Ljubica Komlenić ne samo da radi kao Michelinova koordinatorica, surađujući s renomiranim kuharima u Italiji koji imaju Michelinove zvjezdice, već ispunjava i odgovornost upravljanja prehrambenim potrebama Novaka Đokovića. Nedavno je gostovala na televiziji K1, gdje je o Novaku pričala na sljedeći način:

Ljubica ističe da je njezin odnos s Novakom prijateljski, a svi njezini postupci prema njemu vođeni su istinskim drugarstvom. Njihov prvi susret dogodio se u Italiji, gdje je Ljubičino ime i prezime privuklo pozornost Novakovih roditelja, što je dovelo do njihove povezanosti. Od tada su nakon samo dva mjeseca odlučili krenuti u profesionalnu suradnju. Ljubica Novaka rado opisuje kao izvanrednu osobu. Također kaže da je njezino putovanje prema uspjehu počelo u dobi od 19 godina kada je nastavila studij gastronomije u Italiji, počevši skromno pranjem suđa u kuhinji.

“Krenula sam na putovanje u Italiju u dobi od 19 godina, naoružana samo jednim kovčegom. Nisam ni znala da će to biti katalizator za moju procvat karijere. Danas ponosno nosim uglednu titulu jedine žene kulinarski sudac u svijetu s cijenjenom licencom A, a ja imam privilegiju predsjedavati nacionalnim timovima na svjetskim natjecanjima. Ova događanja mogu se pohvaliti impresivnom postavom od 200 kuhara s Michelinovim zvjezdicama, u rasponu od jedne do tri zvjezdice, koje osobno treniram. umjetnost kulinarskih tehnika, polje u kojem sam se specijalizirala. Vrijedno je spomenuti da smo u posljednjih 12 godina uključili i inovativnu upotrebu ultrazvuka u naše metode kuhanja“, ispričala je Ljubica gostujući u emisiji. popularna televizijska emisija “Kec na ejelen” na K1 televiziji.

Iako je općepriznato da je Novak donio odluku o uklanjanju glutena iz svoje prehrane, Ljubica naglašava koliko je važno da se to ne pokušava bez smjernica i zalaže se za opširniju raspravu o ovoj temi. Sastav i temperatura na kojoj se hrana priprema presudni su čimbenici u osiguravanju odgovarajućeg unosa bjelančevina, soli i minerala.

Prema riječima Ljubice, bezglutenska dijeta bez medicinske potrebe nije preporučljiva zbog prisutnosti škroba u bezglutenskom tijestu i mogućeg nedostatka znanja ili edukacije o bezglutenskim pripravcima. Kada se meso peče na visokoj temperaturi od 200 stupnjeva, sadržaj masnoće izgara i pretvara se u nezdravi kolesterol, što rezultira gubitkom proteina i korisne hrskavice. Riba slijedi sličan obrazac. No, kuhanje graha na nižoj temperaturi od 100 stupnjeva ne predstavlja rizik za sadržaj proteina u prehrani. Ljubica napominje i da Novak, koji je toga svjestan, u prehranu unosi više proteina nego ribu i meso. Što se tiče Novakovih prehrambenih izbora, one se smatraju zadovoljavajućima jer zdravo konzumira dovoljnu količinu proteina, soli, vitamina, minerala i esencijalnih nutrijenata.

Prema njegovim riječima, Đokovićeva prehrana sastoji se od raznog voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova, mahunarki i žitarica poput kvinoje i riže.

Ljubičin iskreni pristup kuhanju podrazumijeva poštivanje namirnica, kuhanje na nižim temperaturama kako bi se zadržala hranjivost i boja, a prije svega unošenje u svako jelo bitnog sastojka ljubavi.

Unatoč apstinenciji od namirnica životinjskog podrijetla, vrhunski tenisač s užitkom kuša tradicionalna jela, doduše u veganskoj izvedbi.

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima

Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina

Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)

Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja

Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada