Njemačka je nedvojbeno idealno odredište za radnike u ovoj regiji, pružajući izvrsne mogućnosti zarade. Međutim, važno je napomenuti da je još uvijek potreban naporan rad. Sve u svemu, uvjeti u Njemačkoj daleko su bolji od onih na Balkanu, pa je sljedeća priča prilično nepovoljna. Prema neprovjerenim izvješćima, SAP, njemački proizvođač softvera, navodno razmatra značajnu inicijativu restrukturiranja koja bi potencijalno mogla dovesti do smanjenja 2600 radnih mjesta unutar zemlje.

Nalazi poslovnih novina Handelsblatt naišli su na šutnju predstavnika tvrtke, koji je odlučio ne dati nikakve komentare. Njemačka agencija DPA ističe da je tek djelić od 8000 radnih mjesta zahvaćen restrukturiranjem koje je u tijeku.

SAP je pokrenuo inicijativu temeljitog restrukturiranja u siječnju, s ciljem davanja prioriteta sektorima strateškog rasta kao što je poslovno orijentirana umjetna inteligencija. Kao rezultat ovog nastojanja restrukturiranja, ukupno je pogođeno 8.000 radnih mjesta. Stavljamo veliki naglasak na dobrobit pogođenih zaposlenika i ostajemo posvećeni pružanju suosjećajne pomoći. Ova obveza podrazumijeva pružanje internih izgleda za posao i mogućnosti volontiranja kao izvedive alternative. Predstavnik SAP-a ponovio je te osjećaje.

Prema izvješćima iz medija, SAP trenutno radi na suradnji sa socijalnim partnerima u određenim regijama, a očekuje se da će obavijesti biti poslane većini pogođenih radnika u nadolazećim tjednima.

Kako je izvijestio Handelsblatt, SAP-ovo europsko radničko vijeće izrazilo je bojazan u vezi s predloženim opsežnim restrukturiranjem, tvrdeći da je njegov primarni cilj usredotočen na smanjenje troškova.

U komunikaciji Uprave vezano uz poslovanje izostalo je adekvatno obrazloženje odluke i izostale su konkretne informacije o neučinkovitostima. Handelsblatt naglašava da se izraz “transformacija” koristi kao eufemizam za smanjenje radne snage, kao što je istaknuto u publikaciji.

Šuška se da bi do smanjenja radnih mjesta moglo doći iu raznim europskim zemljama. Točnije, predviđa se da će oko 4.100 radnih mjesta biti eliminirano iz nadležnosti Europskog radničkog vijeća.

SAP SE, istaknuti europski proizvođač softvera, ima za cilj uspješno zaključiti svoju inicijativu globalnog restrukturiranja do kraja prvog kvartala 2025. godine.

Prema riječima predstavnika tvrtke, naš je plan ulagati u strateška područja rasta uz osiguranje stabilne radne snage do kraja 2024. godine.

Predstavljanje ChatGPT-a, revolucionarnog sustava za čavrljanje, izazvalo je val entuzijazma za AI u softverskoj industriji prošle godine. Ovaj izvanredan napredak potaknuo je kontroverze među softverskim tvrtkama koje se natječu za dio profitabilnog tržišta i ulažu u najsuvremeniju tehnologiju.

SAP SE, multinacionalna softverska tvrtka sa sjedištem u Waldorfu, Baden-Württemberg, Njemačka, osnovana je 1972. godine.

Trenutno se tvrtka ponosi radnom snagom koja premašuje 110.000 pojedinaca koji se nalaze u 180 zemalja širom svijeta.

SAP SE ponosno se deklarira kao vodeća softverska tvrtka na globalnoj razini, nadmašujući sve ostale izvan Sjedinjenih Država i zauzimajući treće mjesto u svijetu. Osim toga, od prosinca 2023. SAP potvrđuje svoju poziciju vodeće njemačke tvrtke u smislu tržišne kapitalizacije.

Sudbina velikog njemačkog i europskog trgovačkog poduzeća visi o koncu, neizvjesna i puna nejasnoća.

Njemački mediji pišu da je Galerija Karstadt Kaufhof, koja je nedavno pokrenula stečaj, ostavila gotovo 13.000 zaposlenika zabrinuto za stabilnost svojih radnih mjesta. Međutim, usred te neizvjesnosti postoji tračak optimizma za moguće iskupljenje.

Početak stečajnog postupka od strane okružnog suda u Essenu označava prvi korak poduzet kako bi se pomoglo posrnulom poduzeću. Posljedično, zaposlenici ulaze u fazu koju karakterizira nelagoda i zabrinutost, dok se provode opsežni napori diskretnog traženja rješenja.

Nakon što je služio kao privremeni upravitelj, Stefan Denkhaus sada je preuzeo ulogu službeno imenovanog stečajnog upravitelja.

Dok Denkhaus ulazi u rasprave s potencijalnim suradnicima, njihov glavni cilj je sačuvati što više podjela, idealno ciljajući na približno 60. Ozbiljnost okolnosti ne treba minimizirati, jer njemački medijski izvori sugeriraju da je više od 12.800 pozicija u pitanju ako se ne može postići zadovoljavajuće rješenje. Kako bi se odgovorilo na hitnu prirodu situacije, potrebno je poduzeti brze i učinkovite akcije.

Trenutačno smo uključeni u razgovore s dva potencijalna investitora koji posjeduju opsežno stručno iskustvo u njemačkoj maloprodajnoj industriji. Međutim, jednako smo usredotočeni na naše stanare, budući da smanjenje troškova najma igra ključnu ulogu u našem planu restrukturiranja. Nesuradnja sa stanodavcima može dovesti do daljnjeg zatvaranja trgovina i nesretnog propadanja više tvrtki.

Na predstojećoj skupštini vjerovnika 28. svibnja budućnost Galerije Kaufhof visit će o koncu jer će sudbinu tvrtke odrediti ključno glasovanje o predloženom planu restrukturiranja. Od te će odluke u konačnici ovisiti može li tvrtka održati svoje poslovanje ili će biti prisiljena prekinuti svoju dugogodišnju prisutnost u Trgovini.

U Europi, Galerija Karstadt Kaufhof stoji kao drugi najveći kolektiv robnih kuća, s radnom snagom od 18.000 i poslovnicama na 131 različitoj lokaciji. Početak ovog trgovačkog centra dogodio se 2018. godine, kada su se spojili Galerija Kaufhof i Karstadt, dva cijenjena njemačka lanca robnih kuća.

Njemačka se još jednom suočava s valom bankrota u građevinskom sektoru. Nakon značajnog financijskog pada koji je doživjela istaknuta njemačka tvrtka za nekretnine, pojavila se vijest da je Roferk Makhute, visoko cijenjeni proizvođač cijevi, sada na rubu stečaja.