Najznačajnija žena u životu Miroslava Ilića bila je njegova majka, čija je smrt nastupila kada je pjevač imao samo 25 godina.

– Ovo je bilo najizazovnije razdoblje u mom životu. Zamjerio sam sebi bogatstvo, turneju, profesiju, pa i samu pjesmu… Išao sam dotle da sam dao svečano obećanje da više nikada neću držati mikrofon.

Pjevač je izrazio osjećaj da mu je pjesma naizgled oduzela dragocjene trenutke koje je imao sa svojom voljenom osobom. Nakon povratka iz Bugarske i ponovnog susreta s majkom, odmah je shvatio da je njezino vrijeme ograničeno. Taj posljednji susret s majkom ostao mu je trajno urezan u sjećanje.

U svojim riječima upućenim meni, prenijela je duboku istinu: “Vaš život, hrana vaše djece, leži u pjesmi.” Imperativ je prepoznati da vaša pjesma ima ogromnu vrijednost za nebrojene pojedince. Ne znate koliko sreće donosite ljudima koje nikada niste sreli ili vidjeli.

Pjevač je izrazio veliku zahvalnost svojoj majci koja mu je usadila sposobnost pjevanja. Usrdno je tražio da nastavi sa svojim melodičnim izvedbama jer mu to donosi neizmjernu radost i služi kao izvor ozdravljenja. Iskreno ju je zamolio da mu obeća da mu nikada neće prestati pjevati serenadu, sve dok joj je glas snažan i dok je glazba poziva. To ga je duboko osjećanje navelo da za vječno boravište odabere rodno mjesto, kako je otkrio u intervjuu za magazin “Hit”.

Miroslav otvoreno priča o temi koja je nekima neugodna – on i supruga već su rezervirali dio zemljišta na groblju u Mrčajevcima. Lokacija ima značaj za njega jer se nalazi u blizini počivališta njegovih roditelja. Uvažavajući prepoznatljivost i pogodnosti drugih groblja, Miroslav se dosljedno opredjeljuje za krajnju destinaciju u Mrčajevcima.

  • Započevši svoj glazbeni put 1962. godine, Miroslav Ilić, poznatiji kao “Slavuj iz Mrčajevaca”, ostavio je nezaboravan utjecaj na narodnu glazbenu scenu bivše Jugoslavije. Podrijetlom iz sela Mrčajevci kod Čačka, Ilić se od malih nogu bavio glazbom, njegujući ljubav prema pjevanju. Svojim osebujnim glasom i iskrenim izričajem brzo je postao poznat u svijetu pop glazbe. Njegovi bezvremenski hitovi poput “Tebi”, “Božanska žena” i “Vino točim, a vino ne pijem” duboko su odjeknuli među publikom, osvojivši njihova srca diljem regije.

Rođen 10. prosinca 1950. u pitoresknom selu Mrčajevci, pokraj Čačka, Miroslav Ilić, cijenjena ličnost narodne glazbe, odrastao je skromno i skromno. Međutim, njegove godine formiranja nisu bile lišene utjecaja glazbe, koja će oblikovati njegovu slavnu karijeru. U obiteljskom domu, gdje su okupljanja prijatelja i rodbine bila uobičajena pojava, glazba je zauzimala sastavno mjesto u svakodnevnom životu. Zanimljivo je da je Miroslavov otac posjedovao radio, rijedak posjed u to vrijeme, što je mladom Iliću omogućilo da se izloži raznolikom spektru glazbenih žanrova i umjetnika.

Miroslavove godine formiranja bile su ispunjene melodičnim melodijama Jimija Hendrixa, Janis Joplin i Eaglesa, uz bezvremenske melodije tradicionalnih narodnih pjesama koje su odzvanjale unutar zidova njegova doma. Ti početni harmonijski utjecaji bili su instrumentalni u oblikovanju njegovih jedinstvenih glazbenih preferencija i umjetničkog njuha.

  • Započevši svoj obrazovni put u Gimnaziji u Čačku, stekao je solidne temelje znanja. Nakon toga Ilić se odvažio u Skoplje s namjerom da nastavi studij elektrotehnike na fakultetu. Ipak, njegov žar prema glazbi i pjevanju nadmašio je njegove težnje za akademskim putem. Unatoč tome što je započeo studij, Miroslav ga je odlučio ne završiti, već je odlučio potpuno uroniti u svijet glazbe, što je odluka koja će u konačnici promijeniti tijek njegova života.