Prevalencija hipertenzije u današnjem je društvu u porastu, a sve više ljudi ima povišeni krvni tlak zbog stalnih zahtjeva i stresa s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Štoviše, tijekom dana pojedinci se često susreću sa sličnim situacijama koje pridonose razvoju ovog stanja.

Korištenje lijekova za ublažavanje stresa može imati dubok utjecaj na živote pojedinaca koji se liječe za visoki krvni tlak, bez obzira na doba dana. Španjolski medicinski stručnjaci proveli su opsežnu studiju koja je uključivala 19.000 sudionika, koja je otkrila da lijekovi protiv anksioznosti daju optimalne rezultate kada se uzimaju navečer. Ramon Hermi, glavni istraživač studije, otkrio je da su pacijenti koji su uzimali svoje lijekove noću svjedočili značajnom smanjenju krvnog tlaka i noću i danju, nadmašujući rezultate uočene kod onih koji su uzimali lijekove ujutro.

Na temelju svojih otkrića, istraživači su došli do značajnog zaključka da primjena antihipertenzivnih lijekova tijekom noćnih sati ima potencijal smanjiti vjerojatnost srčanog i moždanog udara za nevjerojatnih pedeset posto. Međutim, Andreas Zajher, ugledni njemački kardiolog i direktor kardiološkog odjela Sveučilišne bolnice u Frankfurtu, izrazio je skepticizam prema istraživanju koje su proveli njegovi španjolski kolege. Izrazio je uvjerenje da uzimanje ovog lijeka u noćnim satima nije preporučljivo.

Stručnjaci su zabilježili porast slučajeva hipertenzije zbog stresa, pri čemu pojedinci često doživljavaju slične situacije tijekom dana. Kako bi se poboljšala zaštita od visokog krvnog tlaka, osobama se savjetuje da se pridržavaju rasporeda uzimanja lijekova ujutro i tijekom dana. Budući da se uzroci povišenog krvnog tlaka razlikuju od osobe do osobe, preporuča se da se pacijenti posavjetuju s kardiologom kako bi se utvrdilo optimalno vrijeme za liječenje.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.