– Al Dino je definitivno pjevač koji uopšte ne snima puno pjesama na godišnjem nivou, i nije puno koncertno aktivana. Puno više vremena provodi u studiju, radi kao glazbenik u studijima, i svoje usluge pruža drugim glazbenicima i bendovima.

Zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja koje mu je nanijela supruga Arduana Pribinja-Kurić, pjevač Al Dino donio je tešku odluku da raskine njihov brak. Al Dinov izniman glazbeni talent, posebno njegov zadivljujući vokal i očaravajuće balade kao što su “Priva” i “I sad me po tebi poznanu”, posjeduju nevjerojatnu sposobnost da izazovu suze od samog trenutka kada se čuju prve note. Iznenađujućim spletom događaja, bosanskohercegovački pjevač Al Dino hrabro je otkrio zlostavljanje koje je proživio od strane svoje bivše supruge Arduane Pribinje-Kurić.

  1. Unatoč kasnijem razvodu, par dijeli dvoje djece, a skrbništvo je dodijeljeno njegovoj bivšoj ženi. Unatoč svom neupadljivom ponašanju i slabom javnom profilu, kantautor iz Bosne i Hercegovine našao se u središtu pozornosti, izazvavši opsežne razgovore i prikupivši značajnu medijsku pokrivenost. Značajna prepreka na koju je naišao bio je utjecaj njegovih svađa s partnericom na njihovu djecu, koja su bila svjedoci napetosti i izravno pod utjecajem njegovih emocionalnih ispada. Prema našem uobičajenom rasporedu, navečer sam doveo Arduanine sinove. Međutim, tijekom ovog specifičnog slučaja, naš već zategnuti odnos dosegao je neviđenu razinu kada je Harun odlučno odbio otići svojoj majci.

Ovo neslaganje brzo je preraslo u strastvenu verbalnu svađu između nas, koja je na kraju eskalirala do fizičkog obračuna. Tijekom cijelog mučnog susreta trpio sam nemilosrdno povlačenje kose i fizičke udarce koje mi je nanijela Arduana. O težini situacije može točno dočarati citat na koji sam jednom slučajno naletio: „Udarila me snagom vola u polju kupusa“, kako je ispričao Al Dino. Također je izrazio da mu je najizazovniji aspekt bio svjedočiti svojim sinovima, koji su bili prisutni tijekom cijele muke, kako plaču i očajnički pokušavaju vratiti neki privid mira među svojim roditeljima.

Al Dino je čvrsto vjerovao da je pribjegavanje nasilju nad svojom ženom nezamisliva ideja, budući da nikada nije bio odgojen da se bavi samoobranom na takav način. U intervjuu za “Blic” pjevač je rekao da mu je odgoj usadio potpunu averziju prema nanošenju zla ženama, zbog čega se uzdržavao od bilo kakvog oblika samoobrane. Nakon dugotrajnog pravnog procesa koji je trajao dvije godine, razvod je naposljetku okončan, Arduani je dodijeljeno skrbništvo nad djecom, a Al Dino je dužan davati alimentaciju.

Obeshrabrujuće je svjedočiti eskalaciji nasilja u obitelji, prvenstveno pogađajući žene i djecu kao primarne žrtve. Međutim, ključno je priznati da sve veći broj muškaraca također trpi zlostavljanje u svojim brakovima, iako njihove borbe često ostaju nezapažene. Al Dino, poznati pjevač, služi kao vrhunski primjer da podnošenje poteškoća u takvim okolnostima nije obavezno. Umjesto toga, ključno je otvoreno se suočiti s ovim izazovima kako bi se potaknula društvena svijest. Jajčanin Aldin Kurić, široj javnosti poznatiji kao Al Dino, rođen je 21. jula 1970. godine i kantautor je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Široko priznanje stekao je svojim zadivljujućim i vibrantnim etno-pop melodijama koje unose osvježavajući val u sferu bosanskohercegovačke zabavne i popularne glazbe. Al Dino vješto spaja tradicionalne šlager aranžmane s izrazitom etno-pop esencijom Bosne i Hercegovine i balkanske regije. Kako prenosi Vikipedija.org, Al Dino, odani otac svoja dva sina, krasio je pozornice brojnih domaćih festivala, a imao je priliku sudjelovati i na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije održanom u Sarajevu. Njegovo putovanje kao jazz entuzijasta i vještog bas gitarista počelo je u osnovnoj školi kada se prvi put pojavio njegov izniman talent za pjevanje.

  1. No, tek sa šesnaest godina njegov se put definitivno preokreta. Slučajno je naletio na kasetu renomiranog fusion jazz ansambla Weather Report, koja je u njemu probudila intenzivnu strast i nepokolebljivu odlučnost da svlada bas gitaru, pronalazeći inspiraciju u legendarnom Jacu Pastoriusu. Kurićeva budućnost određena je u tom ključnom trenutku, postavljajući ga na put pod utjecajem njegove strasti prema jazzu i njegovih izvanrednih sposobnosti na basu.

Nakon boravka u Jajcu do svoje osamnaeste godine, vojnu karijeru i studij medicine nastavio je u Sarajevu. Dok je boravio u glavnom gradu, imao je čast uspostaviti veze s brojnim glazbenicima, posebno onima koji žive u jazz zajednici. Aktivnim sudjelovanjem u raznim jazz sessionima, Kurić je pokazao svoj izniman talent za bas gitaru, ostavivši trajan utjecaj na domaću glazbenu scenu. Istovremeno, Al Dinova duboka opčinjenost tradicionalnim bosanskim glazbenim žanrom poznatim kao sevdah, koji mu je prenio njegov cijenjeni djed Zaim-beg, virtuoz na harmonici velikog ugleda, eksponencijalno je rastao.

Taj žar prema sevdahu samo je pojačao utjecaj djedova utjecaja na Al Dina. Kao posljedica toga, Al Dinov talent kao solo gitarista i pjevača počeo je krasiti cijenjene sarajevske ustanove, otkrivajući skriveni žar za pjevanjem. Zbog previranja sukoba, put ga je odveo u Mađarsku i na kraju u Njemačku.

Njegov bas gitaristički put započeo je u Njemačkoj, gdje je surađivao sa renomiranim bosanskohercegovačkim muzičarima poput Dine Merlina, Harija Mata Harija, Halida Bešlića, Safeta Isovića, Harisa Džinovića i drugih pop i folk umjetnika koji su boravili u inostranstvu. Istovremeno je zaronio u područje modernog jazza i nastupao s glazbenicima iz cijeloga svijeta u raznim klubovima. Demonstrirajući svoje vokalno umijeće na sedam različitih jezika, Al Dino, poznat i kao “solo bend”, oduševio je publiku njemačkih i talijanskih restorana. Po povratku u Bosnu 1998. godine kreće sa snimanjem pjesama za svoj debitantski solo album „Odlaziš.

Al Dinov uspon do slave započeo je objavljivanjem naslovne pjesme s njegovog albuma, koja je brzo postala popularna u Bosni i Hercegovini, izbacivši ga u središte pozornosti i stekavši mu široku popularnost. Nadovezujući se na početni uspjeh, Al Dino je 2002. godine izašao sa svojim drugim albumom “Na droj adresi”, koji je iznjedrio niz hitova na vrhovima top lista i donio mu brojna priznanja. Dvije godine kasnije, 2004., Al Dino je predstavio svoj treći album “Kopriva” na kojem se nalazi njegov najveći hit do danas, istoimena pjesma “Kopriva”.

Ova pjesma nije samo postigla ogromnu popularnost u Bosni i Hercegovini, već je prešla granice i postala senzacija u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Gotovo je nemoguće preuveličati utjecaj koji je pjesma Čaršija imala na Al Dinov glazbeni put, jer je postala simbol iseljavanja u cijelom svijetu. Njegov izuzetan album “Kopriva” pobrao je svekoliko priznanje, zaslužio prestižnu titulu albuma godine i dobio cijenjena priznanja kao što su “Davorin” i “Grand Prix BH Radio Festivala” u Zenici. Osim toga, Al Dino je postigao nesvakidašnje postignuće osvojivši 8 Oscara u Bosni i Hercegovini, au Srbiji je također okrunjen beogradskim prvakom za hit godine 2007.