Proces stalnog ograničavanja ishrane takođe doprinosi smanjenju nivoa estrogena, što dovodi do ubrzanog procesa starenja.

Da li se slažete da su četrdesete sada sinonim za dvadesete? U prošlosti su se žene u četrdesetim godinama uglavnom smatrale sredovečnim; međutim, u današnjem društvu, žena u četrdesetim godinama se doživljava kao mlada, a mnoge čak biraju i prvo dijete u ovom uzrastu.

Percepcija sebe je ključna u određivanju nečijeg izgleda. U današnje vrijeme postoje žene u četrdesetim godinama koje odišu babinskom aurom, dok druge imaju mladalački izgled koji podsjeća na tinejdžerke.

Da li se slažete da je biti u četrdesetima ekvivalentno biti u dvadesetim? U prošlosti su se žene u četrdesetim godinama smatrale sredovječnima. Međutim, u današnjem društvu, žena u četrdesetim godinama se smatra mladolikom, a mnoge od njih čak i prvo dijete dobiju u toj dobi.

Percepcija koju žena ima o sebi je ključna u određivanju svega. I danas je slučaj da se neke žene u četrdesetim godinama pojavljuju kao bake, dok druge održavaju mladalački izgled nalik tinejdžerkama.

1. Zadržite korisne vitamine i minerale uz smanjenje kalorijskog sadržaja hrane.

Uzdržite se od konzumiranja alkohola i nikotina.

Izlaganje sunčevim zracima može biti štetno po zdravlje. Koža je posebno osjetljiva na štetno djelovanje sunca, jer iscrpljuje esencijalne minerale i smanjuje njenu elastičnost.

Snažan imuni sistem je ključan za održavanje ljepote i zdravlja tijela, jer bolesti mogu izazvati pustoš i nanijeti značajnu štetu.

Učinak vježbanja je zaista izuzetan.

Primarni fokus je na frizuri.

Prema narodnom vjerovanju, po frizuri se lako može uočiti godine žene. Uobičajeno se smatra da bi žene starije od 40 godina trebale da se odluče za kraću kosu. Međutim, psiholozi su opširno razotkrili ovu ideju, naglašavajući važnost održavanja stilske i dobro održavane frizure. Duga kosa se posebno smatra nevjerovatno lijepom i ima izuzetnu sposobnost da umanji pojavu starenja.

Na proces starenja utiče nečija težina.

Vrijedi napomenuti da nošenje viška kilograma može imati nesretan efekat preranog starenja izgleda. Posebno je vrijedno napomenuti da žene koje su starije od 25 godina mogu izgledati mnogo starije, ponekad nalik pojedincima u 40-im godinama. Imajući to na umu, preporučljivo je da oni koji imaju višak kilograma razmišljaju o tome da krenu na put mršavljenja.

Moda

Uobičajeno se vjeruje da zrele žene trebaju dati prednost udobnosti u odnosu na modu kada je u pitanju njihov odabir odjeće. Međutim, ova perspektiva je pogrešna i može nehotice ostariti nečiji izgled.

Dostizanje prekretnice od 40 godina je zaista divno doba, kada se može slobodno prepustiti nošenju elegantnih haljina i stilskih visokih potpetica do mile volje.

Ali, budite oprezni: održavanje osjećaja za umjerenost je jednako ključno kada je u pitanju moda!