikohidrata, vlakana i biljnih masti koja učinkovito potiče tijelo da poveća svoju sposobnost sagorijevanja masti. Uključivanjem avokada u naše svakodnevne prehrambene navike možemo dobiti esencijalne hranjive tvari poput vlakana, vitamina K, vitamina E, kalija i magnezija, a svi oni doprinose našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti.

  • Avokado, voće koje obiluje kalijem i magnezijem, sadrži bitne elemente koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka i podržavaju pravilno funkcioniranje živčanog sustava. Imunološki sustav oslanja se na ključne vitamine poput C, E i B6 za optimalnu funkcionalnost i opću dobrobit. Vitamin K igra ključnu ulogu u jačanju kostiju usporavanjem gubitka koštane mase, povećanjem apsorpcije kalcija i smanjenjem izlučivanja kalcija urinom, učinkovito štiteći od osteoporoze. Štoviše, dovoljna opskrba folatom ključna je za zdravu trudnoću. Uključivanjem avokada u našu svakodnevnu prehranu možemo ispuniti približno 30% potrebnog unosa folata, vitalnog nutrijenta koji značajno smanjuje rizik od pobačaja i oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Osim toga, avokado je bogat karotenoidima, koji služe kao snažni antioksidansi, štite od oksidativnog stresa i poboljšavaju kognitivnu funkciju i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Prisutnost mononezasićenih masnih kiselina u avokadu olakšava apsorpciju hranjivih tvari topivih u mastima i fitokemikalija, pridonoseći njihovoj nutritivnoj vrijednosti. Uravnotežena prehrana koja se sastoji od esencijalnih vitamina, minerala, zdravih masnoća i biljnih vlakana korisna je za dobrobit kardiovaskularnog sustava. Dodatno, dosljedno i umjereno uključivanje avokada u prehranu pomaže u održavanju optimalne razine ukupnog kolesterola u krvi, prvenstveno zbog prisutnosti prirodnog biljnog sterola beta sitosterola.

Nadalje, dokazano je da uključivanje avokada u nečiji režim prehrane poboljšava optimalni profil lipida u krvi smanjujući razine LDL kolesterola i triglicerida, dok istovremeno podiže razine HDL kolesterola. Brojne studije pokazale su da osobe s povišenim HDL kolesterolom koje konzumiraju avokado imaju smanjen rizik od razvoja metaboličkog sindroma, prekomjerne tjelesne težine ili povišenog BMI. Uspoređujući avokado s drugim voćem, postaje vidljivo da avokado ima minimalan udio šećera i ima nizak glikemijski indeks.

Avokado je bogat vlaknima, ključnim elementom za održavanje poželjne tjelesne težine i olakšavanje napora u mršavljenju. Ova vrijedna tvar ne samo da pomaže u promicanju optimalne probavne funkcije, već ali također igra vitalnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi, podržavanju kardiovaskularnog blagostanja, pa čak i ublažavanju rizika od određenih oblika raka. Bez sumnje, avokado pruža mnoštvo prednosti za cjelokupno zdravlje i dobrobit.