Čak i nakon razmatranja čimbenika kao što su korištenje hormonske nadomjesne terapije (HNL) kod žena, dob i razina tjelesne aktivnosti, uspjeli su doći do ovog otkrića.

Studije koje su proveli stručnjaci otkrile su da žene koje se susreću s nuspojavama, koje se obično nazivaju vazomotorni simptomi, imaju trostruko veći rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) u usporedbi s onima koje imaju samo blage simptome.

Prema Daily Mailu, postoji sve više dokaza koji pokazuju da se osobe s NAFLD-om, stanjem koje karakterizira nakupljanje masti u jetri, suočavaju sa značajnim zdravstvenim rizicima. Ti rizici uključuju razvoj dijabetesa i hipertenzije, kao i povećanu osjetljivost na koronarnu bolest srca i zatajenje srca.

Dr. Eleni Armeni, vodeća istraživačica sa Sveučilišta Kapodistrian u Ateni, pojasnila je da njihova nedavna studija pruža dragocjene uvide u korelaciju između vazomotornih simptoma i kardiometaboličkih čimbenika rizika, poboljšavajući naše razumijevanje u ovom području.

Značaj ovog otkrića leži u njegovoj sposobnosti da naglasi potencijalnu vezu između valunga, noćnog znojenja i povećane vjerojatnosti srčanih i metaboličkih problema.

Grupa od 106 žena u menopauzi ili postmenopauzi bila je podvrgnuta analizi njezina tima. Rezultati su otkrili da su žene koje su imale umjerene do jake valunge ili noćno znojenje imale trostruko povećanu vjerojatnost razvoja nealkoholne masne bolesti jetre, u usporedbi s onima s blagim simptomima. Ovaj značajan nalaz ostao je dosljedan čak i nakon razmatranja faktora kao što su upotreba hormonske nadomjesne terapije (HNL), dob i razina tjelesne aktivnosti.

BONUS TEKST

Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.