U Srbiji je juče zabeležena temperatura bez presedana za ovu sezonu, koja je dostigla značajan porast od 15 stepeni.

Kako idemo naprijed, možemo predvidjeti još jedan krug nepredvidivih vremenskih obrazaca, koje karakteriziraju fluktuirajuće temperature. Kako bi stekli uvid u to kada će stati ovo vreme, a kada možemo očekivati ​​stabilnije uslove, novinar Kurir TV Nikola Vujović potražio je ekspertizu meteorologa Ivana Ristića.

Nažalost, imam neke nepovoljne vijesti koje želim podijeliti sa svima vama. Kao rezultat toga, fluktuacija vremenskih prilika će se zadržati u cijeloj zemlji u doglednoj budućnosti, vjerovatno do kraja ove godine, kako predviđaju neki stručnjaci. Trenutno temperature opadaju, a oblaci se postepeno pomeraju ka jugu, da bi se na kraju slegli nad južnom Srbijom i Severnom Makedonijom. Shodno tome, sutra se mogu očekivati ​​dalji pad temperature, sa kišom koja će popodne i uveče u krajnjim jugoistočnim, južnim i jugozapadnim predelima Srbije preći u mešavinu susnežice i snega. Zapravo, postoji mogućnost stvaranja tankog sloja snijega na ovim područjima, a zbog jakih vjetrova u planinskim krajevima mogu se pojaviti i mećave. Važno je ostati oprezan i svjestan ovih potencijalnih opasnosti, kako je naglasio Ristić.

On je nastavio sa obelodanjivanjem očekivanog prestanka padavina koje od jutra traju nad Srbijom.

Prema riječima meteorologa, kiša će prestati u subotu prije podneva, nakon čega će tokom vikenda uslijediti osjetan pad temperature u odnosu na protekle dane. Temperatura će se kretati od 2 do 6 stepeni, bez kiše. Međutim, od ponedjeljka dolazi do otopljenja, i to znatnog. Zbog toga će u utorak i srijedu temperatura ponovo porasti iznad 10 stepeni, a moguće i do 15 stepeni. Jedini izuzetak bit će u područjima s maglom, gdje temperature mogu biti nešto niže.

Utvrđeni ključ ukazuje na to da će ciklus trajati do kraja naredne sedmice.

Prema Ristićevim riječima, do kraja naredne sedmice ponovo ćemo se naći u krugu vrtloga polarnog vrtloga, ali ovaj put će biti pozicioniran sjevernije, što će rezultirati dolaskom toplijeg zraka prvenstveno sa Atlantika. Iako neće biti ekstremnog zahlađenja, možemo očekivati ​​dolazak kiše i vjetra, stvarajući meteorološki tobogan koji će potrajati do kraja godine.

Uzimajući u obzir određeni nivo opreza, zabilježio je datum kada je postojala mogućnost značajnijeg pada temperature od sadašnjeg.

Postoji mogućnost da će temperature biti niže nakon 25. decembra, iako moramo biti strpljivi jer modeli još nisu došli do konačnog zaključka. Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da će temperatura za Novu godinu biti oko 5 stepeni. Ipak, ostajem da se nadam promeni koja bi mogla da donese zimsku zemlju čuda, dodajući dašak očaranosti sezoni – zaključio je Ristić.