Svaki vlasnik psa iskusio je sljedeću situaciju: zadubljeni ste u TV emisiju ili usredotočeni na svoj posao, samo da bi vas prekinulo nježno tapkanje šape vašeg psa po vašoj nozi. Ova naizgled beznačajna radnja može pretvoriti svakog vlasnika kućnog ljubimca u znatiželjnog istraživača, vođenog jednim jedinim pitanjem: Što tjera psa da šapa? Je li to molba za pozornost? Možda podsjetnik da večera kasni? Ili je to jednostavno njihov način da kažu “zdravo”?

Ne može se poreći: psi nas često znaju ostaviti zbunjenima. Kad bismo samo mogli komunicirati s njima i dobiti uvid u njihova razmišljanja, imali bismo mnogo jasnije razumijevanje njihovih postupaka. A s tim razumijevanjem, bili bismo opremljeni da učinkovitije zadovoljimo njihove potrebe.

Vrlo je vjerojatno da je vaš pseći pratilac otkrio učinkovitost stavljanja svoje šape na vas kako bi izazvao željeni odgovor. Dr. Izabel Bazin, veterinarka u Veterinarskom centru Daubigny u Quebecu, ističe izazov zanemarivanja njihove šape. “Ovakvo ponašanje se može naučiti kroz proces pokušaja i pogrešaka, ali zbog fizičkog kontakta postoji velika vjerojatnost da ćete izmamiti odgovor od vas”, objašnjava ona, prenosi N1.info.hr.

Jeste li se ikada zapitali pruža li vaš pseći pratilac šapu da nešto zatraži ili jednostavno traži nježnost? Zaronimo u osnovne motive pasa koji koriste svoje šape. Prema Rachel Lane, certificiranoj savjetnici za ponašanje i trenerici pasa koja je vlasnica cijenjene tvrtke za obuku pasa Leash & Learn, psi koriste različita sredstva komunikacije, kao što su vokalizacija, mirisni signali, izrazi lica i govor tijela. Njihov širok raspon govora tijela uključuje i korištenje šapa.

Prema Valeriu Balvanzu, certificiranom savjetniku za ponašanje i treneru pasa, psi koriste svoje šape kao sredstvo komunikacije s drugim psima i ljudima. Balvanz objašnjava da kada psi žele započeti igru, često stave šapu na drugog psa. Slično tome, kada psi ljude smatraju dijelom svoje društvene skupine, koriste te iste komunikacijske signale s nama.

Mjera u kojoj pas koristi svoju šapu kao sredstvo komunikacije ovisi o individualnoj dispoziciji psa. Ovo ponašanje postaje osobito vidljivo kod pasa koji imaju nizak prag frustracije, jer se bore nositi s osjećajem nestrpljenja. Ako vam se dogodi da odvojite previše vremena za pripremu obroka za svog psećeg prijatelja ili za obavljanje kućanskih poslova umjesto da ih izvedete u šetnju, trebali biste se pripremiti za nepogrešiv dodir njihove šape.

Međutim, postoji način da iskoristite ovo ponašanje u svoju korist, osobito ako izvlačite zadovoljstvo podučavajući svog psećeg prijatelja novim trikovima. Iskorištavanje sklonosti vašeg psa da se oslanja na svoje noge može biti ugodan pothvat dok ulazite u područje njegovog treniranja da izvodi razne trikove koji uključuju korištenje njegovih šapa.  Određeni očnjaci imaju tendenciju stavljanja šapa na jedinke, nalik psećoj interpretaciji držanja za ruku.

Prema Balvanzu, psi uživaju u fizičkom kontaktu s osobama koje su im poznate iu koje imaju povjerenja. Balvanz tvrdi da ako pas traži maženje šapama ili stavlja šapu na vas dok ga mazite, to je jasan znak jedinstvenog osjećaja lakoće i naklonosti koji ne bi pokazao prema nepoznatoj osobi.

Prema dr. Bazinu, određeni psi aktivno traže metode za održavanje veze s članovima svoje ljudske obitelji. Vjerojatno ste upoznati s činjenicom da kada vaš pas leži na boku pored vas, to je jasan znak povjerenja i privrženosti. Još jedan način na koji vaš krzneni pratilac izražava svoje emocije je da stavi šapu na vas. Unatoč tome što podsjeća na sažeti oblik maženja, to ne umanjuje dubinu ljubavi vašeg psa prema vama, kako navodi Reader’s Digest.

Psi su otkrili da je korištenje šapa učinkovita metoda zarobljavanja vašeg fokusa, zbog čega često posežu i dodiruju vas. Prema Balvanzu, psi imaju tendenciju ponavljanja ponašanja koja donose željene rezultate. Ako vas je vaš pas prije šapom udario i dobio željenu pozornost, nastavit će primjenjivati ​​ovu taktiku. To je uspješna strategija, pa će vaš pas ustrajati u njezinu korištenju.

Dr. Balvanz objašnjava da je šapa tipično ponašanje kojim se psi bave kako bi pridobili pozornost. Čini se da su mnogi psi istrenirani da mašu šapama, shvaćajući da im ta radnja donosi radost i nagradu od ljudi. Posljedično, pokušavaju ponoviti ovo ponašanje u različitim situacijama, nadajući se da će dobiti poslastice ili pažnju.

Jeste li se ikada zapitali zašto psi koriste svoju šapu kako bi izrazili svoje želje umjesto da koriste druge metode poput lajanja ili trljanja o vas? To je vjerojatno zato što je vaš pas naučio da je korištenje šape u prošlosti bilo učinkovito da dobije ono što želi. Kao rezultat toga, on sada vidi ovu radnju kao sredstvo izražavanja svojih potreba.

Jednom kada pas otkrije da je određeno ponašanje učinkovito u dobivanju onoga što želi, ustrajat će pri tom ponašanju i neće pokušavati nijednu drugu metodu komunikacije. Dakle, ako se dogodi da ponovno napunite zdjelicu s vodom svog psa dok vas on dodiruje šapama, u biti ste naučili psa da je šapa učinkovit način traženja vode. Od tog trenutka nadalje, vaš žedni pseći pratitelj neće pokušavati tražiti vodu na bilo koji drugi način sve dok ne prestanete odgovarati na šapu tako što ćete ponovno napuniti zdjelicu s vodom.

Shvaćajući da smo mi često pružatelji zabave, naši će nas krzneni prijatelji gurnuti za pozornost kada im postane dosadno. Prema Lejnovim riječima, oni razumiju da im možemo ponuditi stimulaciju i traže neki oblik angažmana. Najučinkovitije rješenje za to je ispuniti zahtjeve naših pasa.

Glavni fokus savjeta dr. Bazina usmjeren je na prevenciju. Kao ilustracija, ako vaš pas stalno koristi svoje šape kako bi pokazao potrebu za izlaskom van u određeno doba dana, bilo bi korisno planirati svoje šetnje u skladu s tim, eliminirajući potrebu da vaš pas traži.