– Vjerujemo da ste do sada jako puno puta vidjeli neki misteri film o NLO. Tragovi u žitu, koje ostavljaju NLO brodovi, i htjeli mi to priznati ili ne, jednostavno nema šanse da smo jedine osobe u cijelom kosmosu. 

Ljiljana Kostić, domaćica u selu Zdravčići kod Požege, ostala je zatečena nesvakidašnjom pojavom kada je na travnatoj livadi svog dvorišta otkrila uporni krug, fenomen koji se jednom pojavio i ostao do danas. Nakon prvog promatranja, mislio sam na mogućnost prisutnosti sintetičkih gnojiva, ali takve tvari nisu otkrivene. Međutim, unutar travnate površine označene jasnim krugom događa se neobičan fenomen: trava duž te linije buja iznimnom snagom, vidljivom i kada je podrezana i kada bujno raste. Jednako je izvanredna dosljedna pojava gljiva isključivo unutar ovog kružnog područja, kako izvještava Ljiljana.

Unatoč stalnoj misteriji koja okružuje uzrok ove kontinuirane prirodne pojave, Ljiljana sumnja da je nastala nakon oluje. Kako su se tamni oblaci skupljali i udaljena grmljavina tutnjala, bio je očit skori dolazak kiše. Odjednom je jedna munja obasjala moje dvorište iu tom trenutku se pred mojim očima materijalizirao krug. Razmišljajući o ovom neobičnom događaju, nisam se mogao načuditi sinkronicitetu munje i naknadne pojave kruga, kako je Ljiljana oštroumno primijetila.

  • Treba napomenuti da, iako neuobičajena, ova pojava nije ekskluzivna samo za ovo područje, jer su slične čudne formacije uočene u obližnjem gradu Kosjeriću. U selu Suvo Vrelo, nadomak Kosjerića, na livadama su iznikli neobični krugovi koje meštani nazivaju „Majdanski krugovi”. Ove formacije nisu nedavno otkriće, jer seljaci potvrđuju njihovu dugogodišnju prisutnost. Međutim, podrijetlo i mehanizmi koji stoje iza njihovog nastanka ostaju misterij. U proljeće se događa neobičan fenomen kada se živopisni krug pojavi usred bujne zelene trave.

Čini se kao da se nešto mistično spušta odozgo rađajući zagonetni majdanski krug. Možda upravo na ovom području trava ima povećanu osjetljivost, zbog čega buja na tako nevjerojatan način. Ova energetska polja ostaju uglavnom obavijena velom misterija, jer je naše razumijevanje njih ograničeno. Posjeduju moć donijeti iscjeljenje nekima, ponuditi pomoć drugima, pa čak i izvršiti osvetu nekolicini odabranih. Ishod isključivo ovisi o pojedincu koji se susreće s tim neobičnim silama, kako zgodno zaključuje Milan Božović iz Kosjerića.

BONUS TEKST:

Muzej Jadra u Loznici ponovno je pretvoren u raj za ljubitelje vina jer su ga vinarije preuzele po šesti put. Manifestaciju pod nazivom „Priča o vinu“ organiziraju Grad Loznica i loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, a okuplja entuzijaste koji čvrsto vjeruju u francusku poslovicu koja kaže „Dan bez vina je dan bez sunca. Izložba koju je organizirao Goran Vilić, voditelj Muzeja Jadra, uspješno je spojila brojne vinarije i entuzijaste ovog napitka za kojeg vinari vjeruju da ima zdravstvene prednosti te ga treba kušati i cijeniti.

Narativ koji je započeo 2017. s početkom manifestacije „Priča o vinu“, poznate i kao izložba vina, pothvat je koji traje. Uspješno smo isprepleli bogatu povijest našeg kraja s asocijacijom imena našeg grada i vinograda koji su nekada bujali na ovim prostorima. Svake godine ova manifestacija učvršćuje svoje mjesto kao njegovana tradicija, privlači sve veći broj posjetitelja i zanimanje proizvođača vina iz cijele Srbije, ali i susjednih zemalja poput Makedonije i Crne Gore, koji šalju svoje najbolje predstavnike na sudjelovanje. Vilić je izrazio oduševljenje sudjelovanjem poljoprivrednog gospodarstva Čotrić iz Jadranske Lešnice na ovogodišnjoj vinskoj manifestaciji.

Uvođenje novog čileanskog vina, “tarapaka”, pridonosi raznolikoj ponudi. Jedan od glavnih ciljeva bio je potaknuti lokalne pojedince da se ponovno povežu s tradicijom proizvodnje vina koja je prevladavala prije jednog stoljeća. Prisustvovalo je svih 16 vinarija koje su bile pozvane na događaj, osim Manastira Bukovo iz Negotina. Nažalost, nedavno im je jako nevrijeme opustošilo 15 hektara vinograda i poplavilo vinske podrume te je nastala znatna šteta. Prilikom otvaranja manifestacije, pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović istaknuo je dugu povijest uzgoja vina u lozničkom kraju, dugu preko 1700 godina.

Vinova loza ima veliki značaj u Loznici, toliko da je istaknuta u grbu grada. Iako broj vinograda u našem kraju možda nije tako bogat kao nekada, ovakve manifestacije su katalizator razvoja vinske kulture i potiču veći angažman Lozničana. Zaista je divno svjedočiti brojnim iznimnim vinarijama, kako domaćim tako i stranim, okupljeni na jednom mjestu. Jugović je izrazio zadovoljstvo ovakvim prizorom i istaknuo nepokolebljivu podršku grada manifestacijama koje oplemenjuju kulturnu i turističku ponudu Loznice.